Επιστολή διαμαρτυρίας των γονέων και φίλων του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου που απευθύνεται στον Δήμαρχο και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και που πρόκειται να κατατεθεί σημερα ως θέμα εκτός ημερήσιας διάταξης στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, κοινοποιούν στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, οι γονείς και φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου.
Ο Συλλογος αντιδρά στην αύξηση των διδάκτρων του, μετά από απαίτηση ιδιοκτητών ωδειούχων της πόλης, οι οποίοι διατείνονται ότι η ενέργεια αυτή από πλευράς Δήμου είναι αθέμιτος ανταγωνισμός και απειλεί τις επιχειρήσεις τους.
Όπως εισημαίνουν, έίναι ανήκουστο, δάσκαλοι που εδώ και χρόνια έχουν αναλάβει τη μουσική εκπαίδευση της πόλης του Ηρακλείου, να αντιδρούν με αυτό τον τρόπο απέναντι σε μια κοινωνική πολιτική του Δήμου και το χειρότερο είναι, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά ότι: «Έχουν επηρεάσει δημοτικούς συμβούλους ως προς αυτή την κατεύθυνση προκειμένου να πληγεί ακόμα περισσότερο η δημοτική αρχή και η κοινωνική της πολιτική απέναντι στους δημότες της, δεδομένης και της κατάστασης στο παρόν δημοτικό συμβούλιο».
Παράλληλα αναφέρουν ότι τα δημοτικά ωδεία σε όλη την Ελλάδα διατηρούν χαμηλά δίδακτρα και δεν απευθύνονται μόνο σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες με εισοδηματικά κριτήρια, αφού ο πραγματικός στόχος τους είναι να ωφεληθούν όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι με τα μορφωτικά αγαθά της μουσικής.
Γι αυτό ακριβώς το λόγο αναρωτιούνται :»Γιατί το δημοτικό ωδείο και ο Δήμος Ηρακλείου πρέπει να διαφοροποιηθεί από αυτήν την πρακτική υποκύπτοντας σε πιέσεις ιδιωτών;»
Aναλυτικά στην επιστολή τους αναφέρουν:
Ηράκλειο, 15-2-20
Προς Δήμαρχο και Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου
Αξιότιμοι κ. Δήμαρχε και κ. Δημοτικοί Σύμβουλοι
Απευθυνόμαστε σε σας με την παρούσα επιστολή ως γονείς και κηδεμόνες των σπουδαστών του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου αλλά και ως φίλοι του σημαντικού για την πόλη μας φορέα, προκειμένου να σας ζητήσουμε να συμφωνήσετεμε την απόφαση της ΔΗΚΕΗ με αρ. Πρωτ. 33/2020 για τα δίδακτρα του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου και ζητούμε να παραμείνουν ως έχουν.
Αριθμούμε περί τις 357 οικογένειες,με 519εγγραφές που έχουμε εγγράψει τα παιδιά μας στο Δημοτικό Ωδείο, κάποιοι από μας μάλιστα εδώ και πολλά χρόνια. Παρακολουθώντας την εξελικτική πορεία του ωδείου αυτού σας διαβεβαιώνουμε ότι η επιλογή μας να συνεχίσουν τα παιδιά μας να φοιτούν σε αυτό είναι πολύ συνειδητή, μια και αυτή τη χρονική στιγμή θεωρείται ως ένα από τα καλύτερα ωδεία της χώρας.
Το Δημοτικό ωδείο Ηρακλείου είναι ένας φορέας Πολιτισμού για την πόλη μας και δημιουργεί τις κατάλληλες συνθήκες ώστε νέοι σπουδαστές μουσικής να εξελιχθούν σε σπουδαίους καλλιτέχνες, μέσα από τα ποικίλα ερεθίσματα που τους παρέχει, το άρτια εκπαιδευμένο δυναμικό του που προσλαμβάνεται με προκήρυξη θέσεων, τις συνεργασίες με καταξιωμένους δασκάλους και επαγγελματίες του μουσικού χώρουκαι τα σημαντικότατα μουσικά γεγονότα που διοργανώνει.
Θεσμοί, όπως η Συμφωνική ορχήστρα Νέων Κρήτης του Δήμου Ηρακλείου σε συνδυασμό με την αρίστης ποιότητας παρεχόμενη μουσική εκπαίδευση που παρέχεται στο δημοτικό ωδείο διασφαλίζουν τα εχέγγυα για τη δημιουργία μιας στέρεης μουσικής παράδοσης στην πόλη μας, αντάξια του πλούσιου καλλιτεχνικά παρελθόντος της.
