Μια από τις αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και αναμένεται να υλοποιηθεί οριζόντια μέσα στη χρονιά είναι ο θεσμός Ανοιχτά Σχολεία και το σαββατοκύριακο που αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία και να καταστήσει τις σχολικές μονάδες στο επίκεντρο της δραστηριότητας των μαθητών με επιμέρους εκπαιδευτικά προγράμματα.
«Εισάγουμε καινοτομίες στην εκπαίδευση προκειμένου να διευρύνουμε την αυτονομία κάθε σχολικής μονάδας και να αναβαθμίσουμε συνολικά την εκπαιδευτική καθημερινότητα» είναι το μότο του Κυριάκου Πιερρακάκη μέσω του οποίου απορρέει και η πρόθεση για λειτουργία των σχολείων και τα σαββατοκύριακα σε επίπεδο προγραμμάτων εκτός σχολικού ωραρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει σε διάφορα σχολεία. «Ορίζουμε ένα πλαίσιο, που μπορεί να αξιοποιηθεί απ’όλα τα σχολεία, απ ́όλους τους δήμους», εξήγησε ο ίδιος, ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά αθλητικές δραστηριότητες, χρήση σχολικών βιβλιοθηκών. «Θα συμπράξουμε με τους δημάρχους, την τοπική αυτοδιοίκηση θεσμοθετώντας τα Ανοιχτά Σχολεία».
Tα Ανοιχτά Σχολεία το Σαββατοκύριακο δίνουν νέα πνοή στη σχολική διαδικασία
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου σε κάθε Δήμο και κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλους οικισμούς ένας αριθμός σχολείων όλων των βαθμίδων θα λειτουργούν ως Ανοιχτά Σχολεία, προσφέροντας ζώνες ανοιχτών δράσεων. Το ΙΕΠ καταρτίζει Πρόγραμμα Σπουδών και αναλυτικό οδηγό δράσεων για το Ανοιχτό Σχολείο. Ο Επόπτης Ποιότητας, καταθέτει πλάνο εφαρμογής με δράσεις σε συγκεκριμένους άξονες. Την ευθύνη υλοποίησης έχουν οι κατά τόπους δήμοι. Ενδεικτικά, στο Ανοιχτό Σχολείο προβλέπονται αθλητικές δραστηριότητες και ελεύθερο παιχνίδι σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία, όπου συμμετέχουν μαθητές και κάτοικοι της περιοχής.
Επί της ουσίας το Υπουργείο Παιδείας θα θεσπίσει οριζόντιες εξωσχολικές δραστηριότητες για τους μαθητές στα πρότυπα των δραστηριοτήτων που τελούνται άτυπα στα σχολεία κατόπιν ενεργειών και πρωτοβουλιών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Πλέον οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα γίνουν επίσημες με την σύμπραξη Δήμου και Υπουργείου Παιδείας με απώτερο στόχο τα σχολεία να καταστούν εκπαιδευτικά κέντρα πέραν των καθημερινών σχολικών υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός είχε τονίσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για ένα ανοιχτό σχολείο. «Το ανοιχτό σχολείο που έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, στο πλαίσιο ενός κόσμου που τρέχει, γιατί η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχτούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα» είχε αναφέρει χαρακτηριστεί.
ΚΕΔΕ προς υπουργό Παιδείας: Συμφωνούμε με τα ανοιχτά σχολεία το σαββατοκύριακο αλλά ποιος θα πληρώσει το κόστος;
«Κύριε Υπουργέ Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, ότι ως Υπουργείο σχεδιάζετε τη θέσπιση του λεγομένου «Ανοιχτού Σχολείου» και κατά τα Σαββατοκύριακα, αναθέτοντας την ευθύνη λειτουργίας του στους κατά τόπους δήμους. Οι Δήμοι της χώρας ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα υπέρ του ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου. Επισημαίνουμε όμως ότι για την επιτυχή υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών καθαριότητας και φύλαξης (καθαρίστριες, φύλακες). Παρακαλούμε να συνεκτιμήσετε τα ανωτέρω αλλά και να μας ενημερώσετε αναλυτικότερα».
