Kάθε χρόνο, όπως και φέτος στις Πανελλήνιες 2020, γίνεται αντικείμενο συζήτησης. Φέτος αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι πολλοί υποψήφιοι μπαίνουν στα πανεπιστήμια και στις σχολές με πολύ χαμηλές βαθμολογίες. Για παράδειγμα φέτος υπήρχε υποψήφιος που παρέδωσε επί της ουσίας λευκή κόλλα αλλά «περνάει» με κάτι περισσότερο από 6.000 μόρια σε ανώτατο εκπαιδευτικό ίδρυμα.
Η κατάσταση αυτή επικρίθηκε αρκετά, καθώς η κυβέρνηση έχει δώσει έμφαση στις μεταρρυθμίσεις στον χώρο της Παιδείας. Αξίζει να αναφερθεί ότι φέτος υπάρχουν υποψήφιοι μπήκαν σε τμήματα Μαθηματικών και Φυσικής με μέσο όρο στα μαθήματα 3 και 6! Αυτή η «βουτιά» στις βάσεις που ευτελίζει την εικόνα των ΑΕΙ, σχολιάστηκε δυσμενώς και η Νίκη Κεραμέως δέχτηκε σφοδρές επικρίσεις.
Η κατάρρευση των βάσεων ουσιαστικά αποδίδεται από την υπουργό Παιδείας στον πρώην υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου, ο οποίος το 2019 έκανε τα ΤΕΙ πανεπιστήμια, ενώ αύξησε ανεξέλεγκτα τον αριθμό των ΤΕΙ και των εισακτέων, για μικροπολιτικούς ουσιαστικά λόγους.
Εκ των υστέρων και μπροστά στις αντιδράσεις που προκάλεσε η κατάρρευση των βάσεων, η Νίκη Κεραμέως εξήγγειλε πρωτοβουλίες, μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ, μετά και τα φετινά, διαλυτικά φαινόμενα στις πανελλήνιες.
«Πρέπει προφανώς να μας προβληματίσει. Πρόκειται για χρόνια παθογένεια της χώρας μας που δεν βρίσκει εύκολα λύση. Χρόνια παθογένεια που επιδεινώθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Βρισκόμαστε σε εκτενή διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Και ανάμεσα στις διάφορες λύσεις που συζητάμε είναι να ορίζει η κάθε σχολή τη βάση εισαγωγής σε τουλάχιστον ένα μάθημα που θεωρεί εξαιρετικά βασικό: Πχ. στο Μαθηματικό, τα μαθηματικά, στις Οικονομικές σχολές, η οικονομία, στις Σχολές Πληροφορικής, η πληροφορική», υποστήριξε η υπουργός.
«Ο διάλογος αυτός τώρα θα εντατικοποιηθεί. Θέλουμε πάντως και η λύση να είναι στην κατεύθυνση της μεγαλύτερης αυτονομίας των Πανεπιστημίων, όπως γίνεται σε τόσες χώρες στον κόσμο», ανέφερε η κ. Κεραμέως.