Μια σειρά από καταγγελίες έχουν δει το φως της δημοσιότητας, από φοιτητές και τους γονείς τους, των οποίων τα παιδιά φοιτούν στα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στην πόλη του Ηρακλείου.
Μάλιστα μέσα από το voucherergasia.gr εχει αναδειχθεί το θέμα αυτό, το οποιο απασχολεί τόσο τις σχολές του Ηρακλείου, όσο και των Χανίων.
Δεν είναι τυχαία άλλωστε ούτε η επιστολή του συλλόγου Διδακτικού Ερευνητικού Προσωπικού (ΔΕΠ) του ΕΛΜΕΠΑ ούτε του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από το ΕΛΜΠΕΠΑ χαρακτηριστικά είχαμε την έκδοση ψηφίσματος και σειρά αποφάσεων, έπειτα από τα παρακάτω θέματα που συζητήθηκανμε αντιπρόσωπο της επιτροπής COVID19 του πανεπιστημίου:
- Βελτίωση της διαδικασίας διάχυσης πληροφορίας των διαπιστωμένων κρουσμάτων,
- Διερεύνηση δυνατότητας εγκατάστασης κινητού ή μόνιμου συνεργείου του ΕΟΔΥ, ή άλλου φορέα ή εκ των ενόντων, τουλάχιστον 2 μέρες την εβδομάδα, στο ΕΛΜΕΠΑ.
- Πλημμελής έλεγχος ή και αδυναμίας ελέγχου των βεβαιώσεων εμβολιασμού πχ Είσοδος των φοιτητών από δευτερεύουσες εισόδους σε ελεγχόμενα κτήρια, μη έλεγχος σε αρκετά κτήρια του Πανεπιστημίου (ΕΛΚΕ-IRO) κτλ. Πως αντιμετωπίζει η Επιτροπή αυτά τα φαινόμενα;
- Μέλη ΔΕΠ που ανήκουν σε ομάδες υψηλού κινδύνου και πρόβλεψη για τις περιπτώσεις αυτές για εξ’ αποστάσεως μαθήματα
Στο Πανεπιστήμιο
Υπενθυμίζεται ότι την συνδρομή της Πολιτείας προκειμένου να συμβάλλει με όλους τους δυνατούς τρόπους στην προστασία της υγείας των μελών της πανεπιστημιακής κοινότητας, ζητά το Πανεπιστήμιο Κρήτης, διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι κανένας φοιτητής που θα νοσήσει δεν θα χάσει εξεταζόμενο μάθημα.
Σε σχετική ανακοίνωση της Συγκλήτου του εκπαιδευτικού ιδρύματος, τονίζεται μη ανάγκη να εξασφαλιστούν πόροι για προσωπικό που διενεργεί τους ελέγχους, δωρεάν self test για φοιτητές και διδάσκοντες, εγκατάσταση κινητών μονάδων διενέργειας rapid test στα πανεπιστήμια, και να παρέχεται η δυνατότητα και η ευελιξία στα πανεπιστήμια για εξ αποστάσεως διδασκαλία και διενέργεια εξετάσεων, όπου αυτό κρίνεται σκόπιμο.
Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο Κρήτης διαβεβαιώνει ότι θα λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε οι φοιτητές που θα νοσήσουν με λοίμωξη, να μην χάσουν κανένα εξεταζόμενο μάθημα. Όπως επισημαίνει, με επιμέλεια των διδασκόντων σε συνεργασία με τις ακαδημαϊκές μονάδες, θα τους δοθεί η ευκαιρία να εξεταστούν σε μεταγενέστερο χρόνο.
Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η παράσταση διαμαρτυρίας στην Πρυτανεία του Πολυτεχνείου Κρήτης, την πραγματοποίησαν το πρωί της Τετάρτης, φοιτητές του ιδρύματος, με αίτημα την διεξαγωγή μιας ασφαλούς εξεταστικής.
Οι φοιτητές ουσιαστικά διεκδικούν μια εξεταστική διαδικασία που θα επιτρέψει την καθολική συμμετοχή των φοιτητών και φοιτητριών, χωρίς κανένα αποκλεισμό και να υπάρχει δικαίωμα για όλους να επιλέξουν την εξ αποστάσεως εξέταση, αφού για λόγους υγείας ή διάφορων δυσκολιών δεν μπορούν να είναι δια ζώσης.
Επίσης, ζητούν όσοι νοσούν ή είναι καραντίνα να εξετάζονται επίσης εξ αποστάσεως. Τέλος, ζητούν να ληφθούν όλα τα απαραίτητα υγειονομικά μέτρα για τους φοιτητές που θα προσέλθουν για τις εξετάσεις τους.
