Σε υπόμνημα τους οι καθηγητές της Ελλάδας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για την κατάσταση που επικρατεί στις σχολές Τουριστικών Επαγγελμάτων και επισημαίνουν την ανάγκη άμεσης στελέχωσής τους, ώστε να μην συνεχιστεί η εγκατάλειψη που, μοιραία, θα οδηγήσει σε κλείσιμο.
Το ελάχιστο μόνιμο εκπαιδευτικό δυναμικό δεν ξεπερνά τα 17 άτομα και στα 8 εκπαιδευτήρια, εκ των οποίων τα περισσότερα ασκούν διευθυντικά καθήκοντα ή είναι αποσπασμένα σε άλλους φορείς. Αποτέλεσμα αυτού είναι να ασκούν εκπαιδευτικό έργο μόνο 5-6 άτομα πανελλαδικά, με κύρια συγκέντρωση στην Αθήνα. Το γεγονός αυτό, σε συνδυασμό με τις επιπλέον αποχωρήσεις που προκύπτουν κάθε έτος λόγω συνταξιοδότησης, έχει ως αποτέλεσμα ιστορικές σχολές, όπως της Κρήτης και της Κέρκυρας, να βρίσκονται με μηδενικό προσωπικό, με τραγικές συνέπειες.
Επιπλέον, οι καθηγητές ζητούν να αποκατασταθεί η εργασιακή αδικία απέναντι στους ανθρώπους που επί σειρά δεκαετιών στηρίζουν την τουριστική εκπαίδευση στη χώρα μας, μετατρέποντας τις συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου, καθώς οι σχολές λειτουργούν υποστηριζόμενες σε ποσοστό πάνω από 95% στο ωρομίσθιο προσωπικό με αλλεπάλληλες συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Το θέμα στη Βουλή
Για το θέμα αυτό είχαμε και παρέμβαση στη Βουλη. Συγκεκριμένα σε κατάθεση κοινής Αναφοράς του υπομνήματος του Πανελλήνιου Συλλόγου Καθηγητών Υπουργείου Τουρισμού προς τον Υπουργό Τουρισμού, προχώρησαν οι βουλευτές Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης και Χάρης Μαμουλάκης, με τη συνυπογραφή 26 ακόμη βουλευτών.
Δεδομένων των παραπάνω, οι βουλευτές καλούν τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει το υπόμνημα και να τους ενημερώσει σχετικά με τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί.