Οι συγχωνεύσεις τμημάτων στις οποίες προχωρά το υπουργείο Παιδείας σαρώνουν σαν χείμαρρος τα σχολεία ολόκληρης της χώρας. Οι διαμαρτυρίες μαθητών, εκπαιδευτικών και γονιών πληθαίνουν και δυναμώνουν. Τα κενά που υπάρχουν σε εκπαιδευτικούς παραμένουν τα ίδια.
Το θέμα για μια ακόμη φορά έφτασε ως τη Βουλή. Συγκεκριμενα Ερώτηση κατέθεσαν στην υπουργό Παιδείας βουλευτές του ΚΚΕ ζητώντας να ανακληθούν οι αποφάσεις για συγχωνεύσεις τμημάτων, υποβιβασμό και αναστολή λειτουργίας σχολείων της Κρήτης.
Ειδικότερα στο κείμενο της ερώτησης τους αναφέρουν: Τις δικαιολογημένες αντιδράσεις γονέων, μαθητών και εκπαιδευτικών στην Κρήτη, όπως και σε όλη τη χώρα, έχει προκαλέσει το κύμα συγχωνεύσεων τμημάτων/τάξεων και υποβιβασμών σχολείων της Πρωτοβάθμιας καθώς και συγχωνεύσεων τμημάτων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, για την εξοικονόμηση εκπαιδευτικών σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας, με ευθύνη της κυβέρνησης και του αρμόδιου υπουργείου.
Συγκεκριμένα αναφέρουμε ενδεικτικά:
1. Στον Νομό Ηρακλείου: στο Γυμνάσιο Μοιρών στη Β Τάξη (με 160 μαθητές) όπου τα 7 τμήματα συγχωνεύονται σε 6 και δημιουργούνται τμήματα μέχρι και 28 μαθητών. Επίσης, συγχωνεύονται 2 τμήματα στο Λύκειο Μοχού. Στην Α/θμια εκπαίδευση συγχωνεύσεις έγιναν στο 3ο δημοτικό Τυμπακίου και στο δημοτικό Πιτσιδίων. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το σχολείο των Πιτσιδίων ζητήθηκε η συγχώνευση 2 και 2 τάξεων και η μετακίνηση 2 εκπαιδευτικών, χωρίς καν να ληφθούν υπόψη ειδικές, παιδαγωγικές και εκπαιδευτικές ανάγκες (μαθητές με παράλληλη στήριξη κ.ά.). Είναι πρόκληση ότι ακόμη και το δημοτικό σχολείο του Θραψανού, στις σεισμόπληκτες περιοχές, είχε μπει στο πρόγραμμα για συγχώνευση της Δ τάξης με την Γ τάξη και η απόφαση αναιρέθηκε την τελευταία στιγμή, μετά τις αντιδράσεις, ενώ κι άλλα σχολεία είναι «στο κόκκινο».
2. Στον Νομό Λασιθίου: στο 2ο Λύκειο Ιεράπετρας, στο 1ο ΓΕ.Λ. Αγίου Νικολάου, στο 2ο ΓΕΛ Ιεράπετρας, ενώ έχει ξεκινήσει η συζήτηση και για το Μουσικό Γυμνάσιο Λασιθίου στο Καβούσι, το 1ο και 2ο Γυμνάσιο Ιεράπετρας και το δημοτικό σχολείο Κριτσάς.
3. Στον Νομό Ρεθύμνου : στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου. Ακόμα και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ρεθύμνου (ΕΝΕΕΓΥΛ ) δεν εξαιρέθηκε από το κύμα των συγχωνεύσεων!
4. Στον Νομό Χανίων, από τα στοιχεία που δημοσιεύονται, κινδυνεύουν ήδη τμήματα στα Λύκεια: Κολυμπαρίου, Αλικιανού, Βουκολιών, στο 6ο Γυμνάσιο Χανίων και στα Δημοτικά Σχολεία: 1ο Κισάμου, 1ο Κουνουπιδιανών, 2ο Χανίων, 2ο Σούδας, Ταυρωνίτη, Πλατανιά, Κολυμπαρίου, Ασκύφου, Χρυσοπηγής, Αγίας Μαρίνας.