Αντιπροσωπεία των φοιτητών συναντήθηκε με τον αντιπρύτανη, ο οποίος τους είπε ότι η διαδικασία διενέργειας της εξεταστικής συνιστά απόφαση του Υπουργείου Παιδείας και ως εκ τούτου δεν μπορεί να παρέμβει σε αυτή η Πρυτανική Αρχή.
Στη Βουλη
Για το θέμα αυτό έγινε και Ερώτηση στη Βουλή, από τον κ. Κωνσταντίνο Χήτα, με τον ίδιο να αναφέρει, απευθυνόμενος στην Υπουργό Παιδείας κ. Νίκη Κεραμέως:
«Γίναμε αποδέκτες καταγγελιών από Ροδίτες γονείς φοιτητών που τα παιδιά τους σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, στα πανεπιστημιακά τμήματα που λειτουργούν στην πόλη του Ηρακλείου. Μας μετέφεραν οι ως άνω ότι, ενώ τα ανεμβολίαστα παιδιά τους κάνουν κανονικά τα προβλεπόμενα «Rapid test» για τον κορωνοϊό, ώστε να προσέλθουν στις αίθουσες διδασκαλίας του πανεπιστήμιου, εντούτοις, αντιμετωπίζουν καθημερινά το φαινόμενο, ένα ποσοστό των ιδίων, όσο και άλλων συμφοιτητών τους να μην μπορούν να εισέλθουν στους χώρους διδασκαλίας, εξ’ αιτίας των μηχανημάτων που χρησιμοποιούνται για την εξακρίβωση της εγκυρότητας των «τεστ», ενώ υποδεικνύουν το απαραίτητο αρνητικό τεστ. Ζητούν οι ανωτέρω να παρέμβετε καταλλήλως, ώστε να επιλυθεί άμεσα το παραπάνω πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί φοιτητές κατά την είσοδό τους στους χώρους διδασκαλίας του Πανεπιστημίου Κρήτης».
Και συνεχίζει λέγοντας πως: «Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, προτίθεστε να παρέμβετε καταλλήλως, ώστε να επιλυθεί άμεσα το παραπάνω πρόβλημα με την καταχρηστική μη αναγνώριση κάποιων αρνητικών «Rapid Test» για το ενδεχόμενο νόσησης από κορωνοϊό, που αντιμετωπίζουν αρκετοί φοιτητές στα πανεπιστημιακά τμήματα, που λειτουργούν στην πόλη του Ηρακλείου του Πανεπιστήμιου Κρήτης, ώστε να μπορούν να εισέρχονται για να παρακολουθούν ανεμπόδιστα τα μαθήματά τους;»
Η απάντηση του Υπουργείου
Σε απάντηση του ανωτέρω Μέσου Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, εγιναν γνωστά τα ακόλουθα, τα οποία όμως δεν απαντούν επί της ουσίας στο πρόβλημα, το οποιο είναι συγκεκριμένο:
Στις διατάξεις της υπό στοιχεία 119847/ΓΔ6/23-9-2021 κοινής υπουργικής απόφασης «Λειτουργία των Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων (Α.Ε.Ι.) και μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορωνοιού COVID-19 κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022» (Β΄4406), προβλέπεται ότι «(…) Tα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (Α.Ε.Ι.) λειτουργούν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σύμφωνα με τα μέτρα αποφυγής διάδοσης του κορωνοϊού COVID-19 που ορίζονται στην παρούσα απόφαση και τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής προστασίας Δημόσιας Υγείας έναντι του κορωνοϊού COVID-19, όπως αυτές επικαιροποιούνται και εξειδικεύονται με τις σχετικές οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (Ε.Ο.Δ.Υ.), οι οποίες κοινοποιούνται με εγκυκλίους του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων», καθώς επίσης και μέτρα για τη λειτουργία των Α.Ε.Ι., την εκπαιδευτική διαδικασία, τις προϋποθέσεις συμμετοχής στη δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των Α.Ε.Ι. (όπως πιστοποιητικά εμβολιασμού, τεστ κ.α.), τη διαδικασία ελέγχου πλήρωσης προϋποθέσεων για τη συμμετοχή στην εκπαιδευτική διαδικασία, κ.ά.
Σύμφωνα με το αριθμ. πρωτ. 23578/27-10-2021 έγγραφο του Αντιπρύτανη Προγραμματισμού, Διοικητικών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας του Πανεπιστημίου Κρήτης: «(…) η παρούσα παρατήρηση έχει υποπέσει στην αντίληψη μας και οφείλεται στη διαφορά του σκοπού της εφαρμογής ελέγχου σε σχέση με τις οδηγίες της ΚΥΑ 119847/ΓΔ6/2021/24-9-2021. Στο πλαίσιο αυτό το Πανεπιστήμιο Κρήτης εξέδωσε τις σχετικές διευκρινίσεις τηρώντας πάντα τις οδηγίες του Υπουργείου, με σκοπό την τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων και συγκεκριμένα:
«Προϋποθέσεις συμμετοχής σε δια ζώσης εκπαιδευτική διαδικασία των Α.Ε.Ι.
