Κατηγορίες: Επικαιρότητα

ΑΑΔΕ: Στο στόχαστρο ιδιοκτήτες ακινήτων για αποζημιώσεις ενοικίων

Αιτήσεις 25.000 ιδιοκτητών για αποζημιώσεις ιδιοκτητών από «κουρεμένα» ενοίκια στη διάρκεια της πανδημίας, ελέγχει τώρα ομάδα της ΑΑΔΕ, καθώς στάθηκε αδύνατο να διεκπεραιωθούν με αυτοματοποιημένη διαδικασία, ενώ ανάμεσά τους εντοπίζονται περιπτώσεις για τις οποίες οι αρχές υποπτεύονται ότι οι αιτούντες έχουν «φουσκώσει» τα ποσά.

Σύμφωνα με στοιχεία για τα ενοίκια που έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας– απαντώντας σε σχετική ερώτηση- πρόκειται κυρίως για περιπτώσεις που αφορούν σε:

Πολλαπλές Δηλώσεις Πληροφοριακών Στοιχείων Μίσθωσης Ακίνητης Περιουσίας ή πολλαπλές δηλώσεις Covid (για την ίδια περίοδο ή από πολλαπλούς μισθωτές), στις οποίες δεν ταυτοποιούνται τα ακίνητα.

Εκμισθούμενα ακίνητα, τα οποία δεν αντιστοιχούν σε δηλωθέντα εμπράγματα δικαιώματα, με αποτέλεσμα να απαιτείται έλεγχος των αντίστοιχων νομιμοποιητικών εγγράφων που αποδεικνύουν την έννομη σχέση του εκμισθωτή με το ακίνητο.

Αναπροσαρμογές του μισθώματος που δεν αποτυπώνονται με τροποποίηση της μίσθωσης, αλλά με αναγραφή στις «Σημειώσεις» της αρχικής μίσθωσης.

Αλυσίδες διαδοχικών υπεκμισθώσεων ή πολλαπλών ακινήτων.

Οι περιπτώσεις περνούν τώρα -ν έλεγχο της ΑΑΔΕ με τους ιδιοκτήτες να βρίσκονται στο στόχαστρο μαζί με τις περιπτώσεις αδικαιολόγητων και ξαφνικών αυξήσεων μισθωμάτων στη διάρκεια της πανδημίας.

Να σημειωθεί ότι οι αποζημιώσεις σε ιδιοκτήτες για κουρεμένα ενοίκια έφθασαν τα 820 εκατ. ευρώ. Ειδικότερα το δημόσιο έχει καταβάλει:

Για την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου 2020, ποσό 63,5 εκατ. ευρώ, σε 269.284 ΑΦΜ, μέσω συμψηφισμού με φορολογικές υποχρεώσεις (φόρος εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ και ΦΠΑ).

Για την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021, 756,5 εκατ. ευρώ, σε 359.590 δικαιούχους, με απευθείας καταβολή στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Τα παραπάνω αντιστοιχούν στο 95% του συνόλου των περίπου 470.000 μισθωτηρίων, βάσει των οποίων υποβλήθηκαν συνολικά 2.626.000 δηλώσεις αποζημιώσεων ιδιοκτητών κατά την περίοδο Νοεμβρίου 2020 – Ιουλίου 2021.

Και 19.000 αιτήσεις χωρίς IBAN

Περίπου 19.000 ιδιοκτήτες ακινήτων (ΑΦΜ) παρά τις ανακοινώσεις της ΑΑΔΕ  δεν έχουν καταχωρημένο αριθμό IBAN, για να κατατεθεί το αναλογούν ποσό στον λογαριασμό τους.

Για τις περιπτώσεις αυτές, θα αποσταλούν εκ νέου μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από την ΑΑΔΕ.

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