Θεωρούμε ότι με την υπερψήφιση από το ΔΣ της πρότασης για ταμειωμέναδίδακτραασκείται ουσιαστική κοινωνική πολιτική και στηρίζεται η ελληνική οικογένεια σε δύσκολους καιρούς, αφού της παρέχεται η δυνατότητα να μην στερηθούν τα παιδιά της ένα πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή τους και για τη διαμόρφωση της προσωπικότητάς τους, όπως είναι η μουσική παιδεία.
Μας λυπεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι ιδιοκτήτες ιδιωτικών ωδείων της πόλης δεν συμμερίζονται την άποψη αυτή, για δικούς τους όπως είναι φυσικό λόγους,που βρίσκουν όμως πρόσφορο έδαφος και μέσα στο δημοτικό συμβούλιο, αφού παρόμοιες απόψεις υιοθετούνται από μερίδα δημοτικών συμβούλων. Αλήθεια κύριοι δημοτικοί σύμβουλοι, διαφωνείτε γενικά με την άσκηση κοινωνικής πολιτικής του Δήμου;Από όσο γνωρίζουμε ανάλογη μείωση συμβαίνει και στους δημοτικούςπαιδικούς σταθμούς, γιατί οι ιδιοκτήτες των ιδιωτικών παιδικών σταθμών δεν διαμαρτύρονται; Καταψηφίσατε και αυτή την πρόταση μείωσης διδάκτρων;
Η δημιουργία του θεσμού του κοινωνικού φροντιστηρίου απειλεί τη συνέχιση λειτουργίας των ιδιωτικών φροντιστηρίων της πόλης; Οι ιδιοκτήτες φροντιστές γιατί δεν διαμαρτύρονται; Το δημοτικό κολυμβητήριο, το δημοτικό στάδιο στις Πατέλες, η δημοτική σχολή χορού (παλιότερα), το κοινωνικό φαρμακείο, το κοινωνικό ιατρείο, καθιστούν μη βιώσιμες τις αντίστοιχες επιχειρήσεις της πόλης;
Εδώ και κάποια χρόνια, από το 2014 που το δημοτικό ωδείο στεγαζόταν στο κτήριο στην πλατεία Δασκαλογιάννη και είχε παράρτημα στην Αλικαρνασσό, όσοι από μας είχαμε τα παιδιά μας εγγεγραμμένα εκεί, διαπιστώναμε μια φθίνουσα πορεία και ελλιπή οργάνωση σε πολλά ζητήματα. Δεν ήταν λίγοι οι καθηγητές του ωδείου τότε που επικαλούμενοι τις αδυναμίες αυτές,προσέγγισαν αρκετούς μαθητές ώστε να εγγραφούν στις δικές τουςωδειακές επιχειρήσεις, που την ίδια εποχή ξεκινούσαν τη λειτουργία τους,ορίζοντας αμέσως πολύ υψηλότερες τιμές στα δίδακτρα των οργάνων και των μαθημάτων από εκείνες που οι ίδιοι οι μαθητές τους πλήρωναν στο δημοτικό ωδείο.
Είναι αθέμιτος ανταγωνισμός η μείωση των διδάκτρων του δημοτικού ωδείου, αλλά δεν είναι κερδοσκοπία η αυθαίρετη αύξησή τους από τα ιδιωτικά ωδεία;
Μετά το κλείσιμο του παραρτήματος του δημοτικού ωδείου στην Αλικαρνασσό και τη μεταστέγασή του στο κτήριο του πολιτιστικού κέντρου, με πολλές προσπάθειες ανθρώπων με ικανότητες στη διαχείριση και τον εκπαιδευτικό σχεδιασμό, το δημοτικό ωδείο κατάφερε να αυξήσει τους μαθητές του σημαντικά και μάλιστα πριν ακόμα προβεί σε μείωση των διδάκτρων του. Αφότου συνέβη αυτό,η αύξηση των μαθητών του ήταν πολύ μικρή, γιατί ο αριθμός σπουδαστών που ήδη είχε ήταν αρκετός για την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία του και δεν έγιναν δεκτές νέες εγγραφές που θα την επαπειλούσαν.Τα στοιχεία αυτά βρίσκονται στο δημοτικό ωδείο και είναι στη διάθεση του δημάρχου και της γενικής γραμματέως του Δήμου εφόσον ζητηθούν.
