Ο πρώτος Επίτιμος Καθηγητής του νέου Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του ΕΛΜΕΠΑ είναι ο παγκοσμίου φήμης και βεληνεκούς επιστήμονας, ο Ηρακλειώτης κ. Ιωσήφ Σηφάκης.
Στη διάρκεια μιας εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο, ο κ. Σηφάκης αναγορεύτηκε σε Επιτιμο Καθηγητή, αποτελώντας πλέον ένα ακόμη σημαντικό κομμάτι στην προσπάθεια που κάνει το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό Ίδρυμα για να αναπτυχθεί και να καταξιωθεί μέσα στα κορυφαία σε ελληνικό, πανευρωπαϊκό, αλλά και παγκόσμιο επίπεδο.
Ο πρύτανης κ. Νίκος Κατσαράκης, καλοσωρίζοντας τον κ. Σηφάκη, αναφέρθηκε στη διαδικασία αναγόρευσης του, τονίζοντας φυσικά το πόσο μεγάλη τιμή για το Πανεπιστήμιο ήταν η αποδοχή αυτής της πρότασης από τον κ. Σηφάκη.
«Η πρόταση που έγινε από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, πέρασε από τη Σύγκλητο πριν από λίγες μέρες και είμαι πολύ χαρούμενος που έγινε αποδεκτή από τον ίδιο. Αντιλαμβάνονται όλοι την τιμή που μας κάνει να δεχτεί την πρόταση του Τμήματος και του Πανεπιστημίου να γίνει ο πρώτος επίτιμος καθηγητής του. Προσδωκούμε πολλά από αυτή τη συνεργασία. Είμαστε ένα νέο τμήμα, ένα νέο Πανεπιστήμιο που ξεκίνησε την πορεία του τα τελευταία δύο χρόνια. Εχει επιδείξει ήδη το Πανεπιστήμιο μας σημαντικές επιτυχίες, μεγάλη εξωστρέφεια. Εχουμε συνάψει και κάποιες προσγραμματικές συμφωνίες, ετσι ώστε να καταφέρουμε να μεταφέρουμε τη γνώση που παράγεται, στην πραγματική Οικονομία μεσα και από τη δική σας συνδρομή», είπε μεταξύ άλλων ο κ. Κατσαράκης
Αμέσως μετά το σύντομο χαιρετισμό του Πρύτανη και του Κοσμήτορα της Σχολής Μηχανικών, είχαμε την τοποθέτηση του κ. Σηφάκη για αυτή την τιμητική κίνηση.
«Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε σήμερα. Αυτό που θέλω να επισημανω ειναι πως δεν υπαρχει σύνδεση αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, μεταξύ της πραγματικής Οικονομίας και των Πανεπιστημίων. Υπαρχει μάλιστα και μια παρεξήγηση πως αν ενταχθείς στην πραγματική Οικονομία δε θα κάνεις καριέρα. Ίσα- ίσα η συνεργασία με τη βιομηχανική έρευνα βοήθησε εμένα προσωπικα να βγάλω και ωραία θεωρητικά αποτελέσματα. Δηλαδή δεν υπαρχει αντίφαση μεταξύ κλασικής έρευνας και εφαρμοσμένης έρευνας, αρκεί βέβαια να είμαστε προσεκτικοί ως προς τα θέματα και τις κατευθύνσεις που πρέπει να έχουμε. Υπαρχει καλή και κακή έρευνα. Δυστυχώς ακόμη στην Ελλάδα, υπαρχει αυτή η λανθασμένη αντίληψη», είπε ο κ. Σηφάκης από τη δική του πλευρά, στη διάρκεια της τοποθέτησης του, σημειώνοντας πως θα είναι στο πλευρό του ΕΛΜΕΠΑ, το οποιο όπως είπε, εχει ήδη επιδείξει σημαντικά αποτελέσματα.
Ακολούθησε μια σειρά από παρουσιάσεις μελών του ΔΕΠ και ερευνητών του Τμηματος πάνω σε έργα ενσωματωμένων συστημάτων γεωργίας ακριβείας και το διαδίκτυο των αντικειμένων, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε συζήτηση για όλα όσα ειπώθηκαν, με τους παρευρισκόμενους να έχουν την ευκαιρία να συνομιλήσουν για αρκετή ώρα με τον κ. Σηφάκη.
Η αποδοχή από τον Καθηγητή Ιωσήφ Σηφάκη της ανακήρυξής του σε Επίτιμο Καθηγητή του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, αποτελεί μεγάλη τιμή για το νεοσύστατο Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο που μέσα σε μόλις δύο χρόνια λειτουργίας έχει να επιδείξει σημαντική πρόοδο στην έρευνα, στην καινοτομία και στη μεταφορά τεχνολογίας.
Ο κ. Σηφάκης, στη συζήτηση που ακολούθησε των παρουσιάσεων των μελών του Τμήματος, δήλωσε ότι είναι έκπληκτος από τις ερευνητικές επιδόσεις του Τμήματος, οι οποίες βεβαίως μπορούν να εξελιχθούν ακόμη περισσότερο μέσα από την εξωστρέφεια και την εποικοδομητική συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων με αναπτυξιακούς φορείς και επιχειρήσεις της Κρήτης, της Ελλάδας, αλλά και ευρύτερα της Ευρώπης.
Η ερευνητική δυναμική και η έφεση στην καινοτομία είναι από τα στοιχεία εκείνα τα οποία έχουν αξιολογηθεί στα πολύ θετικά σημεία του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου, αναδεικνύοντάς το ήδη στη 10η θέση ανάμεσα σε 22 ελληνικά Πανεπιστήμια σύμφωνα με διεθνείς, αξιόπιστες βάσεις δεδομένων (SCImago Institutions Rankings/ Scopus), υψηλότερα από άλλα αρχαιότερα και μεγαλύτερα Πανεπιστήμια. Ειδικά σε θέματα καινοτομίας, το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο βρίσκεται στην 3η θέση, πιθανότατα λόγω των πολλών και επιτυχημένων συνεργασιών που έχει θεσπίσει με διεθνείς οργανισμούς, αναπτυξιακούς, κοινωνικούς φορείς και επιχειρήσεις, καθώς και λόγω των ευρεσιτεχνιών που έχει κατοχυρώσει.
Το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών έχει καταφέρει, σε δύο μόλις χρόνια λειτουργίας, να αντλήσει σημαντικότατους πόρους από ανταγωνιστικά ερευνητικά έργα, χρηματοδοτούμενα τόσο από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όσο και από ιδιωτικές επιχειρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία των πόρων αυτών κατευθύνεται στην αναβάθμιση των υποδομών των εργαστηρίων, καθώς και στην υποστήριξη της εκπαίδευσης και της έρευνας με υποτροφίες για νέους μεταδιδάκτορες, υποψήφιους διδάκτορες και μεταπτυχιακούς φοιτητές.