Ανώτατο όριο φοίτησης μπαίνει από τη φετινή χρονιά στις σπουδές των ΑΕΙ, σε μία ακόμα προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η χρόνια παθογένεια των «αιώνιων» φοιτητών που γεμίζουν τα μητρώα των ανωτάτων ιδρυμάτων της χώρας μας. Σύμφωνα με τον νέο νόμο που αναμένεται σύντομα να κατατεθεί στη Βουλή, όποιος δεν παίρνει το πτυχίο του μέσα σε συγκεκριμένο χρονικό όριο θα διαγράφεται.
Το θέμα φαίνεται ότι θα διαχειριστεί ο νέος υφυπουργός Παιδείας και αρμόδιος για τα ΑΕΙ, καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου Αγγελος Συρίγος, ο οποίος θα αναλάβει μαζί με την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως και την ολοκλήρωση του νόμου-πλαισίου των πανεπιστημίων που αναμένεται επί μήνες.
Τα νέα όρια φοίτησης
Ετσι, όπως αναφέρουν οι πληροφορίες των «ΝΕΩΝ», οι διατάξεις που ορίζουν το όριο φοίτησης στα Ν+1/2Ν χρόνια (όπου Ν το ελάχιστο πλήθος των ετών που απαιτούνται για την ολοκλήρωση των σπουδών) θα εφαρμοστούν μεν από τους πρωτοετείς που θα μπουν στα πανεπιστήμια μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις του καλοκαιριού, αλλά θα υπάρξουν και μεταβατικές διατάξεις για τους νυν φοιτητές. Σε συνέχεια αυτού, αναμένεται για όσους νέους και νέες φοιτούν ήδη στα ΑΕΙ να αρχίσει από φέτος και από το έτος φοίτησης που βρίσκεται ο καθένας ή η καθεμία τους να «μετράει» ο χρόνος ανώτατης φοίτησής τους, με βάση τα χρονικά διαστήματα που ορίστηκαν.
Συγκεκριμένα, με βάση τις διατάξεις του νέου νόμου που έχει εισηγηθεί το υπουργείο Παιδείας, οι ρυθμίσεις που θα ισχύσουν στα θέματα φοίτησης είναι οι εξής:
Στις σχολές όπου η ελάχιστη διάρκεια φοίτησης είναιτέσσερα έτη, το όριο της φοίτησηςεπεκτείνεται κατά δύο ακόμα χρόνια.
Στις σχολές όπου η ελάχιστη φοίτηση είναι πέντε έτη, το όριο αυτό παρατείνεται στα οκτώ έτη. Στις σχολές όπου η ελάχιστη διάρκεια σπουδών είναι έξι έτη, το όριο φοίτησης παρατείνεται στα εννέα έτη.
Φυσικά έχουν προβλεφθεί και θα ισχύσουν εξαιρέσειςγια τις περιπτώσεις εργασίας / μερικής φοίτησης, για σοβαρούς λόγους υγείας ή για άλλους εξαιρετικούς λόγους που μπορεί να ισχύουν για φοιτητές ή φοιτήτριες της χώρας. Με τον τρόπο αυτόν όμως αναμένεται ότι θα βελτιωθεί και ο ρυθμός αποφοίτησης των νέων από τα ανώτατα ιδρύματα, ο οποίος σήμερα είναι από τους χαμηλότερους μεταξύ των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, επηρεάζοντας έτσι και την εικόνα της στις διεθνείς επιστημονικές κατατάξεις. Κι αυτό γιατί ένα από τα κριτήρια που αξιολογούνται σε αυτές είναι τόσο ο ρυθμός αποφοίτησης όσο και η ενσωμάτωση του ανθρώπινου δυναμικού στην αγορά εργασίας.
Λιγότεροι οι ενεργοί φοιτητές
Ο… θεσμός των «αιωνίων» φοιτητών είχε καταργηθεί το 2014, καθώς, όπως είχαν δείξει τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν την περίοδο εκείνη, σε πολλά τμήματα οι φοιτητές που είχαν προ πολλού ξεπεράσει τη διάρκεια σπουδών που προβλέπεται από το πρόγραμμα της εκάστοτε σχολής ήταν περισσότεροι από τους ενεργούς! Ο θεσμός επανήλθε το 2015, με την πρώτη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Κατ’ επέκταση, τα τελευταία πέντε χρόνια, η ιδιότητα του φοιτητή διατηρείται μέχρι την απονομή του τίτλου σπουδών, σύμφωνα με το ενδεικτικό πρόγραμμα σπουδών. Ενας φοιτητής ή φοιτήτρια δηλαδή ως σήμερα μπορούσε να πάρει το πτυχίο του όποτε ήθελε.
Στις αρχές της φετινής ακαδημαϊκής χρονιάς τα στοιχεία έδειχναν ότι και πάλι οι φοιτητές και οι φοιτήτριες των ΑΕΙ που βρίσκονταν εντός του ελαχίστου ορίου φοίτησης στα τμήματα και τις σχολές τους ήταν λιγότεροι από εκείνους που είχαν ξεπεράσει τα προβλεπόμενα όρια σπουδών (με 190.652 τους πρώτους και 235.406 τους δεύτερους).
Πάντως, τη φετινή χρονιά η χρηματοδότηση των ΑΕΙ γίνεται με βάση αντικειμενικά κριτήρια, μεταξύ των οποίων και ο αριθμός των φοιτητών και φοιτητριών τους, οπότε ήταν πλέον απαραίτητο να ξεκαθαρίσει η πραγματική εικόνα σχετικά με τους ενεργούς νέους που συμμετέχουν κανονικά και τυπικά στα προγράμματά τους.
Πέρυσι σε μεγάλα πανεπιστήμια της χώρας, από τους περίπου 100.000 νέους και νέες που φοιτούσαν σε αυτά, οι ενεργοί ήταν – το πολύ – 50.000, με την καλύτερη αναλογία υπέρ των φοιτητών που συμμετέχουν τυπικά και εντός των χρονικών ορίων στα προγράμματά τους να εντοπίζεται στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Πηγή: tanea.gr