Το πρώτο κουδούνι για το 2023 χτύπησε σήμερα Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, με μαθητές και εκπαιδευτικούς να επιστρέφουν στα θρανία, χωρίς προληπτικά μέτρα, εν μέσω της μεγάλης έξαρσης ασθενειών εξαιτίας της συνύπαρξης κορoνοϊού, γρίπης και ιώσεων.
Παρόλα αυτά, όπως επιβεβαίωσε και η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, κανονικά θα ανοίξουν τα σχολεία και μάλιστα χωρίς την υποχρεωτική χρήση μάσκας.
«Ανοίγουν κανονικά, όπως τα είχαμε προγραμματίσει όλα, δεν έχει αλλάξει κάτι. Δεν υπάρχει οποιαδήποτε συζήτηση ούτε με το Υπουργείο Υγείας ούτε με την επιτροπή των ειδικών για επιστροφή της μάσκας» είπε στην τηλεόραση του OPEN.
Τι θα γίνει με τις απουσίες
Θα καταχωρούνται, χωρίς να προσμετρώνται, οι απουσίες έως πέντε «εργάσιμων» ημερών οι οποίες οφείλονται σε εποχικό επιδημικό ρεύμα της γρίπης για διάστημα από τον Νοέμβριο 2022 έως και τον Μάρτιο 2023, όπως προβλέπει η εγκύκλιος που εξέδωσε το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και εστάλη στις σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης όλης της χώρας.
Έρχεται έξαρση – Συναγερμός από τους ειδικούς
Ωστόσο, την ανησυχία τους εκφράζουν ξεκάθαρα πλέον οι ειδικοί για το άνοιγμα των σχολείων εξαιτίας της πολύ μεγάλης έξαρσης γρίπης και ιώσεων και με δεδομένο ότι τα νοσοκομεία δέχονται καθημερινά πίεση. «Τα σχολεία συμμετέχουν ένα 20-25% στην αύξηση της νοσηρότητας και αυτό θα γίνει και τώρα. Από εκεί και πέρα έχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, βόλτες, παιδότοπους, δεν σταματάνε αυτά» ανέφερε ο παιδίατρος Σπύρος Μαζάνης, μιλώντας στον ANT1.
Μάλιστα, πολλοί ειδικοί θεωρούν ότι το επόμενο διάστημα θα δούμε αύξηση των κρουσμάτων. «Το πικ θα είναι μετά τις 15 Ιανουαρίου, μέχρι τέλος Φεβρουαρίου» υπογράμμισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη.
Τα παιδιατρικά νοσοκομεία την τελευταία εβδομάδα κατά μέσο όρο δέχονται καθημερινά 400 επισκέψεις παιδιών στα επείγοντα για να εξεταστούν, με την πλειοψηφία να αντιμετωπίζει λοιμώξεις στο αναπνευστικό.
Γεμάτες οι ΜΕΘ Παίδων
Γεμάτα είναι τα Παιδιατρικά νοσοκομεία αυτές τις ημέρες, όπως επισημαίνουν οι γιατροί. Στην Αθήνα για παράδειγμα υπάρχουν 8 άδεια κρεβάτια ΜΕΘ non covid, στο Ιπποκράτειο της Θεσσαλονίκης είναι όλα κατειλημμένα και στο Ρίο από τις 5 κλίνες, η μία είναι διαθέσιμη.
«Αυτή τη στιγμή στν ΜΕΘ νοσηλεύονται βαριά περιστατικά, χρόνια περιστατικά, οπότε εάν χρειαστεί να πάνε σε μία εφημερία για λίγες ώρες, έστω για ένα 24ωρο, ένα – δύο βρογχιολίτιδες, δεν υπάρχουν κρεβάτια» ανέφερε καθηγήτρια Παιδιατρικής, Αναστασία Βαρβαρήγου.
Στην ίδια γραμμή και ο ομότιμος καθηγητής Παιδιατρική του ΕΚΠΑ, Γιώργος Χρουσός. «Κυρίως οι μονάδες που είναι γεμάτες είναι αυτές με τα πολύ μικρά παιδιά, τα οποία πάσχουν από RSV» είπε.