H διαδικασία του παροχής των Σχολικών Γευμάτων, ειδικά φέτος που οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας πλήττουν τους πιο ευάλωτους, δεν θα πρέπει να αργήσει, τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, υποστηρίζοντας τη σχετική διάταξη της τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών «Οδηγώντας με Ασφάλεια».
Η υφυπουργός τόνισε ότι «το διακύβευμα για εμάς είναι να δοθούν γρήγορα τα Σχολικά Γεύματα και όχι με εξάμηνη καθυστέρηση». Γι’ αυτό, όπως είπε, και η ψήφιση της τροπολογίας με την οποία παρέχεται η δυνατότητα για λόγους επιτακτικού δημοσίου συμφέροντος στον ΟΠΕΚΑ για την υλοποίηση του προγράμματος Σχολικά Γεύματα να συνάπτει έως τις 31/12/2021 δημόσιες συμβάσεις κατά παρέκκλιση των εθνικών διατάξεων μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας που είναι σε εξέλιξη, είναι αναγκαία και απαραίτητη.
Η κ. Μιχαηλίδου υπογράμμισε πως η τροπολογία αυτή έχει «εξαιρετικό και προσωρινό χαρακτήρα» μέχρι την ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας, που σημαίνει μέχρι την ολοκλήρωση της απόφασης του Ελεγκτικού Συνεδρίου που εκκρεμεί αλλά και των αποφάσεων του Εφετείου. Η εμπειρία, είπε, των προηγούμενων ετών, μας έχει δείξει ότι ειδικά οι αποφάσεις του Εφετείου χρονίζουν και εμείς δεν θέλουμε να φτάσουμε και πάλι το Μάιο για να δοθούν τα Σχολικά Γεύματα.
Η υφυπουργός ανέφερε πως η διαγωνιστική διαδικασία όπως αυτή έχει προκηρυχθεί από τον ΟΠΕΚΑ, κρίθηκε σύννομη από την Αρχή Εξέτασης Δικαστικών Προσφυγών, έχει επικυρωθεί από δύο αποφάσεις του Εφετείου αλλά και από τον Γενικό Επίτροπο του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
Απέρριψε την σχετική τροπολογία που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας ότι με αυτή ζητείται ουσιαστικά να επαναπροκηρυχθεί ο διαγωνισμούς και μέχρι να τελειώσει η νέα διαγωνιστική διαδικασία να γίνουν απευθείας αναθέσεις στους πρώην αναδόχους. Αυτό, είπε η υφυπουργός, και εμείς το είχαμε σκεφτεί αλλά δεν μπορεί να γίνει γιατί οι προηγούμενοι ανάδοχοι είναι εκείνοι του 2020 και αυτό έχει τρία προβλήματα: Πρώτον, υπάρχουν νέα τμήματα και νέοι δήμοι, 268 σχολεία, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα και συνεπώς υπάρχει ένα θέμα για το ποιος θα είναι ο ανάδοχος για αυτά τα νέα τμήματα αλλά και ποια θα είναι τιμή που θα επιβάλλουμε στον ανάδοχο. Δεύτερον, υπάρχουν συνεννοήσεις τμημάτων που έχουν γίνει για να μην έχουμε καθυστερήσεις. Και τρίτον, υπάρχει το θέμα κάποιος από τους προηγούμενους αναδόχους να μην μπορεί ή να μη θέλει να συμμετάσχει στη διαδικασία αυτή. Αυτοί οι λόγοι, είπε η υφυπουργός, θα είχε ως αποτέλεσμα να έχουμε ακόμα μεγαλύτερες καθυστερήσεις, ειδικά εάν υπάρξει επαναπροκήρυξη του διαγωνισμού.
Επίσης, παρατήρησε ότι δεν μπορεί να έχουμε παράταση σε μη υφιστάμενους αναδόχους, αυτό θα μπορούσε να γίνει μόνο εάν είχαμε ενεργές συμβάσεις. Οι συμβάσεις όμως των αναδόχων του 2020 σταμάτησαν τον Ιούνιο του 2021.
Η κ. Μιχαηλίδου παρατήρησε ότι οι 18 στους 21 αναδόχους είναι οι ίδιοι. Υπενθύμισε ότι στον διαγωνισμό του 2019, που παρέλαβε η κυβέρνηση από την προηγούμενη, υπήρξαν σχολεία σε περισσότερους από 20 δήμους, όπου τα γεύματα κατέληξαν να φτάσουν στους μαθητές στις 15 Μαΐου, έναν μήνα πριν κλείσουν τα σχολεία! Ο διαγωνισμός που είχε κάνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ απέκλειε με τους όρους που είχε, πολλές ΜμΕ.
Στόχος μας, είπε η κ. Μιχαηλίδου, είναι να φτάνουν περισσότερα γεύματα σε όσους το έχουν ανάγκη, γρήγορα και αποτελεσματικά. Γι’ αυτό και ο νέος διαγωνισμός είναι διετίας με προαίρεση τριετίας ώστε τον δεύτερο και τρίτο χρόνο να ξεκινούν τα γεύματα από το πρώτο σχολικό κουδούνι.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Χρήστος Σπίρτζης ανέφερε πως η τροπολογία αυτή «δεν έχει ούτε ένα ψήγμα που να τηρεί την ευρωπαϊκή νομοθεσία», «έχουμε συνηθίσει από την κυβέρνηση αυτή να κάνει όπου θέλει απευθείας αναθέσεις» και εκτίμησε πως «η χώρα θα καταδικαστεί». Ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Χρήστος Γιαννούλης παρατήρησε ότι το σημαντικό είναι πως σήμερα τα Σχολικά Γεύματα δεν εκτελούνται και δεν μπορεί να λέγεται ότι αυξάνονται οι δήμοι όταν έχει παγώσει σε όλη την Ελλάδα.
Ο ειδικός αγορητής του ΚΙΝΑΛ Χρήστος Γκόκας αναρωτήθηκε γιατί οι υπηρεσίες δεν έτρεξαν νωρίτερα τις διαδικασίες του διαγωνισμού ή εάν χρησιμοποιείται το πρόσχημα της πανδημίας για να έχουμε απευθείας αναθέσεις. Καθώς επίσης και γιατί δεν υπάρχει κοστολόγηση στην έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους.
Η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων απάντησε ότι δεν αναφέρεται το κόστος του προγράμματος γιατί είναι ακριβώς το ίδιο με τον αρχικό διαγωνισμό του ΟΠΕΚΑ που προβλεπόταν για τους προσωρινούς αναδόχους. Στις επικρίσεις περί «των απευθείας αναθέσεων» είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση ήταν εκείνος που ξεκίνησε το πρόγραμμα αυτό με απευθείας αναθέσεις. «Εμείς δεν θέλαμε να τον ακολουθήσουμε γι’ αυτό και ξεκινήσαμε νωρίς την διαγωνιστική διαδικασία. Η αιτία δε που καθυστέρησε ήταν ότι έπρεπε να υπάρχει μια πολυκριτηριακή μελέτη που “ έδειξε” πού θα πρέπει να δοθούν αυτά τα γεύματα, τόνισε η κ. Μιχαηλίδου.