Στο Ηράκλειο βρίσκεται από χθες Πέμπτη 19 Οκτωβρίου, ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, με αφορμή το μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και του ΙΤΕ, που υπογράφτηκε χθες το βράδυ στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος.
Ο κ. Πιερρακάκης, με αφορμή την κάθοδό του στην Κρήτη, έδωσε συνέντευξη στο neakriti.gr, στην οποία κάνει αναφορά στην επισφράγιση της συνεργασίας αυτής που ουσιαστικά φέρνει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που είναι πολύτιμος φορέας του υπουργείου Παιδείας πιο κοντά στην έρευνα του ΙΤΕ, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία για θέματα κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος.
Ο κ. Πιερρακάκης αναφέρθηκε όμως και στο νέο μεγαλύτερο Data Center που δημιουργείται στο Ηράκλειο με την κωδική ονομασία “Κνωσός ΙΙ”, την οικονομική ενίσχυση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων του νησιού (Πανεπιστήμιο Κρήτης, ΕΛΜΕΠΑ, Πολυτεχνείο), τις εργασίες για την αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο που θα ξεκινήσουν του χρόνου το καλοκαίρι, αλλά και την εκκένωση της κατάληψης του “Ευαγγελισμού” και τη χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτηρίου που ανήκει στο Πανεπιστήμιο Κρήτης.
Αναλυτικά η συνέντευξη του κ. Πιερρακάκη:
neakriti.gr: Κύριε Πιερρακάκη, είναι ουσιαστικά η πρώτη επίσκεψή σας στην Κρήτη με την ιδιότητα του υπουργού Παιδείας. Ποιος είναι αυτή τη φορά ο λόγος;
Από εκεί και πέρα, με την ευκαιρία της παρουσίας μας, πρόκειται να συναντηθούμε με εκπροσώπους και μέλη της τοπικής εκπαιδευτικής κοινότητας. Οι συναντήσεις αυτές εντάσσονται σε ένα ευρύτερο πλαίσιο διαρκούς επικοινωνίας με όλες τις εκπαιδευτικές δομές, σε όλη την Ελλάδα. Επιδιώκουμε να είμαστε δίπλα σε κάθε φορέα, σε κάθε σχολείο, σε κάθε ίδρυμα, σε κάθε εκπαιδευτικό, καθηγητή, φοιτητή και μαθητή, να εντοπίζουμε προβλήματα και να προσφέρουμε λύσεις. Και, σε αυτό το πλαίσιο, πάντα η διά ζώσης επαφή είναι πολύτιμη».
neakriti.gr: Το ΙΤΕ είναι ένα εκ των Ιδρυμάτων της Κρήτης που μας γεμίζει υπερηφάνεια. Το μνημόνιο συνεργασίας με το υπουργείο Παιδείας τι προβλέπει και προς ποια κατεύθυνση;
«Πράγματι, το ΙΤΕ εδώ και σαράντα χρόνια αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα ερευνητικά κέντρα της χώρας, έχοντας συμβάλει ουσιαστικά στην ανάπτυξη καινοτόμων λύσεων σε τομείς μεγάλου επιστημονικού, κοινωνικού και οικονομικού ενδιαφέροντος. Για τον λόγο αυτό, επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε μια αμοιβαία επωφελή συνέργεια με έναν από τους πιο πολύτιμους φορείς του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού, το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, το οποίο έχει αρμοδιότητα σε θέματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Σύμφωνα με το μνημόνιο, οι δύο φορείς πρόκειται να συνεργαστούν πάνω σε θέματα κοινού επιστημονικού και ερευνητικού ενδιαφέροντος, ανταλλάσσοντας τεχνογνωσία και καλές πρακτικές ως προς τη χάραξη πολιτικής στην εκπαίδευση και την έρευνα. Αυτό σημαίνει ότι θα μεγιστοποιήσουμε τη γνώση και τις δυνατότητές μας σε τομείς όπως το εκπαιδευτικό υλικό και τα εκπαιδευτικά εργαλεία, η κατάρτιση και επαγγελματική ανάπτυξη εκπαιδευτικών, η μεθοδολογία της έρευνας και η προώθηση της σημασίας της εκπαίδευσης στην επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά (STEM). Και, τέλος, θα αναπτύξουμε συνέργειες για τη χρηματοδότηση και την κοινή χρήση πόρων σε έργα, μελέτες και δράσεις που υποστηρίζουν τη διδασκαλία και ενισχύουν τη μάθηση».
neakriti.gr: Η Κρήτη έχει δείξει τον δρόμο προς την Ψηφιακή Εποχή και με το Data Center, το επόμενο βήμα;
«Πράγματι, το Κέντρο Δεδομένων “Κνωσός” είναι ένα τεχνολογικό ορόσημο τόσο για την Κρήτη, όσο και για όλη την Ελλάδα. Το “Κνωσός Ι”, το οποίο λειτουργεί εντός του Πανεπιστημίου Κρήτης και επισκέφτηκα με την προηγούμενη ιδιότητά μου ως υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, αποτελεί το επίκεντρο ενός πολύ δυναμικού οικοσυστήματος καινοτομίας, όπου η γνώση και η δημιουργική της αξιοποίηση παράγουν προστιθέμενη αξία για την ακαδημαϊκή κοινότητα, αλλά και για τη χώρα.
