Σε ανακοίνωσή του Συλλόγου Οικότροφων Εστίας Πολυτεχνείου Κρήτης αναφέρεται:
“Σε συνέχεια των προηγούμενων προσπαθειών, όπου και με καταγγελία μας αναδείχθηκαν τα τραγικά ζητήματα που αντιμετωπίζουν οι οικότροφοι φοιτητές του Πολυτεχνείου, αποφασίστηκε από τον σύλλογό μας κινητοποίηση στην πρυτανεία την Τετάρτη 15/12 στη 13:00 για να δοθούν απαντήσεις στα πάγια αιτήματά μας, αιτήματα που έχουμε επανειλημμένα αναφέρει και δεν καλύπτονται.
Ο σύλλογος για άλλη μια φορά δεν βρήκε απαντήσεις στα αιτήματά του. Ο αντιπρύτανης ενημέρωσε πως είχαν ξεκινήσει κάποιες διαδικασίες για την στελέχωση του ιατρείου προ πανδημίας οι οποίες για κάποιο λόγο «πάγωσαν» ενώ κατηγορηματικά ανέφερε πως δεν θα αξιοποιηθεί για την πραγματοποίηση των rapid test. Μάλιστα ανέφερε πως «το φαρμακείο των Κουνουπιδιανών είναι μόλις λίγα μέτρα» από το Πολυτεχνείο όπου και πραγματοποιούνται rapid test (επί πληρωμή πάντα). Οι δικαιολογίες για την αποφυγή ευθυνών έχουν οδηγήσει την πρυτανεία να αναπαράγει αντιεπιστημονικές φανφάρες, λέγοντας ακόμα πως η Covid-19 δεν κολλάει από τις επιφάνειες και επομένως δεν χρειαζόμαστε παραπάνω προσωπικό καθαριότητας και απολυμάνσεις εν μέσω πανδημίας!
Όσον αφορά το κτιριακό ζήτημα, ανέφερε πως η Δ’ φάση εστιών θα χτιστεί μέσω σύμπραξης δημόσιου-ιδιωτικού τομέα (ΣΔΙΤ), λέγοντας πως θα γίνει συζήτηση για να καθοριστεί το ποσό που θα πληρώνουν οι φοιτητές στις νέες εστίες σε περίπτωση που μπει νοίκι! Ακόμα, σε ότι αφορά το διάστημα ανακαίνισης της Α’ φάσης, δεν ειπώθηκε ξεκάθαρη ημερομηνία διεξαγωγής του έργου ούτε κάποια προσωρινή λύση για την στέγαση των οικότροφων, υπονοώντας πως οι 76 αυτοί εστιακοί θα μείνουν στον αέρα.
Την ίδια στιγμή συμφοιτητές μας διαμένουν στις παλιές εστίες χωρίς θέρμανση εν μέσω Δεκέμβρη λόγω βλάβης στον κλιματισμό! Ο σύλλογος κατάφερε και απέκτησε σαφή ενημέρωση για το ζήτημα, με τον προϊστάμενο της τεχνικής υπηρεσίας να δεσμεύεται επισκευή των χαλασμένων κλιματιστικών μέσα στον Ιανουάριο που θα έρθει η παραγγελία αντικατάστασης των 30 «καμένων» πλακετών. Βέβαια δεν δόθηκε καμία ικανοποιητική απάντηση για το πότε θα έχουμε σταθερά ζεστό τρεχούμενο νερό…
Ακόμα μια φορά επαληθεύεται το γεγονός ότι η κυβέρνηση, το υπουργείο παιδείας και η διοίκηση του Πολυτεχνείου δεν νοιάζονται για τις συνθήκες διαβίωσής μας, ίσα-ίσα τις θεωρούν κόστος. Ο ίδιος ο Αντιπρύτανης πάνω στο ζήτημα των ακαδημαϊκών κριτηρίων, αναφέρει πως κατά την γνώμη του τα ακαδημαϊκά θα έπρεπε να βρίσκονται στο 50% των μαθημάτων ενός έτους!!!
Εμείς, από την μεριά μας, καλούμε τον κύριο αντιπρύτανη και όλη την διοίκηση του Πολυτεχνείου να σταματήσει να «σπάει το κεφάλι της» βρίσκοντας νέους τρόπους να μας βάλει κόφτες στη στέγαση και κατ’ επέκταση στις σπουδές. Αντ’ αυτού, να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να δοθεί έκτακτη χρηματοδότηση από το υπουργείο για να καλυφθούν οι τεράστιες ανάγκες των οικότροφων, που κάθε χρόνο μεγαλώνουν! Δεν τρέφουμε καμία αυταπάτη! Μόνο ο συλλογικός μας αγώνας μέσα από τους φοιτητικούς συλλόγους θα δώσει λύση στα τεράστια προβλήματά μας, όπως έχει αποδειχθεί και τα προηγούμενα χρόνια με την κατάκτηση του επιδόματος ενοικίου και την ανέγερση των νέων εστιών!
Οι εστιακοί αλλά και το σύνολο της φοιτητικής κοινότητας μπορεί να βγάλει τεράστια συμπεράσματα από τις απαντήσεις που παίρνουμε διαχρονικά από τις διοικήσεις του Ιδρύματος. Η κάλυψη των αναγκών μας διαρκώς σκοντάφτει μπροστά σε γραφειοκρατικές κωλυσιεργίες, στα αγκάθια των διαγωνισμών, στις εταιρίες όπως αυτής που έχει στην ευθύνη της το δίκτυο νερού στις εστίες, που -όπως λένε- δεν μπορεί να έρθει από την Αθήνα να επισκευάσει τους λέβητες ώστε να έχουμε ζεστό νερό μέσα στο καταχείμωνο! Βγάζουμε εν τέλει τεράστια συμπεράσματα, πως οι ίδιες μας οι σπουδές σκοντάφτουν από την διείσδυση των επιχειρήσεων στα Πανεπιστήμια, την αποσύνδεση του κράτους από την χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων μας. Αυτό είναι εξ άλλου το σύγχρονο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο το οποίο ευαγγελίζονται…
Απαιτούμε:
·Ανέγερση Δ’ φάσης εστιών.
·Ανακαίνιση της Α’ φάσης εστίας και εξοπλισμό της με νέες οικιακές συσκευές.
·Να πάρουν δωμάτιο όλοι οι φοιτητές που το δικαιούνται. Να μπουν φοιτητές στα δεκάδες άδεια δωμάτια.
·Άμεση επισκευή/αντικατάσταση όλων των χαλασμένων συσκευών στα δωμάτια(κλιματιστικά κλπ).
·Την κατάργηση όλων των ακαδημαϊκών κριτηρίων.
·Την τοποθέτηση γεννήτριας στην νέα εστία και να συνδεθεί στο δίκτυο υδροδότησης για να μη μένουμε χωρίς νερό όταν γίνεται διακοπή ρεύματος.
·Πρόσληψη μόνιμου υγειονομικού προσωπικού για το παρατημένο ιατρείο, με δυνατότητα να πραγματοποιεί rapid test.
·Πρόσληψη μόνιμου προσωπικού καθαριότητας για το σύνολο των κτιρίων της εστίας.
·Τακτική απεντομωση στις εστίες.
·Φωτισμό στους χώρους περιμετρικά των κτιρίων, στον δρόμο προς την λέσχη και στην στάση του λεωφορείου.
·Συνολικά να παρθούν μέτρα προστασίας για την υγεία των εστιακών φοιτητών”.