1.Σε κάθε είδους εκπαιδευτική διαδικασία που διενεργείται με φυσική παρουσία εντός των Α.Ε.Ι. συμμετέχουν μόνο φυσικά πρόσωπα που πληρούν υποχρεωτικά μια από τις ακόλουθες προϋποθέσεις:
α) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19, ή
β) έχουν ολοκληρώσει προ τουλάχιστον δεκατεσσάρων (14) ημερών τον εμβολιασμό για κορωνοϊό COVID-19 με μία (1) δόση εμβολίου λόγω νόσησής τους από κορωνοϊό COVID- 19, ή
γ) έχουν νοσήσει από κορωνοϊό COVID-19 και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα μεγαλύτερο των είκοσι (20) ημερών και μικρότερο των εκατόν ογδόντα (180) ημερών από την ημερομηνία διάγνωσής τους ως θετικού κρούσματος κατόπιν διεξαγωγής εργαστηριακού ελέγχου, ή
δ) έχουν διαγνωσθεί αρνητικοί είτε σε εργαστηριακό έλεγχο για κορωνοϊό COVID-19 με τη μέθοδο PCR που έχει διενεργηθεί με τη λήψη στοματοφαρυγγικού ή ρινοφαρυγγικού επιχρίσματος, είτε σε εξέταση ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου κορωνοϊού COVID-19 (rapid test). Ο εργαστηριακός έλεγχος νόσησης διενεργείται δύο (2) φορές εβδομαδιαίως έως σαράντα οχτώ (48) ώρες πριν από την Τρίτη και την Παρασκευή αντίστοιχα. Η δαπάνη για τη διενέργεια του εργαστηριακού ελέγχου βαρύνει αποκλειστικά το φυσικό πρόσωπο που συμμετέχει στην εκπαιδευτική διαδικασία.
Ως εκ τούτου, το τεστ που διενεργείται Κυριακή ή Δευτέρα καλύπτει μέχρι και την Τετάρτη ενώ το τεστ που διενεργείται Τετάρτη ή Πέμπτη καλύπτει μέχρι και Δευτέρα»
Σχετικά με τα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα,
– Σύμφωνα με την υπό στοιχεία Δ1α/Γ.Π.οικ. 76273/26.11.2020 απόφαση του Υπουργού Υγείας «Τροποποίηση της υπό στοιχεία Δ1α/ΓΠ.οικ. 75342/24.11.2020 απόφασης του Υπουργού Υγείας “Εξειδίκευση των αναγκαίων χαρακτηριστικών διαγνωστικής επάρκειας των ιατροτεχνολογικών προϊόντων ταχέων ελέγχων αντιγόνων SARS-CoV-2 (rapid test), καθορισμός φορέων δημόσιων και ιδιωτικών, που δύνανται να χρησιμοποιούν αντίστοιχου τύπου ιατροτεχνολογικά προϊόντα για διαγνωστικούς ή επιδημιολογικούς σκοπούς και κατηγορίες προσώπων που υποβάλλονται στον συγκεκριμένο τύπο διαγνωστικού ελέγχου” (Β’ 5198)» (Β’ 5249) και την YA 98491/09.2021 ,
Tα φαρμακεία και τα διαγνωστικά κέντρα στην τιμή των 10 € δύνανται να διενεργούν Rapid test και στην τιμή των 20 € τα PCR. Διαδικαστικά παραδίδουν βεβαίωση αρνητικού ή θετικού αποτελέσματος με σφραγίδα και υπογραφή. Εντός 24 ωρών θα πρέπει να ενημερώσουν ηλεκτρονικά τη βάση για το αποτέλεσμα ώστε ο κάθε πολίτης να το ανασύρει πλέον με τους δικούς του κωδικούς ΤΑΧΙΣΝΕΤ από το σύστημα και είναι αυτό και μόνο που αναγνωρίζει η εφαρμογή.
Λόγω λοιπόν της χρονικής υστέρησης καταχώρησης το Πανεπιστήμιο Κρήτης είναι υποχρεωμένο να αποδέχεται υπογεγραμμένα και σφραγισμένα τεστ από διαγνωστικά κέντρα και φαρμακεία.
Ενδέχεται οι βεβαιώσεις αυτές να φέρουν ένα barcode της επιχείρησης αλλά όχι αυτό που αναγνωρίζει η εφαρμογή».