Ο Κυριάκος Πιερρακάκης είναι πολιτικός επιστήμονας και πληροφορικός. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα, στα Κάτω Πατήσια, και έχει καταγωγή από την Αρεόπολη και τις Κροκεές Λακωνίας.
Αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο MIT (M.Sc. στην τεχνολογική πολιτική). Νωρίτερα, το 2007, είχε ολοκληρώσει τις σπουδές του στο Harvard Kennedy School (M.A. στη δημόσια πολιτική), ενώ το 2005 είχε αποφοιτήσει από το Τμήμα Πληροφορικής του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι απόφοιτος του Λεοντείου Λυκείου Πατησίων.
Ανέλαβε Διευθυντής Ερευνών του ανεξάρτητου, μη κερδοσκοπικού οργανισμού έρευνας και ανάλυσης, «διαΝΕΟσις». Από τη θέση αυτή συντόνισε σειρά ερευνητικών ομάδων για την παραγωγή μελετών που είχαν ως κύριο αντικείμενο την οικονομική και παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Νωρίτερα είχε εργαστεί σε ερευνητικά ινστιτούτα της Ελλάδας και του εξωτερικού πάνω σε θέματα που αφορούν στην ψηφιακή πολιτική.
Ξεκίνησε την πολιτική του σταδιοδρομία από την κεντροαριστερά. Το 2012, στο 9ο Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ εκλέχτηκε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου και της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και το 2014 ήταν υποψήφιος ευρωβουλευτής με την Ελιά, κατακτώντας την έκτη θέση με 42.814 ψήφους. Κατά την περίοδο της συγκυβέρνησης ΝΔ – ΠΑΣΟΚ υπήρξε μέλος της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς, ως επιλογή του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ευάγγελου Βενιζέλου.
Η εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας τον έφερε κοντά στη ΝΔ και αρκετούς μήνες πριν από τις εκλογές ανέλαβε τη δημιουργία ενός σχεδίου για τον ψηφιακό μετασχηματισμό της Ελλάδας. Στις 9 Ιουλίου 2019 ορκίστηκε Υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Επίσης ορίστηκε Πρόεδρος της 9η Συνόδου του Global Strategy Group του ΟΟΣΑ με θέμα τις νέες προοπτικές της τηλεργασίας. Κατά τη διάρκεια της θητείας του υπήρξαν πολλές διακρίσεις για το Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης και για τον ίδιο. Ενδεικτικά αναφέρουμε το τιμητικό βραβείο που έλαβε για τη συμβολή του στον ψηφιακό μετασχηματισμό της χώρας από το British Computer Society, καθώς και δύο βραβεύσεις από το WITSA – Παγκόσμιο Σύνδεσμο Υπηρεσιών Καινοτομίας και Τεχνολογίας: το 2021 για τo συνολικό έργο του Υπουργείου και το 2022 για την εφαρμογή «myhealth».
Στις εθνικές εκλογές του Μαΐου 2023, ήταν υποψήφιος βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, όπου και εξελέγη πρώτος, λαμβάνοντας συνολικά 55.099 σταυρούς προτίμησης.
Στις εθνικές εκλογές του Ιουνίου 2023, ήταν και πάλι υποψήφιος βουλευτής για την εκλογική περιφέρεια της Α΄ Αθηνών, όπου και εξελέγη.
Οι νέοι Υφυπουργοί Παιδείας – Τα βιογραφικά τους
Το βιογραφικό του Γιάννη Οικονόμου
Ο Γιάννης Οικονόμου γεννήθηκε στην Λαμία τον Σεπτέμβριο του 1973, σπούδασε στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και πήρε το πτυχίο του Γεωπόνου από το τμήμα Φυτικής Παραγωγής.
Πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στη Παγκόσμια Πολιτική Οικονομία, στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης και Διεθνών Σχέσεων του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Ήταν υποψήφιος βουλευτής με τη Δημοκρατική Συμμαχία ωστόσο δεν εξελέγη.
Εξελέγη Βουλευτής Φθιώτιδας στις εκλογές του Ιουλίου 2019 με την Νέα Δημοκρατία. Στον ανασχηματισμό του Ιανουαρίου του 2021, ορίστηκε υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στη συνέχεια ανέλαβε κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Είναι παντρεμένος με την Αγγελική Ζορμπαλά και έχουν ένα γιο, τον Δημήτρη.
