Στα 899 εξεταστικά κέντρα της χώρας προσέρχονται το πρωί της Δευτέρας οι περίπου 100.000 υποψήφιοι όλων των κατηγοριών που θα λάβουν µέρος στις πανελλαδικές.
Αν και φέτος, λόγω της πανδηµίας, είναι µια ιδιαίτερη χρονιά, η ουσία των εξετάσεων δεν αλλάζει, καθώς οι κανόνες παραµένουν εξαιρετικά αυστηροί. Και αυτό αφορά στους µηχανισµούς του υπουργείου Παιδείας, την επιτροπή των εξετάσεων, τους υποψηφίους αλλά και τους εκπαιδευτικούς.
Ολόκληρη την προηγούµενη εβδοµάδα -ακόµη και σήµερα, Κυριακή- στο υπουργείο Παιδείας, και κυρίως στους ορόφους που στεγάζονται οι υπηρεσίες οι οποίες έχουν την ευθύνη για τη διενέργεια των εξετάσεων, επικρατούσε αναβρασµός, καθώς έπρεπε να εξασφαλισθούν επιπρόσθετα µέτρα λόγω κορωνοϊού. ∆ηλαδή, να σταλούν αντισηπτικά, οδηγίες για τον τρόπο που θα καθίσουν οι µαθητές και να ορισθούν επιπλέον εξεταστικά κέντρα, τα οποία έπρεπε να εξοπλιστούν και µε το σύστηµα µετάδοσης των θεµάτων, εάν επρόκειτο για γυµνάσια, καθώς είναι διαθέσιµο µόνο στα λύκεια. Φέτος, λόγω των µέτρων για την πανδηµία, αυξήθηκαν και τα εξεταστικά κέντρα. Θα φτάσουν συνολικά τα 899, ενώ πέρυσι ήταν 843.
Όπως τονίζουν στο «Έθνος της Κυριακής» στελέχη του υπουργείου Παιδείας, ιδιαίτερα φέτος οι «µηχανές δουλεύουν στο φουλ», καθώς γίνονται επιπλέον ενέργειες προκειµένου να διασφαλιστεί η οµαλότητα της διαδικασίας. Και πρόκειται για τεράστιο στοίχηµα, καθώς εµπλέκονται άµεσα ή έµµεσα περίπου ένα εκατ. πολίτες (µαθητές, γονείς, καθηγητές, φροντιστήρια, εταιρείες συµβουλευτικής και επαγγελµατικού προσανατολισµού, εκδόσεις κ.ά.).
Σήµερα, πάντως, Κυριακή, όλοι και όλα είναι στη θέση τους. Οι δοκιµαστικές εκποµπές των θεµάτων στα εξεταστικά κέντρα ολοκληρώθηκαν, τα µέλη των επιτροπών έχουν επιλεγεί, το ίδιο και οι βαθµολογητές, οι επιτηρητές, το βοηθητικό προσωπικό, ακόµη και τα µέσα που θα χρησιµοποιηθούν ώστε να φτάσουν έγκαιρα τα θέµατα σε περίπτωση που υπάρξει κάποιο απρόοπτο.
Τα βήματα της διαδικασίας
Από τη στιγµή που τα µέλη της επιτροπής επιλογής των θεµάτων µπαίνουν στο υπουργείο Παιδείας έως την ώρα που οι υποψήφιοι παίρνουν τα θέµατα στα χέρια τους, τα βήµατα είναι τα εξής: Πριν από την έναρξη της διαδικασίας ορίζεται ο πρόεδρος της Κεντρικής Επιτροπής Εξετάσεων (ΚΕΕ), ο οποίος δεν ανακοινώνεται, αλλά είναι άνθρωπος που έχει θητεύσει σε αυτήν τη θέση πολλές φορές στο παρελθόν και έχει τεράστια πείρα. Επίσης, έχουν οριστεί τα µέλη της επιτροπής που κάθε φορά θα επιλέγει τα θέµατα ανάλογα µε το µάθηµα. Οι συγκεκριµένοι εκπαιδευτικοί απαγορεύεται να ανακοινώσουν ακόµη και στα κοντινά τους πρόσωπα ότι τους έχει δοθεί αυτή η αρµοδιότητα.
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι εξετάσεις κρατούνται µυστικά τα ονόµατά τους από το υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για καθηγητές ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης, οι οποίοι πρέπει να έχουν διδάξει το µάθηµα της ειδικότητάς τους κατά το τρέχον σχολικό έτος. ∆εν επιτρέπεται να µετέχει στην ΚΕΕ γονέας µαθητή και γενικά όποιος έχει συγγένεια µε εξεταζόµενο µαθητή. Επίσης δεν επιτρέπεται να µετέχει στην επιτροπή όποιος προετοιµάζει εκτός σχολικού προγράµµατος υποψηφίους για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις, ή συνδέεται µε οποιαδήποτε σχέση µε ιδιωτικό εκπαιδευτικό φορέα στον οποίο προετοιµάζονται υποψήφιοι των Πανελλαδικών Εξετάσεων, καθώς επίσης και όποιος είναι συγγραφέας εξωσχολικού βοηθήµατος το οποίο είναι συναφές µε το εξεταζόµενο µάθηµα στις εξετάσεις.
Για τους λόγους αυτούς και προκειµένου να αποφευχθούν προβλήµατα, οι εκπαιδευτικοί που προτείνονται για την επιτροπή συµπληρώνουν και υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση.