Παρότι την προσεχή εβδομάδα η «σκυτάλη» περνά στα ειδικά μαθήματα των Πανελλαδικών 2020, τα Μηχανογραφικά Δελτία θα ξεκινήσουν να υποβάλλονται από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου.
Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, η καταληκτική προθεσμία για την οριστική υποβολή των Μηχανογραφικών είναι η Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Πιο συγκεκριμένα, οι υποψήφιοι που ενδιαφέρονται να υποβάλουν Μηχανογραφικό θα απευθυνθούν στο Λύκειό τους από τη Δευτέρα 29 Ιουνίου για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Με αυτόν τον προσωπικό κωδικό θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr , να μελετούν το Μ.Δ. και σε πρώτο στάδιο να κάνουν κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση).
Μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ, και σε ημερομηνία που θα γνωστοποιηθεί, όλοι οι υποψήφιοι στην ίδια ηλεκτρονική διεύθυνση θα πρέπει να κλειδώσουν το τελικό τους μηχανογραφικό (επιλέγοντας ΟΡΙΣΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ) ως και την Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020.
Μετά την οριστικοποίηση, το μηχανογραφικό καταχωρίζεται στη βάση του Υπουργείου Παιδείας και καμία τροποποίηση από τους υποψηφίους δεν είναι πλέον δυνατή, χωρίς τη μεσολάβηση της σχολικής μονάδας. Προτείνεται οι υποψήφιοι να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό (που θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου), ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.
Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο.
Γενικές πληροφορίες για τα Μηχανογραφικά Δελτία
Α. Μηχανογραφικό δελτίο μπορούν να υποβάλουν:
όσοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις ΓΕΛ ή ΕΠΑΛ του 2020, και εφόσον κατέχουν ή αποκτούν απολυτήριο (οι υποψήφιοι ΓΕΛ) και απολυτήριο και πτυχίο (οι υποψήφιοι ΕΠΑΛ).
όσοι απόφοιτοι συμμετείχαν στις πανελλαδικές εξετάσεις των ημερησίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ τα έτη 2018 ή 2019, διεκδικώντας φέτος το 10% των θέσεων εισακτέων, χωρίς νέα εξέταση. Όσοι απόφοιτοι είναι υποψήφιοι για το 10%, συμμετέχουν στη διαδικασία επιλογής με τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση. Οι υποψήφιοι αυτοί δεν έχουν τη δυνατότητα ή δικαίωμα να εξεταστούν ξανά σε ειδικό μάθημα ή στα αγωνίσματα για τα ΤΕΦΑΑ, αλλά συνυπολογίζονται τα μόρια που είχαν επιτύχει στην τελευταία τους εξέταση.
Β. Για οποιαδήποτε πληροφορία, υποστήριξη, ακόμα και χρήση υπολογιστή που τυχόν δεν διαθέτουν, οι υποψήφιοι θα απευθύνονται στα Λύκειά τους, τα οποία θα είναι ανοιχτά την Τρίτη 7 Ιουλίου και άλλη μία μέρα εντός της προθεσμίας υποβολής, η οποία θα ανακοινωθεί προσεχώς.
Γ. Εφιστάται προσοχή σε όλους τους υποψηφίους για την εμπρόθεσμη υποβολή και οριστικοποίηση του μηχανογραφικού δελτίου, γιατί αλλιώς θα αποκλειστούν από την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση για φέτος.
Δ. Υπενθυμίζεται ότι οι υποψήφιοι που παραπέμπονται στις επαναληπτικές πανελλαδικές εξετάσεις του Σεπτεμβρίου, καταθέτουν μηχανογραφικό με τις προτιμήσεις τους, μαζί με τους υποψηφίους (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) της τακτικής εξεταστικής περιόδου, δηλαδή την ίδια περίοδο, 29 Ιουνίου ως 17 Ιουλίου 2020.
Ε. Με την ευκαιρία υπενθυμίζεται ότι ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (αγωνίσματα) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) έχει οριστεί το διάστημα από την Δευτέρα 29-6-2020 μέχρι και την Παρασκευή 10-7-2020.
