Σημαντικές αλλαγές έγιναν στις ρυθμίσεις για το ανώτατο όριο φοίτησης πανεπιστήμια, ύστερα από την δημόσια διαβούλευση του σχετικού νομοσχεδίου που συζητείται από χτες στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής
Οι αλλαγές καθιστούν πιο αυστηρό το πλαίσιο για την παράταση των σπουδών, κλείνοντας τα παράθυρα καταχρηστικής αξιοποίησης των δυνατοτήτων για παράταση.
Ενδεικτικά, στις ρυθμίσεις που θα ισχύσουν από τους τωρινούς ενεργούς φοιτητές και στο εξής, οι οποίοι δεν έχουν ξεπεράσει το ανώτατο όριο σπουδών, περιλαμβάνονται:
- Οι φοιτητές που εργάζονται αποδεδειγμένα τουλάχιστον 20 ώρες την βδομάδα μπορούν να εγγραφούν ως μερικής φοίτησης. Σε αυτή τη περίπτωση, κάθε εξάμηνο προσμετράται ως μισό και οι φοιτητές μερικής φοίτησης μπορούν να εξετάζονται μόνο στον μισό αριθμό μαθημάτων. Ο λόγος της ρύθμισης είναι για να μην γίνεται κατάχρηση του καθεστώτος μερικής απασχόλησης.
- Διακοπή φοίτησης επιτρέπεται μόνο για μία διετία.
- Η κατ’ εξαίρεσιν υπέρβαση του ανώτατου χρόνου φοίτησης επιτρέπεται, με βάση τον εσωτερικό κανονισμό κάθε ΑΕΙ, μόνο για σοβαρούς λόγους υγείας. Ωστόσο, περιορίζεται ο κύκλος των ατόμων τα οποία θα αφορά ο σοβαρός λόγος υγείας – πλην του ίδιου του φοιτητή βεβαίως – στους συγγενείς πρώτου βαθμού, στον σύζυγο και στο πρόσωπο με το οποίο ο φοιτητής έχει συνάψει σύμφωνο συμβίωσης.
Πλέον, ο ανώτατος χρόνος σπουδών ορίζεται για όσους σπουδάζουν σε σχολές τετραετούς φοίτησης στα 6 χρόνια, για τις πενταετούς στα 8 χρόνια και στις εξαετούς στα 9 χρόνια. Χρόνο όσο και η ελάχιστη διάρκεια σπουδών της σχολής τους θα έχουν για να αποφοιτήσουν όσοι τώρα έχουν ξεπεράσει τον ανώτατο χρόνο σπουδών (δηλαδή θα πρέπει να πάρουν πτυχίο σε 4,5 ή 6 έτη αναλόγως).