Ανησυχία επικρατεί στην επιστημονική κοινότητα για την αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού σε παιδιά και εφήβους, καθώς μετρά πλέον αντίστροφα ο χρόνος για το άνοιγμα των σχολείων.
Όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου η αύξηση των κρουσμάτων στην ηλικιακή ομάδα 12-17 είναι ραγδαία, πριν καν χτυπήσει το πρώτο κουδούνι.
Σύμφωνα με την κα Θεοδωρίδου, στοιχεία από τις ΗΠΑ δείχνουν ότι οι νοσηλείες παιδιών και εφήβων δεκαπλασιάστηκαν μέσα στο διάστημα από 1/3/20 έως 14/8/21 λόγω της επικράτησης της παραλλαγής Δέλτα, ενώ επιπλέον φάνηκε ότι οι ανεμβολίαστοι έφηβοι είχαν δεκαπλάσια πιθανότητα να νοσηλευτούν συγκριτικά με τους εμβολιασμένους.
Όπως συνέχισε η η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών ο εμβολιασμός παιδιών και εφήβων γίνεται για τρεις λόγους: α) για την προστασία των ίδιων των παιδιών, β) για την προστασία της κοινότητας όσον αφορά στη μετάδοση του κορονοϊού και γ) για να περιοριστούν οι πιθανότητες να αναπτυχθούν νέες μεταλλάξεις.
Τα στοιχεία των εμβολιασμών για παιδιά και εφήβους
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους:
Για την ηλικιακή ομάδα 18-24 το 45,4% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού ανέρχεται στο 47%.
Για την ηλικιακή ομάδα 15-17, το 20% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού θα ανέλθει στο 23,1%. Και έχουν μέχρι στιγμή εμβολιαστεί 74.000 παιδιά, έφηβοι.
Για την ηλικιακή ομάδα 12-14, το 9,6% έχει ήδη εμβολιαστεί και αν υπολογίσουμε και τα ραντεβού αυτό θα ανέλθει στο 11,5%. Έχουν ήδη εμβολιαστεί 36.500 παιδιά.
Σκουτέλης για άνοιγμα σχολείων: Το μόνο μέτρο που υπάρχει είναι ο εμβολιασμός
Στο ζήτημα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων αναφέρθηκε σήμερα το πρωί ο καθηγητής Αθανάσιος Σκουτέλης, μετά και τα στοιχεία που ήρθαν στη δημοσιότητα που δείχνουν ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού στις ηλικίες 12-17 ετών, πριν ακόμα ανοίξουν τα σχολεία.
«Πρέπει να επισπευστεί ο εμβολιασμός των παιδιών από 12 και πάνω, αφού κι αυτά θα νοσήσουν και θα επηρεαστεί μακροχρόνια η υγεία τους», προειδοποίησε o κ. Σκουτέλης μιλώντας στην εκπομπή «Καλημέρα Ελλάδα» του ΑΝΤ1.
Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τα μέτρα ενόψει του ανοίγματος των σχολείων ο καθηγητής απάντησε ότι «το μόνο μέτρο που υπάρχει για τα σχολεία είναι ο εμβολιασμός». Αναφορικά με την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού, εξήγησε ότι, θα αφορά «τα άτομα που ξέραμε εκ των προτέρων ότι δεν θα προστατευτούν πλήρως» και συμπλήρωσε πως «τις επόμενες εβδομάδες θα αποφασιστεί ποια ομάδα θα ακολουθήσει».
«Ο καθοριστικός παράγοντας για να νοσήσει κανείς είναι η ηλικία», τόνισε απευθύνοντας νέα έκκληση προς όλους να εμβολιαστούν, για να προστατευτούν.
Βασιλακόπουλος: «Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα, κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ»
«Ο καλύτερος τρόπος να προστατέψουμε τα παιδιά μας στο σχολείο είναι να εμβολιαστούμε εμείς», υπογράμμισε από την πλευρά του ο Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, σημειώνοντας ότι αυτό έχει αποδειχθεί και από εργασίες σε χώρες όπου έχει ξεκινήσει η σχολική χρονιά.
Μιλώντας στο «Κοινωνία Ώρα MEGA», ο καθηγητής πνευμονολογίας αναφέρθηκε στον πιο συχνό φόβο που έχουν οι γονείς, που είναι πιθανές μακροπρόθεσμες παρενέργειες από τον εμβολιασμό. Όπως είπε «οι βραχυπρόθεσμες παρενέργειες είναι σπάνια περιστατικά μυοκαρδίτιδας που είναι αυτοϊώμενα». «Είναι πολύ πιθανότερο να έχουν τέτοια προβλήματα τα παιδιά που νοσήσουν από κορωνοϊό, από ότι με το εμβόλιο. Αυτή η παρενέργεια είναι 10-12 περιστατικά στο εκατομμύριο. Η νόσηση από κορωνοϊό αυξάνει πολύ τον κίνδυνο να κάνει μυοκαρδίτιδα, συστηματικό φλεγμονώδες σύνδρομο, να έχει για καιρό συμπτώματα, να έχει αδυναμία συγκέντρωσης. Ο ιός πάει στο νευρικό μας σύστημα, υπάρχουν αρκέτα παιδιά που έχουν μήνες μετά αδυναμία στη συγκέντρωση και τη μαθησιακή διαδικασία», τόνισε.
«Έχουμε χάσει 3 Ελληνόπουλα από κορωνοϊό. Κάθε βδομάδα σχεδόν ένα παιδί νοσηλεύεται σε ΜΕΘ. Δεν υπάρχει τίποτα πιο τραγικό μετά το θάνατο από τη νοσηλεία σε μονάδα εντατικής θεραπείας. Να κάνουν το εμβόλιο ανεπιφύλαχτα τα παιδιά άνω των 12 ετών», σημείωσε και ανέφερε ότι η μελέτη για τα παιδιά 5 -12 ετών η Pfizer αναμένεται να πάρει έγκριση μέσα στον Σεπτέμβριο.