Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή Κοινωνικών Δικαιωμάτων αποφάσισε η ΟΙΕΛΕ να προσφύγει για το νόμο 4713/2020 «Κεραμέως» , ο οποίος επιτρέπει την αναιτιολόγητη απόλυση ιδιωτικών εκπαιδευτικών. Η προσφυγή βασίζεται στον Αναθεωρημένο Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Χάρτη που κύρωσε η Βουλή το 2016. Ο Χάρτης προβλέπει ρητά την προστασία των εργαζόμενων από τις αναιτιολόγητες απολύσεις.
Όπως υποστηρίζει η ΟΙΕΛΕ σε ανακοίνωσή της:
Α. Η απόφασή μας αυτή ελήφθη, καθώς υπάρχει εκ μέρους των εργοδοτών κατάχρηση του δικαιώματος που τους έδωσε ο νόμος (έχουμε τουλάχιστον 2000 απολύσεις από την εφαρμογή του νόμου μέχρι και το τέλος του 2023, ποσοστό περίπου 25% του συνόλου των εκπαιδευτικών, αριθμός τεράστιος για τα δεδομένα του ιδιωτικού τομέα) και ταυτόχρονα υπάρχει σημαντικός αριθμός καταγγελιών σύμβασης με εκδικητικό χαρακτήρα (απολύσεις για λόγους κοινωνικής/πολιτικής δράσης, για λόγους ηλικίας, φύλου, πεποιθήσεων κ.λπ.).
Β.Οι απολύσεις που λαμβάνουν χώρα χωρίς καμιά αιτιολογία, χωρίς τον προδικαστικό έλεγχο με ειδική επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας που προέβλεπε η νομοθεσία μέχρι το 2020, έχουν δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα στο χώρο.
Γ. Πρώτον, τίθεται ζήτημα εγκυρότητας κρίσιμων για το δημόσιο συμφέρον διαδικασιών (βαθμολογίες, ενδοσχολικές εξετάσεις, έκδοση τίτλων), καθώς οι εκπαιδευτικοί είναι εντελώς απροστάτευτοι σε πιέσεις ιδιοκτητών και γονέων.
Δ. Δεύτερον, οι εργασιακές σχέσεις σε μεγάλο τμήμα της τυπικής ιδιωτικής εκπαίδευσης έχουν επιδεινωθεί δραματικά. Δεν τηρείται το νόμιμο ωράριο, η εργασία εντατικοποιείται σε βαθμό εξόντωσης, οι εκπαιδευτικοί καλούνται σε «δωρεάν» εργασία σε απογεύματα, αργίες, Σαββατοκύριακα, διακοπές και υποχρεώνονται σε εργασίες έξω από το καθηκοντολόγιό τους (καθάρισμα, μαγείρεμα, συνοδεία σχολικών κ.λπ.), ενώ σε κάποιες περιπτώσεις (ιδίως στα ιδιωτικά νηπιαγωγεία) αναγκάζονται να επιστρέφουν στο χέρι του εργοδότη τμήμα των αποδοχών τους.
Ε. Τέλος, η ανεξέλεγκτη είσοδος των funds στην ιδιωτική εκπαίδευση γεννά φόβους για επιδείνωση της κατάστασης. Ήδη, με το «καλημέρα», το fund Inspired επέβαλε στους εκπαιδευτικούς των σχολείων που ελέγχει (CGS/Κωστέα Γείτονα και Σχολή Μωραΐτη) απαγόρευση αναρτήσεων στα κοινωνικά δίκτυα με πολιτικό, θρησκευτικό και οικονομικό περιεχόμενο.
Την προσφυγή της ΟΙΕΛΕ έχει αναλάβει νομική ομάδα στην οποία συμμετέχουν πανεπιστημιακοί καθηγητές με συντονιστές τους Γιώργο Μελισσάρη (νομικό σύμβουλο της Ομοσπονδίας) και Δημήτρη Βασιλείου (νομικό με ειδίκευση σε ζητήματα κοινωνικών δικαιωμάτων). Το επόμενο διάστημα, και πριν την κατάθεση της προσφυγής, θα πραγματοποιηθεί για τους εκπαιδυτικούς διαδικτυακή ενημέρωση από τη νομική ομάδα που έχει αναλάβει τη διεκπεραίωσή της.
Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…
Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…
Προπτυχιακά Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…
Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…
Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…
Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…
Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