Η ανακοίνωση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων νομού Χανίων:
“Οι ανακοινώσεις του υπουργείου Παιδείας για το άνοιγμα των σχολείων και όλων των υπόλοιπων εκπαιδευτικών δομών όχι μόνο δεν καθησύχασαν γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές, στις πλάτες των οποίων φορτώνει ξανά η κυβέρνηση την ασφαλή λειτουργία των σχολείων , αποθεώνοντας την «ατομική ευθύνη».
Το σχέδιο της κυβέρνησης, που συνεχίζει να απορρίπτει τα δίκαια αιτήματα γονέων και εκπαιδευτικών, είναι φανερό ότι δεν μπορεί να εξασφαλίσει τις αναγκαίες προϋποθέσεις ώστε να μην υπάρχει συγχρωτισμός στα σχολεία , που λειτουργούν ήδη με πολλά προβλήματα σε υποδομές και ελλείψεις σε προσωπικό.
Η κυβέρνηση με την επιχειρηματολογία της παραλίγο να μας πείσει ότι όσο περισσότεροι μαθητές είναι σε μία τάξη τόσο πιο ασφαλές είναι.
Δεν μας απάντησε όμως γιατί τον περασμένο Ιούνη, με σχεδόν μηδενικά κρούσματα, η επαναλειτουργία των σχολείων έγινε με ανώτατο όριο μαθητών τους 15 ανά τμήμα και τώρα, με πάνω από 200 κρούσματα τη μέρα, θα επιτραπεί να λειτουργήσουν τάξεις με 20, 25 και 27 μαθητές;
Η μείωση του αριθμού των μαθητών στις τάξεις δεν είναι αναγκαία μόνο για την προστασία και την ασφάλεια των μαθητών, αλλά έχει και μεγάλη παιδαγωγική σημασία, ιδιαίτερα στην παρούσα συγκυρία.
Για να γίνει όμως αυτό θα πρέπει να γίνουν και οι απαραίτητοι διορισμοί. Η κυβέρνηση όμως είναι συνειδητά πολύ πίσω από τις πραγματικές ανάγκες. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι πέρυσι είχαν προσληφθεί συνολικά στην Εκπαίδευση περίπου 42.000 αναπληρωτές εκπαιδευτικοί και βοηθητικό προσωπικό, ενώ τώρα, για την έναρξη της χρονιάς, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την πρόσληψη περίπου 25.000 (21.065 εκπαιδευτικών και 3.862 ειδικού εκπαιδευτικού και βοηθητικού προσωπικού).
Ειδικά για τα σχολεία τα οποία είναι σε απομακρυσμένα χωριά είναι ένα ερώτημα το ότι μια σειρά από δυσπρόσιτα σχολεία στα Χανιά αλλά και στην υπόλοιπη Κρήτη, όπως το Δημοτικό Σχολείο του Έλους Κισσάμου, Δημοτικό Σχολείο Βοριζίων και Καμαρών Ηρακλείου κ.α., υποβαθμίστηκαν ακόμα περισσότερο, καθώς ο αποχαρακτηρισμός τους από δυσπρόσιτα δημιουργούν επιπρόσθετες δυσκολίες στη στελέχωσή τους. Επιπλέον, η υποβάθμισή τους έχει αποτέλεσμα τη δυσκολία συγκρότησης τμημάτων, καθώς αυξάνεται ο απαιτούμενος αριθμός των μαθητών για τη συγκρότηση των τμημάτων, λόγω του αποχαρακτηρισμού των σχολείων αυτών από δυσπρόσιτα.
Καλούμε τους μικρούς και μεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πάρουν την υπόθεση τους δικαιώματος των παιδιών τους στην Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία στα χέρια τους. Μαζικά και οργανωμένα να παλέψουν μέσα από τους Αγροτικούς τους Συλλόγους και να διεκδικήσουν:
Να παρθούν όλα τα μέτρα ώστε να μην υπάρχουν περισσότεροι από 15 μαθητές ανά τάξη.
Με κρατική χρηματοδότηση να καλυφθούν τα κενά σε εκπαιδευτικούς, με μόνιμο προσωπικό – μονιμοποίηση όλων των αναπληρωτών που εργάζονται τα τελευταία χρόνια στα σχολειά να βρεθούν υποδομές και χώροι.
Να υπάρξει τώρα σχεδιασμός για να γίνονται μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.
Να υπάρχει παρουσία από νοσηλευτές και γιατρούς στα σχολεία και η κατάλληλη επιστημονική πρόβλεψη σε κάθε χώρο να γίνονται έλεγχοι, πέρα από τον κορονοϊό και για τις άλλες λοιμώξεις και ασθένειες που εμφανίζονται το φθινόπωρο μαζικά στους μαθητές, ειδικά στις πιο μικρές ηλικίες.
Να προσληφθεί τώρα μόνιμο και επαρκές προσωπικό για την καθαριότητα των σχολείων με βάση τις πραγματικές ανάγκες ου δημιουργεί η πανδημία.
Να εξασφαλιστούν άμεσα κονδύλια στις σχολικές επιτροπές για την προμήθεια όλων των μέσων ατομικής προστασίας, για τα είδη καθαρισμού, για τα αντισηπτικά, μάσκες κ.λπ.
Να χαρακτηριστούν ως δυσπρόσιτα όλα τα σχολεία που αντικειμενικά πληρούν τις προϋποθέσεις.
Κυβέρνηση και Περιφέρεια Κρήτης να ενισχύσουν την χρηματοδότηση της μεταφοράς των μαθητών και να πολλαπλασιαστούν τα δρομολόγια όπου αυτό είναι αναγκαίο, για να μην συγχρωτίζονται οι μαθητές μέσα στα λεωφορεία.