Δήμος Πατρέων :Το δήθεν ενδιαφέρον και εντέλει το «φόρτωμα» στους Δήμους, δεν υλοποιούν σε καμία περίπτωση τις διεκδικήσεις μας για «Ανοιχτά Σχολεία»
Για δήθεν ενδιαφέρον και για υποκριτική υιοθέτηση του πάγιου αιτήματος των δήμων να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία και τα προαύλιά τους, για να μπορούν πρώτα και κύρια οι μαθητές να περνούν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους κάνει λόγο ο δήμος Πατρέων, για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που προβλέπουν τη θεσμοθέτηση του «Ανοιχτού Σχολείου». Τονίζει ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και το απόγευμα απαιτείται η ύπαρξη επιπλέον μόνιμου προσωπικού στους δήμους, όπως σχολικοί φύλακες, εργάτες καθαριότητας και φυσικά μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό για τις δραστηριότητες (εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, γυμναστές κ.α.), αλλά και ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές στα σχολικά συγκροτήματα, για να μπορούν τα παιδιά μας και ο λαός να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Πατρέων τονίζει:
«Η δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία και τα προαύλιά τους, για να μπορούν πρώτα και κύρια οι μαθητές να περνούν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους, με δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι αίτημα και διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη μέρα που ανέλαβε στον Δήμο Πατρέων. Είναι πάγιο το αίτημα για σχολεία ανοιχτά που θα αποτελούν κύτταρα πολιτισμού και αθλητισμού και θα είναι στην ουσία δεύτερο σπίτι των παιδιών μας. Όπως και η διεκδίκηση για δημόσια σχολεία που θα μορφώνουν ολόπλευρα και χωρίς αποκλεισμούς. Ήδη οι Σύλλογοι Γονέων κάνουν μια τεράστια προσπάθεια ώστε στα σχολεία να υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, ενώ Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς πραγματοποιούν δράσεις σε όλη την έκταση του Δήμου. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο. Ότι όσο και να μιλούν για την «παραβατικότητα» των ανηλίκων, αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει τα παιδιά να πηδούν τα κάγκελα του σχολείου για να μπουν στο προαύλιο, ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι προέκταση του σπιτιού τους, η «μεγάλη αυλή».
Όμως, η υποκριτική υιοθέτηση του αιτήματος, το δήθεν ενδιαφέρον και εντέλει το «φόρτωμα» στους Δήμους, δεν υλοποιούν σε καμία περίπτωση τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής, της μαθητικής κοινότητας, που για χρόνια ολόκληρα αθλείται και παίζει μέσα στα προαύλια των σχολείων (ακόμα και με κλειστές πόρτες), αλλά και των γονέων, ειδικά όταν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις και οι σχεδιασμοί τους είναι σε άλλη κατεύθυνση, εκ διαμέτρου αντίθετη από τις λαϊκές ανάγκες. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και το απόγευμα απαιτείται η ύπαρξη επιπλέον μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, όπως σχολικοί φύλακες, εργάτες καθαριότητας και φυσικά μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό για τις δραστηριότητες (εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, γυμναστές κ.