Στο δίκτυο των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων (ΔΗΜΩΣ) αναφέρθηκε ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου, σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τρίτης (21/1) στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.
Αναφερόμενος στην σύμβαση που υπογράφηκε μεταξύ του πρωθυπουργού, του υπουργού Παιδείας και του Ιδρύματος Ωνάση για τη δημιουργία 22 πρότυπων σχολείων και πώς αυτά θα λειτουργούν, ο κ. Παπαδημητρίου είπε: «Καταρχήν όταν λέμε ιδιωτικά σχολεία, να διευκρινίσουμε ότι τα Δημόσια Ωνάσεια Σχολεία (ΔΗΜΩΣ) παραμένουν δημόσια Γυμνάσια και Λύκεια. Οι καθηγητές παραμένουν λειτουργοί της δημόσιας εκπαίδευσης, οι μαθητές εννοείται ότι δεν πληρώνουν τίποτα, όπως δεν πληρώνουν και μέχρι τώρα και προφανώς ακολουθείται και το πρόγραμμα των πρότυπων σχολείων. Άρα, με αυτή την έννοια τα σχολεία παραμένουν απολύτως δημόσια, με κάθε έννοια του όρου. Εμείς, επίσης, δεν θέλουμε αυτά τα σχολεία να τα κάνουμε ιδιωτικά σχολεία, σαν τα άλλα ιδιωτικά. Θέλουμε, όμως, να κάνουμε κάτι καλύτερο. Θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα σε παιδιά από περιοχές της χώρας μας που έχουν κοινωνικά και οικονομικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν τεράστιες προκλήσεις, να έχουν ίσες ευκαιρίες με τα παιδιά τα οποία πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία και σε άλλα πολύ καλά σχολεία της χώρα, όπως είναι τα πρότυπα και τα πειραματικά σχολεία».
Ως προς τις περιοχές που θα ιδρυθούν τα ΔΗΜΩΣ, ο κ. Παπαδημητρίου υπογράμμισε: «Τις επιλέξαμε καταρχήν μαζί με τον υπουργό Παιδείας, τον κ. Πιερρακάκη, με τον οποίον είχαμε μια εξαιρετική συνεργασία – πρέπει να το πω αυτό – και πάρα πολύ αποτελεσματική και πολύ γρήγορη και, βέβαια, την τελική απόφαση την πήρε ο πρωθυπουργός. Και οι περιοχές, αν θέλετε να σας πω επί τροχάδην, στην Αθήνα είναι το Μενίδι, οι Αχαρνές, η Κυψέλη, ο Κολωνός, το Περιστέρι και το Πέραμα. Στην Θεσσαλονίκη είναι ο Εύοσμος και η Ξηροκρήνη, που είναι πάνω από το ΚΤΕΛ, πάνω από τις γραμμές του τρένου – για όσους θυμούνται την Θεσσαλονίκη – στην Κοζάνη, που όλοι ξέρουμε τι προβλήματα έχουν, στην Ξάνθη, στη Ρόδο και στο Ηράκλειο, σε περιοχές που όσοι είναι Ροδίτες και Ηρακλειώτες, μου λένε ότι είναι πολύ σωστές επιλογές. Καμία από αυτές τις περιοχές δεν μπορεί να πει κανείς ότι είναι περιοχή που έχει πλούτο. Κι επίσης να πω και κάτι άλλο, αν μου επιτρέπετε: είναι περιοχές που δεν έχουν κανένα γειτονικό πρότυπο ή πειραματικό σχολείο».
Διευκρινίζοντας τον τρόπο με τον οποίο ένα παιδί θα εισάγεται σε αυτά τα σχολεία, ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση είπε: «Όπως είναι στα πρότυπα δημόσια. Θα μπαίνουν με εξετάσεις και, μάλιστα, εμείς κάναμε και εδώ μια καινοτομία με τον κ. Πιερρακάκη. Επειδή αναγνωρίζουμε ότι τα παιδιά τα οποία είναι στην Κυψέλη, στις Αχαρνές, στον Κολωνό, στον Εύοσμο κ.λπ., δεν μπορούν να έχουν τις δυνατότητες να κάνουν την προετοιμασία που απαιτείται για να πάνε στα πρότυπα, τις μικρές Πανελλήνιες – όπως λέγονται. Ενδεχομένως να είναι παιδιά από οικογένειες μεταναστών, δεν έχουν πολύ καλές δυνατότητες στην ελληνική γλώσσα, ενδεχομένως οι γονείς να μην είναι ιδιαίτερα γραμματιζούμενοι, θα εισαγάγουμε ένα πρόσθετο τεστ πέρα από τη γλώσσα και τα μαθηματικά. Ένα πρόσθετο τεστ δεξιοτήτων, να πιάσουμε αυτά τα παιδάκια, τα οποία έχουνε την ικανότητα, θα μπορούσανε και θα θέλανε να πάνε σε ένα τέτοιο πρότυπο σχολείο, αλλά δυστυχώς δεν μπορούν να γράψουν τόσο καλά ελληνικά ή δεν έχουνε μάθει τόσο καλά μαθηματικά».
Όσον αφορά στον χρονικό ορίζοντα, καθώς και στο κόστος αυτής της δωρεάς του Ιδρύματος Ωνάση, ο κ. Παπαδημητρίου ανέφερε: «Ελπίζουμε να ξεκινήσουμε με τουλάχιστον έξι σχολεία. Εγώ φιλοδοξώ να είναι 10 ή 12, φέτος τον Σεπτέμβριο, γιατί είμαστε ιδιωτική πρωτοβουλία, μπορούμε να λειτουργήσουμε άμεσα. Τώρα θα λειτουργήσουν, τον Σεπτέμβριο τα μισά. Ελπίζω και φιλοδοξώ τα μισά. Και αυτό θα είναι για δώδεκα χρόνια. Το τελικό κόστος για το Ίδρυμα Ωνάση θα είναι πάνω από 160.000.000 ευρώ στα δώδεκα χρόνια και ξεκινάμε με δαπάνη – επένδυση 1.000.000 ευρώ για κάθε ένα από τα 22 σχολεία για την ενίσχυση του εξοπλισμού τους, την αγορά εκπαιδευτικού υλικού, τις βελτιώσεις των υποδομών που χρειάζεται κάθε σχολείο, συν 500.000 ευρώ τον χρόνο σε κάθε σχολείο για την ενίσχυση των εκπαιδευτικών που τους καλούμε να παρέχουν πρόσθετο εκπαιδευτικό έργο και εννοείται ότι πρέπει να αμειφθούν για την πρόσθετη δουλειά που θα θελήσουν να κάνουν και ό,τι άλλο χρειαστεί το σχολείο αυτό για να λειτουργήσει για ένα χρόνο. 500.000 για κάθε σχολείο για δώδεκα χρόνια».
«Έχω ενημερώσει όλα τα κόμματα, τα βασικά κόμματα που εκπροσωπούνται στην Βουλή. Πρέπει να πω ότι είμαι ενθουσιασμένος από την υποδοχή που είχαμε γενικότερα, ασχέτως του τι θα ψηφίσουν τα κόμματα στην Βουλή. Προσδοκώ και ελπίζω να έχουμε διακομματική πλειοψηφία. Αλλά ξέρω ότι τα περισσότερα κόμματα στην Βουλή μας υποστηρίζουν», τόνισε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Ωνάση, Αντώνης Παπαδημητρίου.