Ο υφυπουργός Παιδείας Βασίλης Διγαλάκης ανέφερε ότι η πολιτεία «σπρώχνει» τα πανεπιστήμιά μας να αναπτύξουν διασυνδέσεις με εκείνα του εξωτερικού
Συγκεκριμένα, δήλωσε στον Super FM 89.6:
«Μέχρι τώρα έπρεπε να δώσει την άδεια το υπουργείο, αλλά και να συνεργαστούν με το διεθνές πανεπιστήμιο, ένα μικρό πανεπιστήμιο της βόρειας Ελλάδας για να γίνουν οι απαραίτητες διαδικασίες. Έτσι, υπό την προηγούμενη κυβέρνηση δεν ιδρύθηκε κανένα ξενόγλωσσο πρόγραμμα.
Όποιο πανεπιστήμιο θέλει θα μπορεί να προσδιορίσει σε ποιους απευθύνεται. Για παράδειγμα, το Αριστοτέλειο θα ετοιμάσει πρόγραμμα ιατρικών σπουδών για ξένους φοιτητές από τη Βουλγαρία ή τη Βόρεια Μακεδονία.
Με αυτό τον τρόπο η χώρα μας, ακόμα και η Κρήτη, που έχει πολύ καλά πανεπιστήμια και είναι γεωγραφικά σε καίριο σημείο μπορεί να προσεκλύσει ξένους φοιτητές και να γίνει ένα εκπαιδευτικό κέντρο με πληρωτέα προγράμματα σπουδών. Οι αραβικές χώρες, η αγορά της Κίνας και άλλα μέρη είναι ιδανικά για προσέλκυση φοιτητών. Το αεροδρόμιο στο Καστέλι θα μπορεί να παίξει καίριο ρόλο με απευθείας πτήσεις προς πολλές χώρες».
Ακόμα, ο Χανιώτης υφυπουργός αναφέρθηκε στην επιλογή να προστεθούν νέα εξεταστικά κέντρα για τα ειδικά μαθήματα των πανελλαδικών εξετάσεων:
«Γίνονται τρία επιπλέον εξεταστικά κέντρα, αντί για Αθήνα-Θεσσαλονίκη, με ένα στο Ρέθυμνο για τους μαθητές της Κρήτης, το οποίο επελέγη επειδή είναι στην μέση, αλλά και την Πάτρα και την Ξάνθη.»
Ακόμη, αναφέρθηκε στην βοήθεια προς τον δήμο για να ωριμάσουν οι μελέτες για τα νέα σχολεία στον Αποκόρωνα: «Θα εγκριθεί το κτιριολογικό και θα ετοιμαστούν οι μελέτες με βάση άλλες, πρότυπες, κάτι που θα γίνει σύντομα. Έτσι, με τις μελέτες στα χέρια του ο δήμος μπορεί να βρει χρηματοδότηση. Ακόμα και η λύση ΣΔΙΤ, που δεν προβλέπεται ως τώρα για τον Αποκόρωνα, είναι πολύ καλή και παρεξηγημένη από τον κόσμο. Αντί να πληρώσεις έναν ανάδοχο να σου φτιάξει ένα κτήριο και να φύγει, στο συντηρεί και συνεχίζει να τον πληρώνει το κράτος. Και τα κόστη συντήρησης πρέπει να προβλεφθούν».