α.), αλλά και ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές στα σχολικά συγκροτήματα, για να μπορούν τα παιδιά μας και ο λαός να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Ας μη γελιόμαστε όμως… Όταν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) άφησαν τα σχολεία να ρημάξουν, απαγόρευσαν τις προσλήψεις στο δημόσιο και συνειδητά υποβάθμισαν και υποβαθμίζουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, βάζοντας παράλληλα στην ίδια εξίσωση την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους χορηγούς και την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, ξέρουμε την κατάληξη των εξαγγελιών. Είναι μάλιστα προκλητικό ο θεσμός αυτός για «Ανοιχτά Σχολεία» να συζητιέται μαζί με την ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων και την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) στα πρότυπα και Πειραματικά Λύκεια, την ενίσχυση της αυτονομίας των Σχολικών Μονάδων σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ(!) και τα Κέντρα Μελέτης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ταξική διαφοροποίηση στην Εκπαίδευση και ιδιώτες που μπαίνουν από το παράθυρο μέσα στο Δημόσιο Σχολείο, είναι οι προτάσεις για το μέλλον της Εκπαίδευσης που προσπαθεί να δημιουργήσει μαθητές δύο ταχυτήτων και όχι υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους. Την ίδια ώρα τα σχολεία, μετά και από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών (για Δήμους που έχουν κάτω των 100 σχολικών μονάδων) δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα, οι Δήμοι δίνουν μάχη με το χρόνο και τα γερασμένα πλέον σχολικά κτίρια, χωρίς προσωπικό και οι εκπαιδευτικοί είναι αντιμέτωποι με την αντιδραστική και αντιεπιστημονική αξιολόγηση, τις τάξεις των 30 μαθητών και την εκπαιδευτική διαδικασία που έχει μετατρέπεται σε αγώνα δρόμου και επιβίωσης.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα συνεχίσει να διεκδικεί:
• Όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, εργάτες γενικών καθηκόντων), για να μπορούν τα σχολεία μας να λειτουργούν με ασφάλεια και το απόγευμα και να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μας για δράσεις και παιχνίδι.
• Σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων και η κατασκευή νέων σχολείων, νηπιαγωγείων, γενικών και ειδικών όλων των βαθμίδων.
• Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, με μαθήματα που να ολοκληρώνουν την προσωπικότητα των παιδιών μας, με την ύπαρξη ειδικών επιστημόνων εντός της σχολικής κοινότητας.
• Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της νεολαίας. Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται δωρεάν απ’ όλο το λαό.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόδοση των παρακρατηθέντων του Δήμου, για αξιοποιηθούν για όσα έχει πραγματικά ανάγκη η νεολαία και ο πατραϊκός λαός συνολικά.
Πηγή: dnews.gr
Μια από τις αλλαγές που προανήγγειλε ο υπουργός Παιδείας και αναμένεται να υλοποιηθεί οριζόντια μέσα στη χρονιά είναι ο θεσμός Ανοιχτά Σχολεία και το σαββατοκύριακο που αναμένεται να δώσει μια νέα ώθηση στην εκπαιδευτική διαδικασία και να καταστήσει τις σχολικές μονάδες στο επίκεντρο της δραστηριότητας των μαθητών με επιμέρους εκπαιδευτικά προγράμματα.
«Εισάγουμε καινοτομίες στην εκπαίδευση προκειμένου να διευρύνουμε την αυτονομία κάθε σχολικής μονάδας και να αναβαθμίσουμε συνολικά την εκπαιδευτική καθημερινότητα» είναι το μότο του Κυριάκου Πιερρακάκη μέσω του οποίου απορρέει και η πρόθεση για λειτουργία των σχολείων και τα σαββατοκύριακα σε επίπεδο προγραμμάτων εκτός σχολικού ωραρίου. Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά πρόκειται για μία προσπάθεια που έχει ήδη ξεκινήσει σε διάφορα σχολεία. «Ορίζουμε ένα πλαίσιο, που μπορεί να αξιοποιηθεί απ’όλα τα σχολεία, απ ́όλους τους δήμους», εξήγησε ο ίδιος, ο οποίος ανέφερε ενδεικτικά αθλητικές δραστηριότητες, χρήση σχολικών βιβλιοθηκών. «Θα συμπράξουμε με τους δημάρχους, την τοπική αυτοδιοίκηση θεσμοθετώντας τα Ανοιχτά Σχολεία».