Το βιογραφικό της Ζέττας Μακρή
Τόπος και Ημερομηνία γέννησης:
Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1957
Οικογενειακή Κατάσταση:
Έχει δύο γιους, τον Μιχάλη, Μηχανολόγο Μηχανικό και τον Κωνσταντίνο, Χημικό Μηχανικό – Οικονομολόγο, και μία εγγονή.
Επάγγελμα:
Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω.
Σπουδές:
Σπούδασε με υποτροφία στη Νομική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών από την οποία αποφοίτησε με άριστα.
Μετά την αποφοίτησή της συνέχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές της στο ευρωπαϊκό και κοινοτικό δίκαιο στο Πανεπιστήμιο Cambridge του Ηνωμένου Βασιλείου.
Ξένες γλώσσες:
ΑΓΓΛΙΚΑ, ΓΑΛΛΙΚΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ
Κοινοβουλευτικές Δραστηριότητες
Στις Βουλευτικές εκλογές του 2000 εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής Μαγνησίας με τη Νέα Δημοκρατία.
Επανεξελέγη στις βουλευτικές εκλογές του 2004 και του 2019 ενώ ορκίστηκε Βουλευτής τον Απρίλιο του 2013.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης από το 2004-2007.
Ορίσθηκε Υφυπουργός Υγείας το 2013.
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Περιφερειών της Βουλής από τον Ιούλιο του 2019.
Πρόεδρος της Ειδικής Μόνιμης Υποεπιτροπής Νησιωτικών και Ορεινών Περιοχών από τον Ιούλιο του 2019.
Μέλος της Επιτροπής για την Συνταγματική Αναθεώρηση
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων
Μέλος της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων
Πολιτικές / Κοινωνικές Δραστηριότητες
Σύμβουλος της Διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Βόλου.
Διετέλεσε Γραμματέας του Δ.Σ.Β. κατά την τριετία 1996-1999.
Το 2009 ορίσθηκε Αναπληρώτρια Γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού της Ν.Δ. και Αναπληρώτρια Γραμματέας Αγροτικού Τομέα της Ν.Δ.
Το 2011, Επικεφαλής του Συνδυασμού ΝΕΟΣ ΔΗΜΟΣ, ΝΕΟ ΞΕΚΙΝΗΜΑ στις αυτοδιοικητικές εκλογές για τον Δήμο Βόλου και επικεφαλής της μείζονος Μειοψηφίας.
Γενική Γραμματέας Ισότητας των Φύλων από τον Αύγουστο του 2012 έως τον Μάρτιο του 2013.
Τον Απρίλιο του 2015 διορίστηκε Πρόεδρος του διακομματικού και πανελληνίου Συνδέσμου Γυναικών Ελλάδος.
Το 2015 ορίσθηκε Γενικός Γραμματέας του ΔΣ του Ιδρύματος Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
Το Βιογραφικό της Δόμνας Μιχαηλίδου
H Δόμνα-Μαρία Μιχαηλίδου (13 Νοεμβρίου 1987) είναι 36 χρονών.
Η νέα υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου είναι οικονομολόγος. Γεννήθηκε στις 13 Νοεμβρίου 1987 (36 χρονών).
Ξεκίνησε τις σπουδές της στα Οικονομικά στο University of York της Αγγλίας, ενώ συνέχισε στο Πανεπιστήμιο του Cambridge όπου έλαβε μεταπτυχιακό στις Αναπτυξιακές Σπουδές και Διδακτορικό στα Οικονομικά της Ανάπτυξης.
Είναι επισκέπτρια λέκτορας του Κέντρου Αναπτυξιακών Σπουδών του Πανεπιστημίου του Cambridge και έχει επίσης διδάξει Μακροοικονομικά στο Judge Business School του Cambridge, καθώς και Οικονομική́ Πολιτική́ στο Government School του UCL.
Στα 26 της, η Δόμνα Μιχαηλίδου εντάχθηκε στη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, ως ειδική στον ανταγωνισμό. Το 2016 ήταν η υπεύθυνη οικονομολόγος της ομάδας των κατασκευών για την Τρίτη Εργαλειοθήκη Ανταγωνισμού του ΟΟΣΑ.
Από το 2017 είναι σύμβουλος Μεταρρυθμίσεων του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Μιλάει αγγλικά, γαλλικά και ισπανικά.
Τον Ιούλιο του 2019 ανέλαβε υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων αρμόδια για θέματα Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη.
Τον Δεκέμβριο του 2019 εξήγγειλε την πολιτική «μία οικογένεια για κάθε παιδί» για την προώθηση των θεσμών της αναδοχής και της υιοθεσίας.