Κατηγορίες: Εκπαίδευση

Πλεύρης: Μπαίνουμε σε φάση συνύπαρξης με τον ιό- Το χρονοδιάγραμμα χαλάρωσης των μέτρων – Tι είπε για τα σχολεία

Για την χαλάρωση των μέτρων περιορισμού της πανδημίας μιλούν σε συνέντευξη τύπου ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη, ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ Θεοκλής Ζαούτης και τα μέλη της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας Βάνα Παπαευαγγέλου και ο επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας Γκίκας Μαγιορκίνης.

Ο κ. Πλεύρης ξεκίνησε την τοποθέτησή του ως εξής: «Μετά από δυο χρόνια έχουμε ένα διαφορετικό στέλεχος του ιού που έχει μεγάλη μεταδοτικότητα αλλά μικρότερη νοσηρότητα, έχουμε εμβόλιο, 75% του πληθυσμού έχουν εμβολιαστεί, ενώ παράλληλα λόγω της μεταδοτικότητας έχει νοσήσει και μεγάλο μέρος του πληθυσμού.

Το ΕΣΥ έχει ενισχυθεί και πλέον έχει τεχνογνωσία και φάρμακα, θα συνεχίσουμε την ενίσχυση του ΕΣΥ για να δομήσουμε ένα πιο ανθρωποκεντρικό σύστημα, θα το στηρίξουμε και με πόρους και παράλληλα μπαίνουμε σε μια νέα φάση της πανδημίας.

Μπαίνουμε στη φάση της συνυπαρξης με τον ιό.  Δεν πιστεύουμε στην λογική της zero covid που αποτυγχάνει. Μπαίνουμε σε μια διαδικασία, σε ένα πλαίσιο συνύπαρξης με τον ιό. Θα είναι δυναμικό, θα βλέπουμε πως πηγαίνει και θα προσαρμοζόμαστε.

Η χώρα μας βρέθηκε σε πολύ καλύτερη θέση από άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Η επιδημιολογική εικόνα δικαιολογεί το νέο πλαίσιο διαχείρισης της πανδημίας.
Βλέπουμε να μειώνονται τα κρούσματα και οι νοσηλείες, ενώ σε μεγάλο βαθμό έχει επανέλθει η οικονομική ζωή του τόπου.
Ακόμη και οι σκληροί δείκτες το βασικό στοιχειό που μπορούμε να συγκρινόμαστε με άλλες χώρες, και σε αυτούς η χώρα μας είχε χαμημλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Δεν εφησυχάζουμε. Τα μέτρα που πήραμε είχαν σκοπό να μειώσουν τις απώλειες των ανθρώπων που χάσαμε από την πανδημία. Χάρη σε μια μεγάλη προσπάθεια η προσπάθεια ήταν η χώρα να ανταποκριθεί με τον καλύτερο τρόπο». 

Η Γενική Γραμματέας Δημόσιας Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη τόνισε από την πλευρά της: «Μεταβαίνουμε σε νέο μοντέλο διαχείρισης. Σύμφωνα με τον ΠΟΥ είμαστε στα μέσα της πανδημίας και ακόμα υπάρχει ο στόχος να μην μολυνθούμε. Από την μια προστασία αλλά και να μην διακόπτουμε την κοινωνική μας δραστηριότητα. Ο πιο ασφαλής τρόπος είναι όταν έχουμε συμπτώματα να μένουμε στο σπίτι. Προσπαθούμε να έχουμε στο νου μας ότι ο καθένας μας έχει διαφορετικό προφίλ και έτσι τροποποιούμε την συμπεριφορά μας. Το βιώσιμο μοντέλο είναι να ζούμε με τα μέτρα προστασίας καθημερινά. Δεν καταργούμε τα μέτρα προστασίας αλλά τα χρησιμοποιούμε. Βασικό μέλημα όλων μας είναι ότι ο ιός δεν μπορεί να εκριζωθεί. Πρέπει να μάθουμε να συνυπάρχουμε με τον κορονοϊό. Δεν μπορούμε να επιστρέψουμε στην προ πανδημίας κατάσταση. 

 

Σχολεία

Σχετικά με τον έλεγχο για covid στα σχολεία αυτός θα επικεντρώνεται στα παιδιά με συμπτώματα όπως ενημέρωσε η κα Παπαευαγγέλου.

Η ίδια σημείωσε πως πρέπει να γίνει ξεκάθαρο ότι η ιχνηλάτιση των επαφών θα συνεχίσει να ισχύει όπως και τώρα. Θα γίνεται χρήση δυο τεστ την πρώτη και την 4η μέρα μετά την διάγνωση του κρούσματος. Οι γονείς πρέπει να είναι ευαισθητοποιημένοι, τόνισε. Αν τα παιδιά εμφανίζουν ίωση να κρατούν τα παιδιά σπίτι και να ενημερώνουν τον γιατρό τους. Το παιδί θα επιστρέφει σχολείο μετά από 24 ώρες μετά την υποχώρηση του πυρετού. 

 

Το χρονοδιάγραμμα της χαλάρωσης των μέτρων

Υπενθυμίζεται πως από 1η Μαΐου έως 31/8 αίρεται η χρήση του πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης για την πρόσβαση σε όλους τους χώρους κλειστούς και ανοιχτούς. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει ότι και εκεί που υπήρχε υποχρέωση διενέργειας τεστ, δεν θα χρειάζεται πλέον να πραγματοποιείται. 

Ταυτόχρονα, από 1η Μαΐου, ουσιαστικά βέβαια από τις 3 Μαΐου, οπότε και αρχίζουν τα μαθήματα μετά το Πάσχα, θα σταματήσουν τα σελφ τεστ στα σχολεία και θα παραμείνει υποχρεωτικό μόνο ένα rapid τεστ την εβδομάδα για την πρόσβαση ανεμβολίαστων εργαζομένων στους χώρους εργασίας τους.  

Σε ό,τι αφορά στη χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους παραμένει υποχρεωτική έως τις 31 Μαΐου και από 1η Ιουνίου αίρεται η υποχρέωσή της. 

Share
Ετικέτες: πλευρης σχολεια

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