Εντός των ημερών αναμένεται να εκδοθεί η κοινή απόφαση των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος και Ενέργειας και του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή με την οποία θα καθορίζονται οι προϋποθέσεις, οι όροι και η διαδικασία περί νέας έκπτωσης φόρου 40% για τις εργασίες ανακαίνισης ακινήτων.
Όπως αναφέρει η εφημερίδα “TA NEA”, στο πλαίσιο της απόφασης, όσοι φορολογούμενοι σχεδιάζουν να προχωρήσουν στην ανακαίνιση ή την επισκευή των ακινήτων τους, θα μπορούν να μειώσουν ή ακόμη και να σβήσουν τον φόρο εισοδήματος τους.
Η έκπτωση φόρου
Η αποκρυπτογράφηση της νέας έκπτωσης φόρου 40% δείχνει ότι:
-Περισσότερο κερδισμένοι είναι οι φορολογούμενοι που δηλώνουν εισοδήματα άνω των 16.000 ευρώ. Για όσους ανήκουν στη συγκεκριμένη κατηγορία ο φόρος φθάνει ή υπερβαίνει τα 1.600 ευρώ τον χρόνο εφόσον πρόκειται για μισθωτούς ή συνταξιούχους. Έτσι οι φορολογούμενοι αυτοί θα κερδίσουν ολόκληρο την έκπτωση φόρου των 6.400 ευρώ η οποία θα κατανεμηθεί ισόποσα σε τέσσερα χρόνια και θα αφορά μόνο τη δαπάνη για εργασίες και όχι τα υλικά που θα χρησιμοποιούνται για την ανακαίνιση και αναβάθμιση των ακινήτων τους.
-Όποιος επενδύσει για παράδειγμα 10.000 ευρώ για την ανακαίνιση ενός διαμερίσματος με στόχο την ενοικίαση του, θα μπορεί να το ενοικιάσει ακόμη και προς 550 ευρώ τον μήνα χωρίς να πληρώνει φόρο για το εισόδημα που θα αποκτήσει από την εκμίσθωση του για μια ολόκληρη 4 ετία. Και αυτό γιατί ο φόρος από την εκμίσθωση του διαμερίσματος ανέρχεται σε 990 ευρώ , ενώ η έκπτωση φόρου από την επισκευή του ακινήτου φθάνει συνολικά τα 4.000 ευρώ , ποσό που κατανέμεται ισόποσα σε 4 χρόνια ή 1.000 ευρώ για κάθε έτος. Για να κερδίσει ο ιδιοκτήτης της έκπτωσης φόρου θα πρέπει να ζητήσει τιμολόγια από τους τεχνίτες που θα αναλάβουν το έργο της ανακαίνισης και να τους πληρώσει για τις εργασίες μέσω POS ή τραπεζικού συστήματος.
Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις οι οποίες θα εξειδικεύονται στην υπουργική απόφαση:
Οι δαπάνες που θα πραγματοποιηθούν για τη λήψη υπηρεσιών (όχι για αγορά υλικών) που σχετίζονται με την ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, τα οποία δεν έχουν ήδη ενταχθεί ή δεν θα ενταχθούν σε πρόγραμμα αναβάθμισης κτιρίων, μειώνουν ισόποσα κατανεμημένες σε περίοδο 4 ετών, σε ποσοστό 40% του ύψους τους, τον φόρο εισοδήματος των φυσικών προσώπων μέχρι του αναλογούντος για κάθε φορολογικό έτος φόρου, με ανώτατο συνολικά όριο δαπάνης τα 16.000 ευρώ. Δηλαδή το φορομπόνους αφορά μόνο τις εργασίες ηλεκτρολόγων, υδραυλικών και λοιπών τεχνιτών και όχι το κόστος των υλικών.Επίσης όσοι έχουν υπαχθεί στις πρώτες φάσεις του προγράμματος “Εξοικονόμηση Κατ’ οίκον” ή όσοι προτίθενται να υπαχθούν στην επόμενη φάση δεν μπορούν να κάνουν χρήση της έκπτωσης του 40%.
-Το όριο των 16.000 ευρώ οδηγεί σε μέγιστη μείωση φόρου 6.400 ευρώ ,η οποία με τη σειρά της επιμερίζεται σε 4 χρόνια, οδηγώντας σε μέγιστη έκπτωση φόρου εισοδήματος 1.600 ευρώ τον χρόνο. Σύμφωνα με φοροτεχνικούς, από τη διάταξη δεν προκύπτει επιστροφή φόρου στην περίπτωση που ο φόρος εισοδήματος είναι μικρότερος από την προβλεπόμενη έκπτωση. Για παράδειγμα, αν ο φόρος που αναλογεί στο δηλωθέν εισόδημα είναι 1.000 ευρώ αλλά η δαπάνη που έχει γίνει θα μπορούσε να επιφέρει μείωση φόρου 1.600 ευρώ, η διαφορά δεν επιστρέφεται στους φορολογούμενους.
-Απαραίτητη προϋπόθεση για τη μείωση του φόρου από το ποσό των δαπανών ανακαίνισης αποτελεί η απόδειξη τους με νόμιμα παραστατικά και η εξόφληση τους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ή μέσω παρόχου υπηρεσιών πληρωμών.