Επίσης, αποφασίστηκε ο υποβιβασμός του Δημοτικού Καντάνου, το οποίο είναι δυσπρόσιτο και φοιτούν τα παιδιά από τις ορεινές περιοχές του Δήμου Καντάνου – Σελίνου, ενώ αναστέλλεται η λειτουργία για 19 Νηπιαγωγεία σε όλη την Κρήτη, ανάμεσα στα οποία είναι και 3 ειδικά, 12 δημοτικά σχολεία, ανάμεσα στα οποία είναι και 2 ειδικά δημοτικά κωφών και βαρήκοων.
Το πρόβλημα επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο λόγω της απαράδεκτης κατάστασης στη Σχολική Στέγη. Για παράδειγμα το στεγαστικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν το 2ο και το 3ο Γυμνάσιο Αγίου Νικολάου, όπου κυριολεκτικά οι μαθητές δεν χωράνε, κάνουν μάθημα ακόμα και στο γυμναστήριο. Ακόμα το ακατάλληλο κτίριο του ΕΠΑΛ Σητείας, τα προβλήματα στο ΕΠΑΛ Ιεράπετρας, στο Γυμνάσιο και το ΓΕΛ Τζερμιάδου (που δόθηκε λύση να στεγαστούν σε κτίρια που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις), στο Δημοτικό Σχολείο Περάματος, στο Γυμνάσιο Πανόρμου στον Δήμο Μυλοποτάμου, στα σχολεία των Ανωγείων, τα ακατάλληλα κτίρια που στεγάζονται οι δομές για την Ειδική Αγωγή στο Ρέθυμνο και όλα τα χρόνια στεγαστικά προβλήματα που είναι παρόντα εδώ και χρόνια στα σχολεία σε όλους τους Δήμους του νησιού, που αναδείχτηκαν με τραγικό τρόπο και από τους σεισμούς.
Τα παραπάνω είναι στοιχείο της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής, που πλήττει τους εργαζόμενους και τη λαϊκή οικογένεια. Αποτελούν εφαρμογή του αντιεκπαιδευτικού νόμου της κυβέρνησης που είναι συνέχεια των όσων νομοθέτησε πριν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και φέρουν ακέραιη τη σφραγίδα των κατευθύνσεων του ΟΟΣΑ, της ΕΕ και του ΣΕΒ.
Πάνω από ένα μήνα μετά το άνοιγμα των σχολείων η κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας δεν έχουν πάρει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την προστασία από την πανδημία και για την κάλυψη εκπαιδευτικών κενών και των μαθησιακών κενών που έχουν μεγαλώσει λόγω της τηλεκπαίδευσης. Αντί για προσλήψεις εκπαιδευτικών, προσωπικού καθαριότητας, σχολικών νοσηλευτών, μέτρα για την αραίωση των μαθητών στις τάξεις, μέτρα για ασφαλή σχολική στέγη η κυβέρνηση έχει ανακοινώνει συγχωνεύσεις Τμημάτων στα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στην Κρήτη και περίπου 1000 σε όλη τη χώρα, με υπερπληθή τμήματα μαθητών και εκατοντάδες κενά σε εκπαιδευτικούς, σε βάρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Ερωτάται η κ. Υπουργός, τι προτίθεται να κάνει για:
• Να ανακληθούν όλες οι συγχωνεύσεις τμημάτων. Έγκριση όλων των τμημάτων με βάση τις ανάγκες των μαθητών.
• Να μην υποβιβαστεί κανένα σχολείο.
• Να ανακληθούν οι αποφάσεις για την αναστολή λειτουργίας 31 σχολείων στην Κρήτη.
• Προσλήψεις εκπαιδευτικών, με βάση τα πραγματικά κενά και τις ανάγκες των σχολείων. Να καλυφθούν όλα τα κενά.
• Να εξασφαλιστούν κατάλληλες αίθουσες για να αραιώσουν οι μαθητές στις τάξεις”
Την ερώτηση υπογράφουν οι Βουλευτές: Συντυχάκης Μανώλης, Κομνηνάκα Μαρία, Μανωλάκου Διαμάντω
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