Tα Ανοιχτά Σχολεία το Σαββατοκύριακο δίνουν νέα πνοή στη σχολική διαδικασία
Σύμφωνα με τον προγραμματισμό του Υπουργείου σε κάθε Δήμο και κυρίως σε μεγάλα αστικά κέντρα και μεγάλους οικισμούς ένας αριθμός σχολείων όλων των βαθμίδων θα λειτουργούν ως Ανοιχτά Σχολεία, προσφέροντας ζώνες ανοιχτών δράσεων. Το ΙΕΠ καταρτίζει Πρόγραμμα Σπουδών και αναλυτικό οδηγό δράσεων για το Ανοιχτό Σχολείο. Ο Επόπτης Ποιότητας, καταθέτει πλάνο εφαρμογής με δράσεις σε συγκεκριμένους άξονες. Την ευθύνη υλοποίησης έχουν οι κατά τόπους δήμοι. Ενδεικτικά, στο Ανοιχτό Σχολείο προβλέπονται αθλητικές δραστηριότητες και ελεύθερο παιχνίδι σε συνεργασία με αθλητικά σωματεία, όπου συμμετέχουν μαθητές και κάτοικοι της περιοχής.
Επί της ουσίας το Υπουργείο Παιδείας θα θεσπίσει οριζόντιες εξωσχολικές δραστηριότητες για τους μαθητές στα πρότυπα των δραστηριοτήτων που τελούνται άτυπα στα σχολεία κατόπιν ενεργειών και πρωτοβουλιών των Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων. Πλέον οι εξωσχολικές δραστηριότητες θα γίνουν επίσημες με την σύμπραξη Δήμου και Υπουργείου Παιδείας με απώτερο στόχο τα σχολεία να καταστούν εκπαιδευτικά κέντρα πέραν των καθημερινών σχολικών υποχρεώσεων. Υπενθυμίζεται ότι από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε καθήκοντα ο υπουργός είχε τονίσει την πρόθεσή του να δημιουργήσει το κατάλληλο πλαίσιο για ένα ανοιχτό σχολείο. «Το ανοιχτό σχολείο που έχει να κάνει με όλες εκείνες τις μεταρρυθμίσεις που συντελούνται, στο πλαίσιο ενός κόσμου που τρέχει, γιατί η εποχή της αυταρέσκειας τελείωσε. Πρέπει να ξεκινήσει η εποχή της περιέργειας, για να μπορέσουμε να διδαχτούμε από όλα εκείνα τα καλά παραδείγματα που υπάρχουν διεθνώς και να εφαρμόσουμε τις καλύτερες δυνατές πρακτικές για να πάμε όσο το δυνατόν καλύτερα» είχε αναφέρει χαρακτηριστεί.
ΚΕΔΕ προς υπουργό Παιδείας: Συμφωνούμε με τα ανοιχτά σχολεία το σαββατοκύριακο αλλά ποιος θα πληρώσει το κόστος;
«Κύριε Υπουργέ Χωρίς καμία προηγούμενη ενημέρωσή μας, πληροφορηθήκαμε από τα ΜΜΕ, ότι ως Υπουργείο σχεδιάζετε τη θέσπιση του λεγομένου «Ανοιχτού Σχολείου» και κατά τα Σαββατοκύριακα, αναθέτοντας την ευθύνη λειτουργίας του στους κατά τόπους δήμους. Οι Δήμοι της χώρας ήταν πάντοτε και είναι και σήμερα υπέρ του ανοιχτού στην κοινωνία σχολείου. Επισημαίνουμε όμως ότι για την επιτυχή υλοποίηση του ανωτέρω σχεδιασμού απαιτούνται περισσότεροι πόροι για την αντιμετώπιση των λειτουργικών δαπανών και των δαπανών καθαριότητας και φύλαξης (καθαρίστριες, φύλακες). Παρακαλούμε να συνεκτιμήσετε τα ανωτέρω αλλά και να μας ενημερώσετε αναλυτικότερα».
