Εν μέσω lockdown η “ταρίφα” αντικατάστασης ενός φοιτητή στις εξ αποστάσεως εξετάσεις κυμαίνεται στα 100 με 150 ευρώ. “Οι καθηγητές γνωρίζουν ότι γίνονται αντιγραφές και πως έχει συμβεί κάποιοι να δίνουν στη θέση των φοιτητών. Μόλις σήμερα είχα τρία τηλεφωνήματα για να “εξεταστώ” στη θέση κάποιου φοιτητή” είπε στην “Καθημερινή” 28χρονος, νέος φυσικός.
Η “ταρίφα” για να αναλάβει να δώσει ένα μάθημα αντί κάποιου φοιτητή φτάνει στα 100 με 150 ευρώ και το δίκτυο των αντιγραφών επεκτείνεται σε όλους τους επιστημονικούς κλάδους. Οι νέοι πτυχιούχοι είναι πολλοί, η ανεργία μεγάλη… Πανεπιστημιακοί δηλώνουν ιδιαίτερα προβληματισμένοι με το φαινόμενο, κάνουν ακόμη πιο περίπλοκες τις εξετάσεις ώστε να μην είναι εύκολη η αντιγραφή, ενώ στέλνουν μήνυμα για δραστικά μέτρα, σύμφωνα με το ρεπορτάζ της “Καθημερινής” .Ο τομέας Στατιστικής στο τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου Αθηνών ζήτησε την αναβολή των εξ αποστάσεων εξετάσεων, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας.
Την ίδια στιγμή η τηλεκπαίδευση αναμένεται να συνεχιστεί και το εαρινό εξάμηνο, με αποτέλεσμα να εγείρονται ερωτήματα για την ποιότητα του εκπαιδευτικού έργου κυρίως στα εργαστηριακά μαθήματα που απαιτούν διά ζώσης παρουσία των καθηγητών και φοιτητών. Το θέμα απασχολεί πληθώρα τμημάτων και οι διδάσκοντες σύμφωνα με πληροφορίες της “Κ, θεωρούν ότι τα εργαστηριακά μαθήματα πρέπει να διδαχθούν διά ζώσης, για να μην τεθεί σε κίνδυνο το εξάμηνο.
Η επιτροπή εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας αναμένεται στο τέλος Φεβρουαρίου και μετά τη λήξη της τρέχουσας εξεταστικής περιόδου να δώσει το στίγμα της για το τι μέλλει γενέσθαι.