«Μου έκανε εντύπωση τώρα στις εκλογές ότι το 32% των νέων ανθρώπων 17 μέχρι 24 ετών ψήφισαν ένα “συντηρητικό” κόμμα. Στη δική μου γενιά ήταν τελείως διαφορετικά. Νομίζω ότι αυτή η δεκαετής κρίση, μας αλλάζει υποστρωματικά όλους μας» ανέφερε ο Αχιλλέας Γραβάνης, καθηγητής Φαρμακολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, σε συνέντευξή του, καλεσμένος στο στούντιο του Πρώτου Προγράμματος 91,6 και 105,8 και στην εκπομπή «Καθρέφτης» με τον Χρήστο Μιχαηλίδη.
«Η κρίση, μας έβαλε απέναντι στον εαυτό μας. Έχει ο καθένας μας τον καθρέφτη του. Και επειδή πολλοί συμπολίτες μας δοκιμάστηκαν και τους βλέπαμε και τους ζούσαμε ανεξάρτητα αν εμείς δεν ήμασταν μέσα σ αυτή την διαδικασία της δοκιμασίας οικονομικής, κοινωνικής, επαγγελματικής, δεν μπορείτε να ζήσετε αποκομμένος από μια κοινωνία που πάσχει, δεν μπορείτε να είστε ευτυχής όταν ο διπλανός σας, ο φίλος σας υποφέρει. Όλοι μας λοιπόν κοιτάξαμε τον καθρέφτη μας και νομίζω ότι αρχίζουμε σιγά σιγά να κάνουμε αυτή την αναπροσαρμογή, την μικρο-ρύθμιση στις συμπεριφορές μας και τις κοινωνικές και τις οικονομικές. Με την έννοια ότι θέλουμε να έχουμε δίπλα μας υπευθυνότητα, που αφορά και εμάς, άρα ζητάμε από τον εαυτό μας να είμαστε υπεύθυνοι. Θέλουμε να έχουμε μία συμπεριφορά που να σέβεται την γνώμη των άλλων δίπλα μας. Άρα, πρέπει και εμείς να είμαστε προς αυτή την κατεύθυνση» προσέθεσε ο κ. Γραβάνης.
Επιπλέον, μίλησε και για τα νέα παιδιά που αγωνιούν για το μέλλον τους, από την εμπειρία που έχει ο ίδιος ως Καθηγητής στην Ιατρική, γιατί δεν βρίσκουν δουλειές. «Πάρα πολλά από αυτά φεύγουν έξω. Ένα μεγάλο ποσοστό, το ένα τρίτο των φοιτητών από την Ιατρική της Κρήτης φεύγει έξω. Έχω πέντε φοιτητές μου στην Βοστόνη δωρεάν, χωρίς να πληρώσουν ένα ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.
Τα παιδιά που είναι έξω, θέλουν να γυρίσουν αλλά δεν μπορούν πλέον να γυρίσουν υπό οποιεσδήποτε συνθήκες, σημείωσε ο ίδιος.
«Πρέπει να φτιάξουμε τις συνθήκες τις κοινωνικές, τις οικονομικές και τις επαγγελματικές έτσι ώστε να φέρνουμε τέτοιους ανθρώπους πίσω, γιατί θα αλλάξουν πραγματικά τη χώρα. Και νομίζω ότι τα τελευταία πέντε με έξι χρόνια αρχίζουν και έρχονται αρκετά παιδιά. Αν τους δώσουμε τη δυνατότητα να γυρίσουν στην πατρίδα, θα γυρίσουν. Αν τους αφήσουμε στο έλεος του Θεού γιατί να γυρίσουν;» ανέφερε ο κ. Γραβάνης.