Δήμος Πατρέων :Το δήθεν ενδιαφέρον και εντέλει το «φόρτωμα» στους Δήμους, δεν υλοποιούν σε καμία περίπτωση τις διεκδικήσεις μας για «Ανοιχτά Σχολεία»
Για δήθεν ενδιαφέρον και για υποκριτική υιοθέτηση του πάγιου αιτήματος των δήμων να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία και τα προαύλιά τους, για να μπορούν πρώτα και κύρια οι μαθητές να περνούν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους κάνει λόγο ο δήμος Πατρέων, για τις εξαγγελίες της κυβέρνησης για νέες νομοθετικές παρεμβάσεις που προβλέπουν τη θεσμοθέτηση του «Ανοιχτού Σχολείου». Τονίζει ότι για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και το απόγευμα απαιτείται η ύπαρξη επιπλέον μόνιμου προσωπικού στους δήμους, όπως σχολικοί φύλακες, εργάτες καθαριότητας και φυσικά μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό για τις δραστηριότητες (εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, γυμναστές κ.α.), αλλά και ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές στα σχολικά συγκροτήματα, για να μπορούν τα παιδιά μας και ο λαός να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Σε σχετική ανακοίνωση ο δήμος Πατρέων τονίζει:
«Η δυνατότητα να παραμένουν ανοιχτά τα σχολεία και τα προαύλιά τους, για να μπορούν πρώτα και κύρια οι μαθητές να περνούν εκεί τον ελεύθερο χρόνο τους, με δημιουργικές και αθλητικές δραστηριότητες είναι αίτημα και διεκδίκηση της Δημοτικής Αρχής από την πρώτη μέρα που ανέλαβε στον Δήμο Πατρέων. Είναι πάγιο το αίτημα για σχολεία ανοιχτά που θα αποτελούν κύτταρα πολιτισμού και αθλητισμού και θα είναι στην ουσία δεύτερο σπίτι των παιδιών μας. Όπως και η διεκδίκηση για δημόσια σχολεία που θα μορφώνουν ολόπλευρα και χωρίς αποκλεισμούς. Ήδη οι Σύλλογοι Γονέων κάνουν μια τεράστια προσπάθεια ώστε στα σχολεία να υπάρχουν εξωσχολικές δραστηριότητες, ενώ Πολιτιστικοί Σύλλογοι και άλλοι φορείς πραγματοποιούν δράσεις σε όλη την έκταση του Δήμου. Όλοι καταλαβαίνουν ότι το αίτημά μας είναι δίκαιο. Ότι όσο και να μιλούν για την «παραβατικότητα» των ανηλίκων, αυτό είναι αποτέλεσμα της πολιτικής που θέλει τα παιδιά να πηδούν τα κάγκελα του σχολείου για να μπουν στο προαύλιο, ενώ αυτό θα έπρεπε να είναι προέκταση του σπιτιού τους, η «μεγάλη αυλή».
Όμως, η υποκριτική υιοθέτηση του αιτήματος, το δήθεν ενδιαφέρον και εντέλει το «φόρτωμα» στους Δήμους, δεν υλοποιούν σε καμία περίπτωση τις διεκδικήσεις της Δημοτικής Αρχής, της μαθητικής κοινότητας, που για χρόνια ολόκληρα αθλείται και παίζει μέσα στα προαύλια των σχολείων (ακόμα και με κλειστές πόρτες), αλλά και των γονέων, ειδικά όταν διαχρονικά οι Κυβερνήσεις και οι σχεδιασμοί τους είναι σε άλλη κατεύθυνση, εκ διαμέτρου αντίθετη από τις λαϊκές ανάγκες. Για να μπορέσουν να λειτουργήσουν τα σχολεία και το απόγευμα απαιτείται η ύπαρξη επιπλέον μόνιμου προσωπικού στους Δήμους, όπως σχολικοί φύλακες, εργάτες καθαριότητας και φυσικά μόνιμο εκπαιδευμένο προσωπικό για τις δραστηριότητες (εκπαιδευτικοί, εικαστικοί, μουσικοί, γυμναστές κ.α.), αλλά και ασφαλείς και σύγχρονες υποδομές στα σχολικά συγκροτήματα, για να μπορούν τα παιδιά μας και ο λαός να έχουν απρόσκοπτη πρόσβαση στη γνώση, τον πολιτισμό και τον αθλητισμό.