Εφορία: Πόσο φόρο φέρνουν τα εκκαθαριστικά – Πιθανή και νέα παράταση στις δηλώσεις
Λιγότερο από το 50% των φετινών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων έχουν υποβληθεί στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.), παρά το γεγονός ότι η αρχική προθεσμία υποβολής λήγει στις 30 Ιουνίου και η νέα προθεσμία που δόθηκε κατόπιν αποφάσεως για παράταση, εκπνέει περίπου σε 1 μήνα.
Απομένει περίπου 1 μήνας μέχρι τη λήξη της προθεσμίας της 29ης Ιουλίου για να υποβληθούν οι περίπου 3,25 εκατομμύρια δηλώσεις που υπολείπονται.
Για να υποβληθούν όμως όλες αυτές οι δηλώσεις μέσα σε 1 μήνα θα πρέπει, από δω και στο εξής, κάθε μέρα να αποστέλλονται ηλεκτρονικά στο ΤΑΧΙSnet περισσότερες από 100.000 δηλώσεις, πράγμα αδύνατο, αν κρίνει κανείς από τη μέχρι τώρα πορεία υποβολής των δηλώσεων, όπου μόλις 1 από τις 72 μέρες της περιόδου υποβολής εστάλησαν περισσότερες από 100.000 δηλώσεις.
Για τον λόγο αυτό είναι πολύ πιθανόν η προθεσμία υποβολής των δηλώσεων να παραταθεί εκ νέου και μεγάλος αριθμός δηλώσεων να υποβληθεί τον Αύγουστο.
Από τις μέχρι στιγμής υποβληθείσες δηλώσεις έχουν προκύψει 4.306.892 ατομικά εκκαθαριστικά σημειώματα αγάμων και εγγάμων φορολογουμένων, εκ των οποίων 1.360.788 (31,61% του συνόλου) είναι χρεωστικά με τη μέση φορολογική επιβάρυνση που αναλογεί στο καθένα να φθάνει τα 656,06 ευρώ.
Από τα υπόλοιπα εκκαθαριστικά, τα 568.497 (13,21% του συνόλου) είναι πιστωτικά, δηλαδή αναγράφουν ποσά φόρου προς επιστροφή και τα 2.375.607 (55,18% του συνόλου) είναι μηδενικά, δηλαδή δεν αναγράφουν ούτε χρεωστικό ούτε πιστωτικό υπόλοιπο.
Οι πλέον υπερφορολογούμενοι πολίτες είναι οι επιχειρηματίες, οι αυτοαπασχολούμενοι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες.
Από τα ετήσια εισοδήματα που αποκτούν οι φορολογούμενοι αυτοί «κατάσχεται» φέτος από την Εφορία έως και το 52,7% εξαιτίας της εφαρμογής πολύ υψηλών συντελεστών φορολόγησης και της επιβολής τριών διαφορετικών φορολογικών επιβαρύνσεων: του φόρου εισοδήματος, της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης και του τέλους επιτηδεύματος.
Για παράδειγμα αυτοαπασχολούμενος με ετήσιο εισόδημα 30.000 ευρώ πληρώνει φόρο 22% για τα πρώτα 20.000 ευρώ του ετησίου εισοδήματός του (4.400 ευρώ), και 29% για τα επόμενα 10.000 ευρώ (άλλα 2.900 ευρώ). Καταβάλλει δηλαδή συνολικά φόρο εισοδήματος 7.300 ευρώ.
Επιπλέον καταβάλλει ειδική εισφορά αλληλεγγύης, η οποία ανέρχεται σε 676 ευρώ (2,2% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 12.000 έως τα 20.000 ευρώ και 5% για το τμήμα του εισοδήματος από τα 20.001 έως τα 30.000 ευρώ), καθώς επίσης και τέλος επιτηδεύματος 650 ευρώ. Το συνολικό ποσό όλων αυτών επιβαρύνσεων φθάνει τα 8.626 ευρώ ή το 28,75% του ετησίου εισοδήματος.