Ανησυχία επικρατεί μεταξύ των παιδιάτρων αναφορικά με το ενδεχόμενο μεγάλης διασποράς του κορωνοϊού στα παιδιά, με αφορμή το άνοιγμα των σχολείων και το συγχρωτισμό που θα επικρατεί καθημερινά σε αυτά. Αυτό τονίζει στο ethnos.gr ο Κώστας Νταλούκας, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, ο οποίος ζητάει με το άνοιγμα των σχολείων να επανέλθει η χρήση μάσκας σε μαθητές και εκπαιδευτικούς αλλά και να προχωρήσουν το γρηγορότερο δυνατόν οι γονείς σε εμβολιασμό των παιδιών τους, ακόμα και σε όσα έχουν νοσήσει από τον κορωνοϊό.
Ο κ. Νταλούκας σημειώνει ακόμα ότι η ανησυχία των παιδιάτρων ενισχύεται και από το γεγονός ότι έχουν καταγραφεί πολλά κρούσματα γρίπης, κυρίως σε εφήβους που έκαναν διακοπές σε νησιά, κάτι που, όπως λέει, δεν έχει εντοπιστεί άλλη φορά μέσα στους καλοκαιρινούς μήνες. Η ανησυχία έγκειται κυρίως στο ενδεχόμενο το φθινόπωρο παιδιά να νοσήσουν ταυτόχρονα από κορονοϊό και από γρίπη, με αποτέλεσμα να παρουσιάσουν βαρύτερα συμπτώματα. Τέτοια περιστατικά έχουν ήδη καταγραφεί στην Αυστραλία, η οποία βρίσκεται στο τέλος του χειμώνα.
Ο κ. Νταλούκας σημειώνει ακόμα ότι είναι γεγονός ότι οι παραλλαγές της Όμικρον, που κυριαρχούν αυτήν τη στιγμή στη χώρα μας, δεν προκαλούν σοβαρά νοσήματα στα παιδιά, ωστόσο, κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν, στη συντριπτική πλειοψηφία τους με υποκείμενα νοσήματα.
Υπογραμμίζει ακόμα ότι κανείς δεν μπορεί αυτήν τη στιγμή να προβλέψει, τι θα γίνει σε περίπτωση που έρθει η παραλλαγή «Κένταυρος» στη χώρα μας, η οποία φαίνεται να προκαλεί βαρύτερα συμπτώματα.
Την επαναφορά της χρήσης μάσκας στα σχολεία από το πρώτο κουδούνι ακόμα ζητάει, μέσω του ethnos.gr, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων. Όπως λέει, η μάσκα δε δημιουργεί κανένα πρόβλημα και προστατεύει σημαντικά από τη διασπορά του ιού.
«Δεν μπορώ να καταλάβω, για ποιο λόγο πήραν την απόφαση να καταργήσουν τη μάσκα και γιατί είπαν ότι δε θα είναι υποχρεωτική στα σχολεία. Προσωπική μου άποψη είναι ότι δεν πρέπει να φύγει η μάσκα από τους εκπαιδευτικούς χώρους. Προστατεύει σημαντικά από τον κορονοϊό, όποιον τη φοράει, διότι ο ιός μεταδίδεται με τα σταγονίδια στον αέρα», λέει ο κ. Νταλούκας.
Ο ίδιος σημειώνει ακόμα ότι τους τελευταίους δύο μήνες ο ίδιος και οι συνάδελφοί του έχουν βρεθεί αντιμέτωποι με πάρα πολλά κρούσματα κορονοϊού σε παιδιά. Μάλιστα, κάποια από αυτά χρειάστηκε να νοσηλευτούν.
