Οι τρεις αλλαγές του υπουργείου Παιδείας για την αναβάθµιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης

Τρεις αλλαγές στην Εκκλησιαστική Εκπαίδευση, µε στόχο την αναβάθµιση του επιπέδου σπουδών και την απόκτηση επαγγελµατικών δικαιωµάτων από τους απόφοιτους, προωθεί ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης.

 

 Ειδικότερα, οι αλλαγές περιλαµβάνουν:

  1. Τη στήριξη και επέκταση των Εκκλησιαστικών Σχολείων ως Προτύπων, στα οποία θα εισάγονται οι µαθητές µε εξετάσεις, αγόρια και κορίτσια, τα οποία µετά την αποφοίτησή τους θα ακολουθούν όποιο επάγγελµα επιθυµούν. Επόµενο «βήµα» από τη νέα σχολική χρονιά θα είναι η επιλογή εκπαιδευτικού προσωπικού, όπως στα υπόλοιπα Πρότυπα Σχολεία.
  2. Την έναρξη από την ερχόµενη ακαδηµαϊκή χρονιά Σχολών Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ), τύπου ΙΕΚ, στο πλαίσιο αναβάθµισης του επιπέδου των κληρικών του ∆ηµοσίου, οι οποίοι θα διορίζονται µόνο εφόσον διαθέτουν πτυχίο από Σχολή Μαθητείας Κληρικών ή από ΑΕΙ.
  3. Την έγκριση υποστήριξης πρωτοβουλιών για τη φοίτηση παιδιών από το εξωτερικό σε Εκκλησιαστικά Σχολεία, κυρίως από χώρες της Αφρικής, µε τη στήριξη των πρεσβυγενών Πατριαρχείων (Οικουµενικό Πατριαρχείο, Αλεξανδρείας, Ιεροσολύµων και Αντιοχείας).

Το σχέδιο στήριξης των τεσσάρων πρεσβυγενών Πατριαρχείων συζητήθηκε µάλιστα κατά τη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησης του Κυριάκου Πιερρακάκη µε τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυµο, ο οποίος ήταν θετικός. Οπως επισηµαίνουν στο υπουργείο Παιδείας, αφορά την ταυτότητα της χώρας και την ηθική υποχρέωση δωρεάν φοίτησης στα Εκκλησιαστικά Σχολεία και στις Σχολές Μαθητείας για όσους σπουδαστές συστήνουν τα Πατριαρχεία.

ΣχετικάΆρθρα

Ποιοι µπορούν να σπουδάσουν

Όσοι επιθυµούν να σπουδάσουν σε ελληνικά Εκκλησιαστικά Σχολεία και ενδεχοµένως µετά να συνεχίσουν τις σπουδές τους σε πανεπιστηµιακές σχολές και στα Πολυτεχνεία της χώρας ή να εισαχθούν σε Σχολές Μαθητείας για να γίνουν ιερείς, θα έχουν τη δυνατότητα να µείνουν στην Ελλάδα ή να επιστρέψουν στη χώρα τους. Με τον τρόπο αυτό, στην ουσία «ανοίγει» η Εκκλησιαστική Εκπαίδευση της χώρας για νέους από τη Γερµανία, την Αφρική έως και τα νησιά Φίτζι, και στέλνοντας ισχυρό µήνυµα συνεργασίας στα Πατριαρχεία, όπως λένε χαρακτηριστικά στο υπουργείο Παιδείας.

Στην πρόσφατη συνάντησή τους, ο Αρχιεπίσκοπος ενηµερώθηκε από τον υπουργό Παιδείας γενικότερα για την αναβάθµιση της Εκκλησιαστικής Εκπαίδευσης που είχε δροµολογηθεί επί υπουργίας Νίκης Κεραµέως και συνεχίζεται και υλοποιείται από τον Κυριάκο Πιερρακάκη, δείγµα της συνέχειας του υπουργείου, όπως επισηµαίνουν εκκλησιαστικές πηγές.

Σηµειώνεται ότι ήδη τα Εκκλησιαστικά Σχολεία λειτουργούν στη λογική των Πρότυπων Σχολείων. Οι µαθητές που επιθυµούν να καταλάβουν µία θέση στα Εκκλησιαστικά Γυµνάσια και Λύκεια για το σχολικό έτος 2024-2025 προετοιµάζονται για να δώσουν εξετάσεις ή τεστ δεξιοτήτων, όπως οι συµµαθητές τους που θέλουν να εισαχθούν στα Πρότυπα Σχολεία. Ο αριθµός εισακτέων στα Εκκλησιαστικά Γυµνάσια και Λύκεια ανακοινώνεται κάθε χρόνο από το υπουργείο Παιδείας, λαµβάνοντας υπόψη και τα σχετικά έγγραφα αιτήµατα από τις Εκκλησιαστικές Σχολές. Προχθές ολοκληρώθηκαν οι αιτήσεις στις οποίες ο µαθητής είχε δικαίωµα να δηλώσει Πειραµατικό Σχολείο, δύο Πρότυπα και Εκκλησιαστικό Σχολείο.

Ενδεικτικά αναφέρουµε ότι στο Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, στην Ξάνθη, θα εισαχθούν 60 άτοµα και στο Εκκλησιαστικό Λύκειο 35. Στο Εκκλησιαστικό Γυµνάσιο Λαµίας θα εισαχθούν 40 µαθητές και στο Λύκειο 35, ενώ στο Εκκλησιαστικό Λύκειο της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής θα εισαχθούν τη ερχόµενη σχολική χρονιά 40 µαθητές.

Σε ό,τι αφορά τις γυναίκες, αυτές φοιτούν στα Εκκλησιαστικά Γυµνάσια και Λύκεια που είναι δηµόσια σχολεία.

Από το φθινόπωρο

Για τους άνδρες που ενδιαφέρονται να γίνουν ιερείς, από τον Σεπτέµβριο θα λειτουργήσουν τρεις Σχολές Μαθητείας Υποψήφιων Κληρικών (ΣΜΥΚ), στη Ριζάρειο Εκκλησιαστική Σχολή, στα Χανιά και στην Εκκλησιαστική Ακαδηµία Βελλάς Ιωαννίνων. Οι σχολές αυτές είναι τύπου ΙΕΚ, θα χορηγούν δηλαδή πτυχίο επιπέδου 5, το οποίο σηµαίνει ότι οι απόφοιτοι θεωρείται πως έχουν λάβει εξειδικευµένες γνώσεις πάνω σε έναν τοµέα. Στόχος του υπουργείου Παιδείας είναι να βγαίνουν µορφωµένοι ιερείς, οι οποίοι θα έχουν ολοκληρώσει έναν διετή κύκλο σπουδών µε ένα χρόνο µαθητείας και ένα χρόνο πρακτικής που θα γίνεται σε συνεργασία µε τις Ιερές Μητροπόλεις.

Εξάλλου, στο πλαίσιο των Εκκλησιαστικών Σχολείων, υπό εξέταση έχει τεθεί η ευρύτερη συνεργασία Εκκλησίας – υπουργείου Παιδείας για θέµατα µπούλινγκ και ενδοοικογενειακής βίας, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη συνεργασία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών και του Οικουµενικού Φόρουµ Χριστιανών Γυναικών «∆άµαρις η Αθηναία».

Δημοσιεύθηκε στην «Κυριακάτικη Απογευματινή»