Από αύριο ξεκινούν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις των γονέων για τη φοίτηση των παιδιών τους σε Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία.
Ο σχολικός χάρτης των ΠΠΣ έχει διπλασιαστεί φέτος με 112 σχολεία στο σύνολο, με πειραματικά σχολεία σε όλες τις περιφέρειες και πρότυπα σε 10 περιφέρειες. Σημειώνεται από την επόμενη χρονιά το υπουργείο Παιδείας θα ιδρύσει για πρώτη φορά και Πρότυπα ΕΠ.ΑΛ.
Από τη Δευτέρα 28 Μαΐου και μέχρι τις 17 Ιουνίου, οι γονείς θα υποβάλλουν στην πλατφόρμα https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-protupo-peiramatiko-skholeio την αίτησή τους. Φέτος, επιπλέον 10.000 μαθητές θα φοιτήσουν σε Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία, με τον ακριβή αριθμό των θέσεων που θα διεκδικήσουν φέτος να μην έχει οριστεί ακόμα.
Η ανταπόκριση αναμένεται μεγάλη από τους γονείς, δεδομένου ότι πέρσι οι αιτήσεις ήταν τέσσερις φορές περισσότερες από τις διαθέσιμες θέσεις. Ειδικότερα, για περίπου 3.100 θέσεις, υπεβλήθησαν πάνω από 12.000 αιτήσεις.
Στην περίπτωση των Προτύπων, οι γονείς έχουν δικαίωμα να επιλέξουν ένα Πρότυπο ή ένα Πειραματικό Γυμνάσιο ή Λύκειο. Μετά τη διενέργεια των εξετάσεων και της κλήρωσης, και με διορία έως τρεις μέρες, θα πρέπει να επιλέξουν τη σχολική μονάδα στην οποία επιθυμεί να φοιτεί ο μαθητής.
Εξετάσεις
Οι εξετάσεις για τα Πρότυπα θα διεξαχθούν τη Δευτέρα 28 Ιουνίου. Πρόκειται για ένα τεστ δεξιοτήτων δυόμισι ωρών με ερωτήσεις κλειστού τύπου-πολλαπλής επιλογής σε α) κατανόηση κειμένων Ελληνικής Γλώσσας και β) Μαθηματικά.
Οι μαθητές δεν χρειάζεται να μελετήσουν κάποια ύλη, καθώς εξετάζονται οι γνώσεις που έχουν αφομοιώσει από τις προηγούμενες τάξεις.
Κατά την προσέλευσή τους στο σχολείο για τις εξετάσεις, οι μαθητές θα πρέπει να προσκομίσουν αστυνομική ταυτότητα ή διαβατήριο, καθώς και το αποδεικτικό υποβολής της αίτησής τους την ημέρα της εξέτασης, προσερχόμενοι στο εξεταστικό κέντρο μια ώρα πριν από την έναρξη του τεστ.
Παράλληλα, διενεργούνται εξετάσεις και για τους μαθητές με αναπηρία και ειδικές ανάγκες. Η εξέταση θα διαρκεί 45 λεπτά και οι μαθητές θα πρέπει να φέρουν μαζί τους γνωμάτευση από ΚΕΣΥ.
Οι εξετάσεις αφορούν την πρώτη τάξη από τις βαθμίδες Γυμνασίου ή Λυκείου (εφόσον δεν είναι συνδεδεμένη δομή). Για τυχόν κενές θέσεις στις άλλες τάξεις (Β’ ή Γ΄) θα διεξαχθούν εξετάσεις στις αρχές του Σεπτέμβρη 2021.
Για τα Πειραματικά Σχολεία, με σχολικές μονάδων Νηπιαγωγείων, Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων, η κλήρωση θα διεξαχθεί την Πέμπτη 24 Ιουνίου. Οι γονείς έχουν δικαίωμα να δηλώσουν μόνο ένα σχολείο. Οπως και στην περίπτωση των Πρότυπων, δεν δεσμεύονται στην επιλογή τους από τον τόπο κατοικίας τους.
Η κλήρωση διενεργείται ηλεκτρονικά από τριμελή επιτροπή και ως προς την πλήρωση κενών θέσεων τόσο στις εισαγωγικές τάξεις όσο και στις λοιπές τάξεις των Πειραματικών Νηπιαγωγείων, Δημοτικών Σχολείων, Γυμνασίων και Λυκείων, αυτές καλύπτονται με κλήρωση η οποία διενεργείται τον Σεπτέμβρη του 2021, στις αρχές του σχολικού έτους.
Οσοι μαθητές φοιτούν ήδη σε ένα από 50 σχολεία που χαρακτηρίστηκαν φέτος Πρότυπα και Πειραματικά και θα λειτουργήσουν υπό αυτό το καθεστώς από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εξακολουθούν να φοιτούν σε αυτό μέχρι να ολοκληρώσουν τη φοίτησή τους, στο πλαίσιο ενός μεταβατικού πλαισίου.
Ο νέος χάρτης
Φέτος ιδρύθηκαν επιπλέον 50 Πρότυπα και Πειραματικά Σχολεία που προστίθενται στα 62 ήδη υπάρχοντα. Επιπλέον 10.000 μαθητές θα φοιτούν στις νέες σχολικές μονάδες.
Σημειώνεται ότι μέχρι πέρσι λειτουργούσαν 28 Πρότυπα Σχολεία και 34 Πειραματικά, ενώ σε αυτά από τη νέα σχολική χρονιά θα προστεθούν 9 Πρότυπα Σχολεία και 41 Πειραματικά.
Στόχος της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Παιδείας, το οποίο έχει εδώ και μήνες δηλώσει ότι επιθυμεί να υποστηρίξει το θεσμό, ήταν να ιδρύσει ΠΠΣ σε περιοχές όπου δεν υπήρχαν μέχρι πρόσφατα. Ο νέος χάρτης δημιουργήθηκε με έμφαση σε αρκετές απομακρυσμένες περιοχές που είτε δεν είχαν μέχρι πρότινος αυτού του είδους τα σχολεία είτε οι σχολικές τους μονάδες ήταν περιορισμένες και με στόχο να ενισχυθούν από το θεσμό στο σύνολό τους όλες οι περιφέρειες της χώρας.
Περιοχές όπως η Ηλεία, η Καστοριά, η Πρέβεζα και η Κέρκυρα θα έχουν από τη νέα χρονιά Πειραματικά και Πρότυπα Σχολεία. Στην περίπτωση των Πειραματικών Σχολείων, σε όποιες περιοχές υπάρχει παιδαγωγικό τμήμα Πανεπιστημίου, συνδέονται με αυτό, ώστε να εφαρμοστούν νέα εργαλεία μάθησης.
Η αύξηση του αριθμού των συγκεκριμένων δομών έχει στόχο να δημιουργήσει ένα ικανοποιητικό δείγμα μαθητών στους οποίους θα εφαρμόζονται πιλοτικά πρωτοβουλίες του υπουργείου Παιδείας. Υπενθυμίζεται ότι φέτος στα Πρότυπα και Πειραματικά μεταξύ κι άλλων σχολείων, εφαρμόστηκαν πιλοτικά τα εργαστήρια δεξιοτήτων, τα οποία αξιολογήθηκαν και από τη νέα σχολική χρονιά θα εφαρμοστούν σε όλες τις σχολικές μονάδες της χώρας.