Η εισαγωγή στα πανεπιστήμια δεν ήταν ποτέ μια εύκολη υπόθεση αλλά τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ακόμη δυσκολότερη με την καθιέρωση της Ελάχιστης Βάσης Εισαγωγής (ΕΒΕ) η οποία λειτουργεί στην πραγματικότητα ως «κόφτης» μεγάλου αριθμού υποψηφίων, που δεν μπορούν ούτε μηχανογραφικό να κάνουν αν δεν κατακτήσουν τα απαραίτητα μόρια.
Kαι φέτος η εισαγωγή στα ΑΕΙ θα είναι δύσκολη και κυρίως για τους μαθητές της Γ΄ λυκείου οι οποίοι βρίσκονται σε χαμηλά βαθμολογικά στρώματα και οι οποίοι γνωρίζουν ότι δεν θα καταφέρουν να κατακτήσουν υψηλές επιδόσεις στις Πανελλαδικές εξετάσεις του 2023.
Αυτό όμως δεν θα πρέπει να απογοητεύει αυτή την κατηγορία των υποψηφίων καθώς δεν είναι όλα τα τμήματα των ΑΕΙ μόνο για τους «άριστους». Υπάρχουν τμήματα τα οποία απαιτούν λίγα μόρια για την εισαγωγή και τα οποία δεν υστερούν σε τίποτα όσον αφορά στο επιστημονικό τους περιεχόμενο αλλά και στη ζήτηση που έχουν οι απόφοιτοι στην αγορά εργασίας. Επίσης θα πρέπει να γνωρίζουν ότι η επαγγελματική αποκατάσταση δεν περνάει μόνο μέσα από τα λεγόμενα «περιζήτητα τμήματα» και ότι όλα είναι θέμα έξυπνων επιλογών.
Η αλήθεια είναι ότι οι μαθητές του λυκείου και οι οικογένειες τους σχεδόν στο σύνολο τους γνωρίζουν μόνο τα τμήματα που το όνομά τους «κάτι τους λέει» έχοντας πλήρη άγνοια για τα υπόλοιπα και πολύ περισσότερο για το περιεχόμενο σπουδών που διαθέτουν.
Τα τμήματα αυτά είναι πολλά και αξίζουν τον κόπο να τα «δει» κάποιος. καθώς δίνουν πολλές ευκαιρίες στους απόφοιτους να μπουν στην αγορά εργασίας με αξιώσεις, συνδυάζοντας (γιατί όχι) τον πρώτο τίτλο σπουδών με ένα «έξυπνο» μεταπτυχιακό του ίδιου του τμήματος ή κάποιου άλλου σε Ελλάδα, Κύπρο ή στο εξωτερικό ή με την γνώση μιας ξένης γλώσσας κάπως …ασυνήθιστης όπως η αραβική, η κινεζική ή κάποια άλλη.
Συγκεκριμένα παραδείγματα (για το 1ο Επιστημονικό Πεδίο) ώστε να καταλάβουν οι υποψήφιοι όλα τα παραπάνω: To Τμήμα Γλωσσικών και Διαπολιτισμικών Σπουδών Βόλος (Θεσσαλίας), το οποίο έχει βάση εισαγωγής τα 9.940 μόρια.
Οι φοιτητές του τμήματος αναμένεται να καλύψουν τις τρέχουσες εκπαιδευτικές ανάγκες, που είναι αποτέλεσμα των διεθνών συγκυριών και των μεταναστευτικών ροών που προκύπτουν λόγω της γεωστρατηγικής θέσης της Ελλάδας, και οι οποίες καθιστούν επιτακτική την ανάγκη αναγνώρισης της διαφορετικότητας και προετοιμασίας της κοινωνίας για την διαχείριση της πολυμορφίας και ποικιλομορφίας εντός των ορίων της.
Οι απόφοιτοι θα μπορούν να απασχοληθούν σε μεταναστευτικές και προσφυγικές δομές, σε διεθνείς οργανισμούς, σε μη κυβερνητικές οργανώσεις, στη διαπολιτισμική εκπαίδευση και σε κέντρα δια βίου μάθησης.
