Η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ ώστε οι σύζυγοι να υποβάλουν χωριστές φορολογικές δηλώσεις αναμένεται να ανοίξει τις επόμενες ημέρες. Ωστόσο, αρκετά προσεκτικοί θα πρέπει να είναι όσοι ενδιαφερόμενοι προβούν σε αυτή την κίνηση καθώς θα πρέπει να ζυγίσουν τα δεδομένα προκειμένου να βρουν την πιο συμφέρουσα λύση.
Και ενώ υπάρχουν ορισμένες παγίδες του φορολογικού «διαζυγίου», οι οποίες αφορούν τα τεκμήρια διαβίωσης, το αφορολόγητο με τις e-δαπάνες και το φορολογικό βάρος των παιδιών, για κάποιους αποτελούν μια συμφέρουσα λύση. Οι περιπτώσεις αυτές έχουν να κάνουν με τον σύζυγο που έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την εφορία ενώ ταυτόχρονα δεν επηρεάζουν τη λήψη τυχόν οικογενειακών επιδομάτων που λαμβάνει το ζευγάρι.
Ακόμα και όσοι υπέβαλαν πέρυσι χωριστή δήλωση θα πρέπει να υποβάλουν ξανά αίτηση φέτος. Αν κανείς από τους συζύγους δεν γνωστοποιήσει την επιλογή υποβολής χωριστής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου 2023 οι σύζυγοι θα υποβάλουν φέτος κοινή φορολογική δήλωση.
Η γνωστοποίηση γίνεται μέσω ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής στον διαδικτυακό τόπο www.aade.gr, στον σύνδεσμο: https://www.aade.gr/polites/eisodima/gnostopoiisi-horistis-dilosis είτε από τους έγγαμους με τους δικούς τους κωδικούς πρόσβασης είτε, από εξουσιοδοτημένο λογιστή, με τους προσωπικούς του κωδικούς πρόσβασης.
Αναλυτικά οι παγίδες
Τεκμήρια
Στις χωριστές δηλώσεις φόρου εισοδήματος των συζύγων τα τεκμήρια διαβίωσης και απόκτησης βαρύνουν τον κάθε σύζυγο ατομικά. Δεν υπάρχει η δυνατότητα κάλυψης τεκμηρίων με ανάλωση κεφαλαίου, από τα εισοδήματα του άλλου συζύγου. Πιο αναλυτικά, ο σύζυγος, που δεν καλύπτει τις τεκμαρτές δαπάνες, δεν μπορεί να επικαλεστεί τα εισοδήματα των προηγουμένων οικονομικών ετών που είχαν ως «φορολογικό ζευγάρι». Στην περίπτωση αυτή, θα πρέπει ο/η σύζυγος να καλύπτει μόνος του τα τεκμήρια διαφορετικά θα πληρώνει επιπλέον φόρο. Αυτό συμβαίνει ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος κάποιοι να κληθούν να πληρώσουν έξτρα φόρο λόγω μη κάλυψης των τεκμηρίων διαβίωσης.
Ηλεκτρονικές Δαπάνες
Η δυνατότητα μεταφοράς υπολειπόμενου ποσού αποδείξεων από τον ένα σύζυγο στον άλλο δεν υφίσταται στις χωριστές φορολογικές δηλώσεις. Αντίθετα, στα ζευγάρια που υποβάλουν κοινές φορολογικές δηλώσεις, οι αποδείξεις των e-αγορών μετρούν συνολικά και αν κάποιος σύζυγος έχει περίσσευμα, το ποσό μεταφέρεται στον άλλο σύζυγο εφόσον έχει έλλειμμα και αποφεύγεται έτσι η επιβολή του προστίμου ύψους 22% επί της διαφοράς των αποδείξεων που λείπουν.
Τέκνα
Και οι δύο σύζυγοι δηλώνουν τα τέκνα που προέρχονται από κοινό γάμο καθώς και τα αναγνωρισμένα τέκνα ως εξαρτώμενα μέλη. Στην περίπτωση όμως, που το ανήλικο τέκνο έχει εισόδημα, αυτό προστίθεται στα εισοδήματα του γονέα που έχει το μεγαλύτερο εισόδημα και δηλώνεται μόνο από αυτόν τον γονέα.
Τι πρέπει να γνωρίζουν τα ζευγάρια
Κύρια Κατοικία
Η κύρια κατοικία δηλώνεται στους αντίστοιχους κωδικούς κύριας κατοικίας. Ο κάθε σύζυγος συμπληρώνει το ποσοστό ιδιοκτησίας του σε περίπτωση ιδιόκτητης κατοικίας, το ποσοστό του ως μισθωτής σε περίπτωση μισθωμένης κατοικίας και το ποσοστό της δωρεάν παραχώρησης, αντίστοιχα.
Φορολογική ενημερότητα
Όπως και στην κοινή δήλωση έτσι και στη χωριστή δήλωση, δεν μπλοκάρεται η έκδοση φορολογικής ενημερότητας του ενός συζύγου όταν ο άλλος σύζυγος έχει ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την Εφορία.
Προσωπικά φορολογικά δεδομένα
Ο κάθε σύζυγος τηρεί τα προσωπικά του φορολογικά δεδομένα όταν έχει λόγους να μην θέλει να γίνουν γνωστά το ύψος των εισοδημάτων, των καταθέσεων ή άλλων περιουσιακών του στοιχείων.
Υποχρεωτική υποβολή ξεχωριστής φορολογικής δήλωσης στις παρακάτω περιπτώσεις:
Έχει διακοπεί η έγγαμη συμβίωση κατά τον χρόνο υποβολής της δήλωσης.
Έχει δηλωθεί διάσταση.
Ο ένας από τους δύο συζύγους βρίσκεται σε κατάσταση πτώχευσης ή έχει υποβληθεί σε δικαστική συμπαράσταση.
Υφίσταται λύση γάμου που έχει προέλθει από θάνατο.