«Η αλήθεια είναι ότι αυτήν την περίοδο έχουμε δύο υποπαραλλαγές της Όμικρον, οι οποίες προσβάλλουν το ανώτερο αναπνευστικό. Δεν πηγαίνουν στους πνεύμονες, με συνέπεια να μην προκαλούν σοβαρή νόσο και αυτό το έχουμε διαπιστώσει από τα πολλά κρούσματα που έχουμε εξετάσει. Ωστόσο, τους τελευταίους δύο-τρεις μήνες τα τηλέφωνά μας χτυπούν συνεχώς από περιπτώσεις παιδιών που νοσούν από κορονοϊό. Μάλιστα, κάποια παιδιά, λίγα σε αριθμό, χρειάστηκε να νοσηλευτούν, κυρίως όσα είχαν υποκείμενα νοσήματα, τα οποία πέρασαν βαρύτερα τη νόσο. Αυτό είναι λογικό. Εφόσον τα μέτρα έχουν χαλαρώσει και καταγράφουμε τόσες χιλιάδες κρούσματα, κάποια παιδιά θα χρειαστεί να νοσηλευτούν. Δυστυχώς, δεν ξέρουμε, τι θα γίνει με τη μετάλλαξη ‘’Κένταυρος’’, η οποία φαίνεται ότι προκαλεί σοβαρότερα προβλήματα. Φοβάμαι ότι, αν έρθει στη χώρα μας, δε θα είναι καλά τα πράγματα», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Κατά τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, είναι πολύ σημαντικό οι γονείς να προχωρήσουν σε εμβολιασμό των παιδιών τους -όσα δεν έχουν ήδη εμβολιαστεί-ακόμα και από την ηλικία των πέντε ετών. Τονίζει, μάλιστα, ότι ο εμβολιασμός θα πρέπει να γίνει και σε παιδιά που έχουν νοσήσει από τον κορονοϊό.
Όπως τονίζει χαρακτηριστικά, ο εμβολιασμός είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό προληπτικό μέτρο και μειώνει σοβαρά την πιθανότητα τα παιδιά να παρουσιάσουν επιπλοκές του κορονοϊού και κυρίως το Πολυσυλλεκτικό Φλεγμονώδες Σύνδρομο και τον long covid-19.
«Παράλληλα, είναι πολύ σημαντική η απομόνωση παιδιών και ενηλίκων, σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι νοσούν από κορονοϊό. Δυστυχώς, παρατηρείται πλέον μία χαλάρωση στον κόσμο. Έχουμε εξοικειωθεί με τον ιό, πλέον δε φοβόμαστε τη νόσο και αποφεύγουμε να λάβουμε ακόμα και τα μέτρα απομόνωσης», σημειώνει.
Ο σημαντικός αριθμός εφήβων που γύρισαν με κορονοϊό ή γρίπη από τις διακοπές τους σε νησιά, είναι ένας ακόμα παράγοντας που ανησυχεί τους παιδιάτρους, σύμφωνα με τον κ. Νταλούκα, κυρίως εν’ όψει του ανοίγματος των σχολείων.
«Δε θυμάμαι ποτέ να είχαμε μέσα στο καλοκαίρι τόσα πολλά κρούσματα γρίπης και γενικώς αύξηση νοσηρότητας. Αυτό το γεγονός μας βάζει σε ανησυχία, διότι δεν ξέρουμε τι θα γίνει, όταν ανοίξουν τα σχολεία, όπου θα υπάρχει συγχρωτισμός των παιδιών και θα μπούμε στο φθινόπωρο. Κυρίως μας ανησυχεί το γεγονός, μήπως κάποια παιδιά παρουσιάσουν ταυτόχρονα κορονοϊό και γρίπη, κάτι που παρατηρείται ήδη στην Αυστραλία. Και οι δύο είναι ιώσεις που χτυπάνε το αναπνευστικό και τα συμπτώματα πολλαπλασιάζονται στον ασθενή. Μπορεί η συντριπτική πλειοψηφία των παιδιών να μη παρουσιάζει σοβαρά συμπτώματα, όμως, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε», τονίζει ο κ. Νταλούκας.
Τέλος, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευθεροεπαγγεματιών Παιδιάτρων σημειώνει ότι είναι σημαντικό οι γονείς να δηλώνουν στην αρμόδια υπηρεσία, το γεγονός ότι τα παιδιά τους νοσούν από κορονοϊό και να μην τα στέλνουν στο σχολείο. Επίσης, οι γονείς θα πρέπει να γνωρίζουν ότι ένα παιδί που κόλλησε κορονοϊό, μπορεί να τον περάσει και άλλες φορές.
«Κάθε φορά που κάποιος κολλάει κορονοϊό, μπαίνει σε μεγαλύτερο κίνδυνο. Δεν πρέπει να το πάρουν ποτέ χαλαρά αυτό οι γονείς», σημειώνει ο κ. Νταλούκας.
Πηγή: ethnos.gr