Ας μη γελιόμαστε όμως… Όταν όλες διαχρονικά οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ) άφησαν τα σχολεία να ρημάξουν, απαγόρευσαν τις προσλήψεις στο δημόσιο και συνειδητά υποβάθμισαν και υποβαθμίζουν τη δημόσια και δωρεάν παιδεία και τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, βάζοντας παράλληλα στην ίδια εξίσωση την ιδιωτική πρωτοβουλία, τους χορηγούς και την «αυτονομία» των σχολικών μονάδων, ξέρουμε την κατάληξη των εξαγγελιών. Είναι μάλιστα προκλητικό ο θεσμός αυτός για «Ανοιχτά Σχολεία» να συζητιέται μαζί με την ίδρυση και λειτουργία των Δημόσιων Ωνάσειων Σχολείων και την εισαγωγή του Διεθνούς Απολυτηρίου (ΙΒ) στα πρότυπα και Πειραματικά Λύκεια, την ενίσχυση της αυτονομίας των Σχολικών Μονάδων σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ(!) και τα Κέντρα Μελέτης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης.
Ταξική διαφοροποίηση στην Εκπαίδευση και ιδιώτες που μπαίνουν από το παράθυρο μέσα στο Δημόσιο Σχολείο, είναι οι προτάσεις για το μέλλον της Εκπαίδευσης που προσπαθεί να δημιουργήσει μαθητές δύο ταχυτήτων και όχι υψηλού επιπέδου εκπαίδευση για όλους. Την ίδια ώρα τα σχολεία, μετά και από την κατάργηση των Σχολικών Επιτροπών (για Δήμους που έχουν κάτω των 100 σχολικών μονάδων) δεν μπορούν να καλύψουν ούτε τα βασικά λειτουργικά τους έξοδα, οι Δήμοι δίνουν μάχη με το χρόνο και τα γερασμένα πλέον σχολικά κτίρια, χωρίς προσωπικό και οι εκπαιδευτικοί είναι αντιμέτωποι με την αντιδραστική και αντιεπιστημονική αξιολόγηση, τις τάξεις των 30 μαθητών και την εκπαιδευτική διαδικασία που έχει μετατρέπεται σε αγώνα δρόμου και επιβίωσης.
Η Δημοτική Αρχή της Πάτρας θα συνεχίσει να διεκδικεί:
• Όλο το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό (σχολικούς φύλακες, καθαρίστριες, εργάτες γενικών καθηκόντων), για να μπορούν τα σχολεία μας να λειτουργούν με ασφάλεια και το απόγευμα και να χρησιμοποιούνται από τα παιδιά μας για δράσεις και παιχνίδι.
• Σχολεία σύγχρονα και ασφαλή. Κρατική χρηματοδότηση ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες των σχολικών μονάδων και η κατασκευή νέων σχολείων, νηπιαγωγείων, γενικών και ειδικών όλων των βαθμίδων.
• Σχολείο που να μορφώνει και όχι να εξοντώνει, με μαθήματα που να ολοκληρώνουν την προσωπικότητα των παιδιών μας, με την ύπαρξη ειδικών επιστημόνων εντός της σχολικής κοινότητας.
• Ενίσχυση της δωρεάν αθλητικής και πολιτιστικής δραστηριότητας της νεολαίας. Ενίσχυση της κρατικής χρηματοδότησης για τη δημιουργία και επισκευή αθλητικών εγκαταστάσεων που θα χρησιμοποιούνται δωρεάν απ’ όλο το λαό.
• Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης και απόδοση των παρακρατηθέντων του Δήμου, για αξιοποιηθούν για όσα έχει πραγματικά ανάγκη η νεολαία και ο πατραϊκός λαός συνολικά.
Πηγή: dnews.gr