Διαπιστώνεται λοιπόν εύλογα ότι αρκετοί ιδιοκτήτες ιδιωτικών ωδείων που σήμερα διαμαρτύρονται για τα μειωμένα δίδακτρα είχαν πολλούς λόγους από τότε, η δημοτική επιχείρηση να μην πάει καλά, για να αυξήσουν ακόμα περισσότερο τη δική τους πελατεία.
Κύριοι σύμβουλοι, το να σπουδάσει ένα παιδί σήμερα, σε εποχή κρίσης, ένα μουσικό όργανο απαιτούνται τουλάχιστον 12-14 χρόνια σπουδών, επομένως και πάρα πολλά χρήματα. Η θέση, που στις προτιμήσεις των γονέων για τις εξωσχολικές δραστηριότητες κατέχει η μουσική, είναι η τέταρτη. Πολλές οικογένειες πια αδυνατούν ν’ ανταποκριθούν και σε πιο απαραίτητα γνωστικά εφόδια, όπως είναι οι ξένες γλώσσες ή η παράλληλη στήριξη για τη σχολική επίδοση. Δεν αρκούν πολλές φορές τα εισοδηματικά κριτήρια για όσους πρέπει να υπομείνουν για 12 τουλάχιστον χρόνια αυτό το τεράστιο οικονομικό, κλιμακούμενο ανάλογα με το επίπεδο σπουδών, βάρος ώστε να συνεχίσουν να στηρίζουν τα παιδιά τους σ’ αυτή την επιλογή, χωρίς να τους στερήσουν άλλα αγαθά. Το να επιμένουν λοιπόν να μορφωθούν τα παιδιά τους με τα αγαθά της μουσικής, αυτό θα έπρεπε να γίνει σεβαστό από όλους τους δημοτικούς άρχοντες που ευαγγελίζονται κοινωνική πολιτική και είναι ανεπίτρεπτο σε μια πόλη με πολιτισμό να εμποδίζουν την πρόσβαση όλων ανεξαιρέτως σε τέτοια μορφωτικά αγαθά,υπηρετώντας συμφέροντα ιδιωτών.
Σας προτρέπουμε, όπως ήδη πράξαμε εμείς, να ανατρέξετε και να συγκρίνετε τα δίδακτρα άλλων δημοτικών ωδείων της χώρας μας, που είναι ιδιαιτέρως χαμηλά και δεν απευθύνονται μονάχα σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, αλλά απέναντι σε όλους αδιακρίτως. Στις άλλες πόλεις της Ελλάδας άραγε δεν υπάρχουν ιδιωτικά ωδεία που να πλήττονται από αυτό; Τα στοιχεία από την έρευνα αγοράς που πραγματοποιήσαμε είναι στη διάθεσή σας.
Περιμένουμε με ενδιαφέρον την απόφασή σας, κ. δημοτικοί σύμβουλοι, και θα θέλαμε να δημοσιοποιηθούν τα ονόματα εκείνων που θα υπερψηφίσουν την αύξηση των διδάκτρων στο δημοτικό ωδείο, σύμφωνα με τις υποδείξεις των ιδιωτικών ωδείων, όπως επίσης ζητούμε να γνωστοποιηθούν τα ονόματα των ωδειούχων εκείνων που αντιμετωπίζουν τη μουσική με τόσο ευτελή και οικονομίστικο τρόπο.Αναρωτιόμαστε αλήθεια τι είναι αυτό που τους τρομάζει περισσότερο, τα κατά τι μειωμένα δίδακτρα σε σχέση με τα δικά τους ή η τεράστια συμβολή του Δήμου με τις δημοτικές μουσικές δομές εκπαίδευσης που διαθέτει και συντηρεί προς ωφέλεια όλων των δημοτών του,στην αδιαμφισβήτητη συνέχιση του πολιτισμού της πόλης μας; Εκεί θεωρούμε τελικά ότι έγκειται η ουσία του προβλήματος».
Ευχαριστούμε για την προσοχή σας
Με εκτίμηση
Γονείς – Κηδεμόνες σπουδαστών και Φίλοι του Δημοτικού Ωδείου Ηρακλείου