Το επόμενο βήμα για την περιοχή είναι το “Κνωσός ΙΙ”, το οποίο όπως έχουμε πει θα είναι ένα data center πέντε φορές μεγαλύτερο που θα λειτουργεί με πράσινη ενέργεια. Αυτό θα μεταφραστεί σε περισσότερες δυνατότητες για έρευνα και καινοτομία, οι οποίες θα βασίζονται σε πιο φιλική για το περιβάλλον λειτουργία. Και, αν θέλετε, αυτή η αναβάθμιση αντανακλά τη φιλοσοφία, τον στόχο και τη δράση μας σε ό,τι έχει να κάνει με την ενίσχυση των εκπαιδευτικών υποδομών: καλύτερες συνθήκες, ενδυνάμωση του ανθρώπινου δυναμικού μας με σύγχρονα εργαλεία και μικρότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα».
neakriti.gr: Σε ό,τι αφορά στα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της Κρήτης, Πανεπιστήμιο, ΕΛΜΕΠΑ και Πολυτεχνείο, τι να περιμένουμε από το υπουργείο Παιδείας;
«Όλα τα πανεπιστημιακά Ιδρύματα της Κρήτης καταγράφουν αξιοσημείωτη ανοδική πορεία, τόσο σε ό,τι έχει να κάνει με το επίπεδο των σπουδών όσο και αναφορικά με τις συνθήκες διαβίωσης και διδασκαλίας. Είμαστε αποφασισμένοι να στηρίξουμε αυτή την πρόοδο και πιστεύουμε ότι τα πανεπιστήμιά μας μπορούν να τα καταφέρουν και ακόμα καλύτερα. Και το καλύτερο παράδειγμα γι’ αυτή μας την προσήλωση είναι η αναβάθμιση των φοιτητικών εστιών στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα έργο ΣΔΙΤ, το οποίο θέλουμε να προχωρήσει όσο το δυνατόν ταχύτερα και, σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, μπορούμε να αισιοδοξούμε ότι μέχρι το ερχόμενο καλοκαίρι θα ξεκινήσουν οι σχετικές εργασίες».
neakriti.gr: Θα υπάρξει περαιτέρω οικονομική ενίσχυση προς τα Ιδρύματα του νησιού;
«Ήδη, στο πλαίσιο της συνολικής επένδυσης στην έρευνα και την καινοτομία, τα Ιδρύματα της Κρήτης θα λάβουν τα κονδύλια που τους αναλογούν από το ποσό που έχουμε δρομολογήσει να διοχετεύσουμε στην έρευνα, το οποίο θα ξεπεράσει το 1 δισεκατομμύριο ευρώ. Από εκεί και πέρα, είμαστε πρόθυμοι να στηρίξουμε, όσο μας το επιτρέπουν οι δυνατότητές μας, κάθε πρωτοβουλία που αναβαθμίζει την ποιότητα των σπουδών, τις υποδομές και την εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων. Οι πόρτες μας στο υπουργείο είναι πάντα ανοιχτές για τέτοιες προτάσεις».
neakriti.gr: Πριν από λίγες ημέρες ανακοινώθηκε ότι έχει εξασφαλιστεί χρηματοδότηση για την αποκατάσταση του κτηρίου του “Ευαγγελισμού”, που τελούσε υπό κατάληψη για 21 χρόνια και ανήκει ιδιοκτησιακά στο Πανεπιστήμιο Κρήτης. Θα θέλατε να μας πείτε κάτι γι’ αυτό, με δεδομένο ότι ως θέμα έχει συζητηθεί πολύ τόσο για την εκκένωση όσο και για την αποκατάσταση;
«Ως προς την αποκατάσταση, το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού στέκεται αρωγός στις ενέργειες του Πανεπιστημίου Κρήτης για την αποκατάσταση του κτηρίου του “Ευαγγελισμού”. Είμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι που ένα τόσο σημαντικό περιουσιακό στοιχείο του Πανεπιστημίου πολύ σύντομα θα είναι ξανά αξιοποιήσιμο για την αποστολή του Ιδρύματος – και είμαστε διπλά χαρούμενοι γιατί στηρίζουμε αυτή την αποκατάσταση στην πράξη, χρηματοδοτώντας την αποκατάσταση.
Τώρα, σε ό,τι έχει να κάνει με την εκκένωση της κατάληψης, νομίζω ότι η ίδια η κοινωνία έχει αφήσει πίσω της τις συζητήσεις, τα τοτέμ και κυρίως τις πρακτικές του παρελθόντος. Οι πολίτες μέσω των φόρων τους χρηματοδοτούν τη δημόσια εκπαίδευση και αυτονόητα ζητούν καλύτερη μόρφωση και καλύτερες συνθήκες για τα παιδιά μας. Και αυτά τα αιτήματα ικανοποιούνται όταν οι σχολές παραμένουν ανοιχτές και λειτουργούν σύμφωνα με την αποστολή τους. Εμείς από την πλευρά μας είμαστε αποφασισμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτό το αίτημα, αποδίδοντας τις υποδομές των ιδρυμάτων στους ιδιοκτήτες τους και, πρωτίστως, στους σκοπούς για τους οποίους προορίζονται».