Αξίζει να σημειωθεί πως η γνώση λιγότερο συνηθισμένων ξένων γλωσσών, όπως για παράδειγμα η αραβική, αποτελεί προσόν που μπορεί να τους εξασφαλίσει άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Ακολουθούν τα Τμήματα Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας. Ψηφιακών Μέσων και Επικοινωνίας Αργοστόλι (Ιονίου): 8.675 μόρια. Επικοινωνίας και Ψηφιακών Μέσων Καστοριά (Δυτικής Μακεδονίας): 10.420 μόρια. Οι φοιτητές αποκτούν εξειδικευμένες γνώσεις και δεξιότητες πάνω στις νέες τεχνολογίες, τα πολυμέσα, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και στους τρόπους με τους οποίους μπορούν να τα αξιοποιήσουν για την παραγωγή δημιουργικού και ουσιαστικού περιεχομένου.
Οι απόφοιτοι μπορούν να απασχοληθούν ως στελέχη σε τμήματα επικοινωνίας επιχειρήσεων του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, σε τμήματα Μάρκετινγκ, Πωλήσεων, Δημοσίων Σχέσεων και Διαφήμισης. Επίσης, μπορούν να εργαστούν ως στελέχη σε ειδησεογραφικούς οργανισμούς και ως σύμβουλοι επικοινωνίας σε επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπουργεία κ.ά.
Αξίζει να σημειωθεί πως ενώ για το τμήμα του Αργοστολίου δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, για το τμήμα της Καστοριάς οι υποψήφιοι εξετάζονται υποχρεωτικά σε ένα ειδικό μάθημα από τα Αγγλικά, Γαλλικά, Γερμανικά και Ιταλικά.
Ένα ακόμη καλό παράδειγμα αποτελεί το τμήμα Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών Μακεδονίας με 12.430 μόρια. Οι φοιτητές του τμήματος ανακαλύπτουν τη γλώσσα, την ιστορία, τον πολιτισμό και το ευρύτερο κοινωνικό, οικονομικό και πολιτικό πλαίσιο των Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών χωρών, ως προς τη σχέση τους με την Ελλάδα. Οι απόφοιτοι του τμήματος μπορούν να εργαστούν σε ιδιωτικές επιχειρήσεις και τράπεζες που έχουν δραστηριότητες στα Βαλκάνια και σε δημόσιες επιχειρήσεις, Υπουργεία και στο Διπλωματικό Σώμα ως εμπειρογνώμονες. Παρόλο που στο συγκεκριμένο τμήμα δεν απαιτείται εξέταση σε ειδικό μάθημα ξένης γλώσσας, οι φοιτητές επιλέγουν υποχρεωτικά ξένη γλώσσα κατά τη διάρκεια των σπουδών τους αποκτώντας έτσι και την επάρκεια για τη διδασκαλία της. Αξίζει να σημειωθεί πως οι απόφοιτοι του τμήματος, εφόσον η πλειοψηφία των μαθημάτων τους είναι οικονομικής κατεύθυνσης, μπορούν να εργαστούν και ως οικονομολόγοι, αφού εγγράφονται στο Οικονομικό Επιμελητήριο Ελλάδας (Ο.Ε.Ε.).
Τέλος το τμήμα Κοινωνικής Εργασίας Ηράκλειο (ΕΛΜΕΠΑ) με 12.900 μόρια. Οι απόφοιτοι του τμήματος αποκτούν την άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του Κοινωνικού Λειτουργού και μπορούν να σταδιοδρομήσουν σε φορείς κοινωνικής πρόνοιας (π.χ. προγράμματα παιδικής προστασίας), κοινωνικής ασφάλισης, υγείας (π.χ. παροχή κοινωνικών υπηρεσιών σε νοσηλευτικά ιδρύματα), ψυχικής υγείας, επαγγελματικού προσανατολισμού, πρόληψης και καταστολής της παραβατικότητας και εγκληματικότητας ανηλίκων (π.χ. δικαστήρια ανηλίκων), εκπαίδευσης (ως ειδικό προσωπικό υποστηρικτικών υπηρεσιών). Αποστολή του τμήματος είναι παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν δύσκολες καταστάσεις, όπως κακοποίηση, αναπηρία, εθισμό, ψυχικές ασθένειες, φτώχεια κ.ά