Στις 14 Ιουνίου θα γίνει η «πρεμιέρα» των φετινών Πανελλαδικών εξετάσεων.
Το υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει το αναλυτικό χρονοδιάγραμμα για τα μαθήματα που θα εξεταστούν οι υποψήφιοι από τα ΓΕΛ και τα ΕΠΑΛ, ενώ έδωσε στη δημοσιότητα και τους αριθμούς των εισακτέων ανά τμήμα. Μια από τις καινοτομίες που θα κάνουν φέτος «ποδαρικό» είναι η κοινοποίηση των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών με SMS στους υποψηφίους.
Ο μαθηματικός – σύμβουλος σταδιοδρομίας Στράτος Στρατηγάκης ανέλυσε στο iefimerida.gr τα 5 «SOS» που πρέπει να προσέξουν όσοι διαγωνιστούν φέτος στις Πανελλαδικές. Σε ό,τι αφορά τους εισακτέους ο κ. Στρατηγάκης παρουσίασε τον βασικό «χάρτη», επισημαίνοντας ότι «υπάρχουν πολλά τμήματα που τα άφησαν με ίδιο αριθμό σε σχέση με πέρυσι».
Οπως εξηγεί, ο εφετινός «χάρτης» των εισακτέων και των τμημάτων έχει ως εξής:
335 τμήματα χωρίς μεταβολή εισακτέων
4 κλείνουν
10 τμήματα με μείωση > 50 θέσεων
25 τμήματα με μείωση μεταξύ 20 και 50 θέσεων
13 τμήματα με αύξηση >50 θέσεων
27 τμήματα με αύξηση μεταξύ 20 και 50 θέσεων
Ο Στράτος Στρατηγάκης τόνισε ότι «οι μεταβολές στον αριθμό των εισακτέων δεν είναι μεγάλες, αφού η μεγάλη πλειοψηφία των τμημάτων διατήρησε τον ίδιο αριθμό εισακτέων με πέρυσι. Τη διαφορά θα κάνει φέτος η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, που θα αφήσει αρκετές χιλιάδες από τις θέσεις των εισακτέων κενές» υπογράμμισε σε άρθρο του στην εφημερίδα «Ναυτεμπορική».
Αναλύοντας τις ανακοινώσεις για τους εισακτέους ο κ. Στρατηγάκης εξήγησε ότι «διαπιστώνουμε ότι έχουμε πολύ μεγάλη αύξηση στις στρατιωτικές σχολές και πολύ μεγάλη μείωση στην Αστυνομία, μετά τη μεγάλη περσινή αύξηση. Έτσι ερχόμαστε στην προπέρσινη κατάσταση. Στις σχολές με τη μεγαλύτερη αύξηση του αριθμού των εισακτέων βλέπουμε μεγάλη αύξηση σε σχολές σε περιφερειακά Πανεπιστήμια που θα ”χτυπηθούν ” από την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής και, συνεπώς, θα μείνουν κενές. Πρόκειται, δηλαδή, για θέσεις θεωρητικές και όχι πραγματικές».
Ως προς το συντελεστή της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ), ο Στράτος Στρατηγάκης γράφει στη «Ναυτεμπορική» πως «196 τμήματα επέλεξαν το χαμηλότερο δυνατό συντελεστή, το 0,8. Μεταξύ αυτών και κάποια υψηλόβαθμα τμήματα, που σημαίνει μάλλον ότι αδιαφορούν ή αντιτίθενται στο συγκεκριμένο μέτρο. Τα περισσότερα υψηλόβαθμα τμήματα επέλεξαν τον υψηλότερο συντελεστή, το 1,2, που πρακτικά δεν έχει καμία σημασία στα υψηλόβαθμα τμήματα. Σε τμήματα που αρνήθηκαν να ορίσουν συντελεστή το Υπουργείο Παιδείας όρισε αυτό το συντελεστή για τον υπολογισμό της ΕΒΕ, όπως προβλέπεται από το νόμο, και επέλεξε τον χαμηλότερο, δηλαδή το 0,8».
Κατά τον ίδιο, κάποια τμήματα έθεσαν πολύ υψηλούς συντελεστές στο ειδικό μάθημα του ελεύθερου και γραμμικού σχεδίου, που πιθανόν να τους στερήσει πολλούς φοιτητές. «Το τμήμα Γραφιστικής και αρκετά τμήματα Αρχιτεκτόνων όρισαν ως συντελεστή για τα δύο σχέδια το 1, που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι πρέπει να γράψουν τουλάχιστον 15 για να έχουν δικαίωμα να δηλώσουν το τμήμα. Στο τμήμα της Ξάνθης οι συντελεστές και για τα μαθήματα και για τα σχέδια είναι 1,1, που σημαίνει ότι στα σχέδια πρέπει να γράψει ο μαθητής τουλάχιστον 16,5 (πάντα με τα περσινά στοιχεία) για να έχει δικαίωμα να δηλώσει τη σχολή. Αυτό συνιστά αιφνιδιασμό των υποψηφίων που γνώριζαν μέχρι ένα μήνα πριν τις εξετάσεις ότι αρκεί το 10 στα σχέδια και ξαφνικά γίνεται 15 και πιθανό να αφήσει πολλές κενές θέσεις σ’ αυτά τα τμήματα» λέει και προσθέτει:
«Θα δούμε πως θα επηρεάσει τον αριθμό των φοιτητών η πρώτη εφαρμογή της ΕΒΕ, που αναμένεται να δημιουργήσει νέο τοπίο σε κάποια Πανεπιστήμια, που θα δρομολογήσει εξελίξεις. Το μόνο που γνωρίζουμε με βεβαιότητα είναι ότι αλλάζει η έννοια του αριθμού των εισακτέων. Δεν δείχνει ποια πόσοι θα εισαχθούν, αλλά πόσες θέσεις προσφέρονται στα Πανεπιστήμια. Πόσοι θα εισαχθούν είναι κάτι που θα μάθουμε στα τέλη Αυγούστου»