Σε διευκρινίσεις προχώρησε ο υπουργός Υγείας, με αφορμή τις διαμαρτυρίες ασφαλισμένων που τις τελευταίες ημέρες καλούνται να πληρώσουν μεγαλύτερη συμμετοχή για να πάρουν φάρμακα που τους συνταγογραφούνται επί σειρά ετών. Ο Άδωνις Γεωργιάδης εξήγησε ότι έχουν αλλάξει οι όροι αποζημίωσης για τα γενόσημα φάρμακα και δεν έχει υπάρξει η παραμικρή μεταβολή στα ποσοστά συμμετοχής των ασφαλισμένων.
Οι διαφοροποιήσεις στη συμμετοχή των φαρμάκων, που ενδεχομένως έχουν ανακαλύψει οι πολίτες, αφορά σε περισσότερα από 1.800 γενόσημα, για τα οποία καταργήθηκε η εξομοίωση της τιμής αναφοράς με τη λιανική τιμή.
Για να γίνει κατανοητό ότι έχει αλλάξει από την περασμένη Δευτέρα 12 Φεβρουαρίου, είναι σημαντικό να δοθεί εικόνα πώς υπολογίζεται η συμμετοχή στα φάρμακα, σύμφωνα με όσα είπε ο υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης σε συνέντευξή του.
Υπήρχε νόμος του 2021 που ήθελε τον υπουργό Υγείας να υπογράφει απόφαση για την τιμή αποζημίωσης στα γενόσημα, κάτι που πήρε παράταση στην εφαρμογή του από τον κύριο Χρυσοχοΐδη μέχρι τις 31 Ιανουαρίου του 2024. Συνεπώς, πλέον ο φαρμακοποιός θα πρέπει να ενημερώνει τον ασθενή, για παράδειγμα, ότι έχει δέκα επιλογές φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία.
Η δραστική ουσία έχει πολλές εμπορικές ονομασίες. Όλα τα φάρμακα αυτά κάνουν την ίδια δουλειά, όπως είπε ο υπουργός. Όμως ο ΕΟΠΥΥ αποζημιώνει το φθηνότερο γενόσημο στο 100%. Αν κάποιος επιλέξει να πάρει άλλο φάρμακο, πιο ακριβό από το φθηνότερο, θα πρέπει να επιβαρυνθεί τη διαφορά.
Διαψεύδει τον Υπουργό ο Φαρμακευτικός Συλλογος Αττικής
Σε συνέντευξη του ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής, ο κ. Κωνσταντίνος Λουράντος εξέφρασε την αντίθεσή του με αυτή την απόφαση, αναφέροντας ότι σε φάρμακα τα οποία είναι χρόνιας χρήσης ξαφνικά ελαττώθηκε η τιμή αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ και δεν μπορεί ο Έλληνας πολίτης να πληρώνει 50 ευρώ την ημέρα για στατίνες, για παράδειγμα, ενώ πληρώνει 1 ευρώ.
Στην ανακοίνωση, ο πρόεδρος του ΦΣΑ, Κωνσταντίνος Λουράντος, δηλώνει ότι «ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Αττικής, συμμεριζόμενος τη δίκαιη αγανάκτηση των πολιτών διευκρινίζει ότι:
1. Οι φαρμακοποιοί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τον καθορισμό των τιμών των φαρμάκων.
2. Οι αυξήσεις στις συμμέτοχες συγκεκριμένων, κυρίως γενοσήμων φαρμάκων, φθάνουν ακόμα και το 80%.
3. Η επιβάρυνση αφορά σε πάνω από 1700 γενόσημα φάρμακα
4.Οι λιανικές και ασφαλιστικές τιμές των φαρμάκων καθορίζονται από το Υπουργείο Υγείας και οι φαρμακοποιοί δεν έχουν οποιαδήποτε ευθύνη.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η επιβάρυνση των ασφαλισμένων θα είναι της τάξης των 30 εκ. ευρώ. Αυτό θα είναι και το ποσό που θα ωφεληθούν οι φαρμακευτικές εταιρίες, καταβάλλοντας αντίστοιχα λιγότερο claw back στον ΕΟΠΥΥ.
Προφανώς, αυτό είναι κυβερνητική επιλογή, στην οποία και είμαστε κατηγορηματικά αντίθετοι», καταλήγει η ανακοίνωση του ΦΣΑ.
Την αντίδρασή του εξέφρασε και Ανδρέας Παναγιωτόπουλος, βουλευτής Αχαΐας και Τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ. Για τις αυξήσεις αυτές σε δήλωσή του αναφέρει χαρακτηριστικά ότι «τέλος και οι δωρεάν παροχές στα φάρμακα εκτινάσσει τις τιμές ο κύριος Γεωργιάδης». Στο ΣΥΡΙΖΑ στεκόμαστε απέναντι σε αυτές τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές που ζημιώνουν την κοινωνία και δεσμευόμαστε για την κατάργησή τους.