Τις δυνατότητες που «ανοίγονται» στην Ανώτατη Εκπαίδευση παρουσίασαν σε διεθνές κοινό τα υπουργεία Εξωτερικών και Παιδείας, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε σήμερα.
Εκπρόσωποι από έντεκα ελληνικά πανεπιστήμια, με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Εκπαίδευσης, παρουσίασαν σε πλήθος ξένων Πρεσβευτών, μορφωτικών ακολούθων και δημοσιογράφων που παρέστησαν στην εκδήλωση, τα ξενόγλωσσα προγράμματα σπουδών που διαθέτουν και στα οποία φοιτούν φοιτητές από το εξωτερικό.
«Είναι μία ιδιαίτερη χρονική συγκυρία για την Ελλάδα, καθώς τα πανεπιστήμιά μας ανοίγουν τις πόρτες τους για να καλωσορίσουν νέες συνεργασίες. Η Ελλάδα έχει πολλά να προσφέρει και όσον αφορά την υψηλή ποιότητα σπουδών, αλλά και το βιωματικό περιεχόμενο», ανέφερε στον χαιρετισμό της η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
«Οι εκπαιδευτικοί μας και το περιεχόμενο των μαθημάτων που προσφέρονται, μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές απαιτήσεις και θα παρέχουν σε όσους φοιτητές επιλέξουν την Ελλάδα μία αποκλειστική ακαδημαϊκή κατάρτιση», τόνισε.
Η υπουργός έδωσε μάλιστα, ιδιαίτερη έμφαση στο πρώτο ξενόγλωσσο προπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών σε ελληνικό πανεπιστήμιο που πρόκειται να ξεκινήσει το νέο ακαδημαϊκό έτος, το προπτυχιακό στην Αρχαιολογία, Ιστορία και Φιλολογία της Αρχαίας Ελλάδας. Θα προσφέρεται στην αγγλική γλώσσα από τη Φιλοσοφική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Σημείωσε, επίσης, ότι προετοιμάζεται ένα νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο θα διευκολύνει τις διαδικασίες για σύναψη συνεργασιών μεταξύ των πανεπιστημίων, αλλά και για τη δημιουργία νέων ξενόγλωσσων προπτυχιακών προγραμμάτων.
Παράλληλα, η κ. Κεραμέως αναφέρθηκε στις διεθνείς συνεργασίες που δρομολογούνται κατόπιν πρωτοβουλίας της, όπως αυτή με το Διεθνές Ινστιτούτο Εκπαίδευσης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής (Institute of International Education), που στοχεύουν στην ενίσχυση της εξωστρέφειας των ελληνικών πανεπιστημίων και οικοδομούν γερά και ουσιαστικά θεμέλια στις διμερείς σχέσεις της χώρας διεθνώς.
«Η κινητικότητα δημιουργεί ισχυρούς δεσμούς μεταξύ των λαών, επιτρέπει τη διάχυση της γνώσης και διαμορφώνει τους μελλοντικούς πολίτες του κόσμου. Επιτρέπει καλύτερη αλληλοκατανόηση και προωθεί την ανεκτικότητα και τον αμοιβαίο σεβασμό. Η κινητικότητα αποτελεί μια δεξιότητα και ένα ισχυρό προσόν, ειδικά για τους νέους ανθρώπους. Αξίζει να επενδύσουμε σ’ αυτήν», τόνισε από την πλευρά του ο υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τον Απόδημο Ελληνισμό, Κώστας Βλάσης.