Αν και το 2021 φαινόταν πως θα είναι η τελευταία φορά που θα γυρνούσαμε τους δείκτες των ρολογιών μας, καθώς είχαν προηγηθεί συζητήσεις για την κατάργηση του μέτρου της αλλαγής ώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, οι οποίες ωστόσο κατέληξαν σε αδιέξοδο.
Έτσι τον περασμένο Οκτώβριο περάσαμε στη χειμερινή ώρα, ενώ πλέον μετράμε αντίστροφα μέχρι την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου, οπότε θα γυρίσουμε τα ρολόγια μας μια ώρα μπροστά, μπαίνοντας στη θερινή ώρα. Συγκεκριμένα η αλλαγή θα γίνει στις 27 Μαρτίου 2022.
Γιατί υιοθετήθηκε το μέτρο
Η Γερμανία ήταν η πρώτη χώρα που υιοθέτησε το σύστημα το 1907 και το Ηνωμένο Βασίλειο ακολούθησε λίγο αργότερα. Από το 2002, η Ευρωπαϊκή Ένωση όρισε ότι όλα τα κράτη μέλη πρέπει να προσαρμόσουν τα ρολόγια τους την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου και του Οκτωβρίου, με εξαίρεση την Ισλανδία.
Σύμφωνα με το express.co.uk, το σύστημα χρησιμοποιείται στο Ηνωμένο Βασίλειο, στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στις Ηνωμένες Πολιτείες, στον Καναδά, στην Αυστραλία και σε ορισμένα άλλα μέρη με στόχο την εξοικονόμηση ενέργειας.
Στη συνέχεια, το 2018, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ψήφισε για τον τερματισμό της πρακτικής, αφού μια δημοσκόπηση 4,8 εκατομμυρίων Ευρωπαίων έδειξε ότι η πλειοψηφία υποστήριζε την κατάργησή της, σημειώνει το abcnews.go.com. Οι επικριτές του μέτρου επικαλούνταν μελέτες που δείχνουν σωματικές και ψυχολογικές επιπτώσεις της αλλαγής των ρολογιών μια ώρα μπροστά ή πίσω.
Η συζήτηση για την κατάργηση της αλλαγής ώρας
Το 2018, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή υπέβαλε πρόταση για τον τερματισμό της αλλαγής ώρας το 2019 σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφήνοντας παράλληλα τα κράτη μέλη ελεύθερα να αποφασίσουν την επίσημη ώρα τους, σύμφωνα με την ιστοσελίδα της Κομισιόν.
Η τελική απόφαση, ωστόσο, βρίσκεται στο Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με το δεύτερο να έχει εγκρίνει την πρόταση της Κομισιόν και το πρώτο να μην έχει ακόμα οριστικοποιήσει τη θέση του.
Η απόφαση προέβλεπε ότι η αλλαγή ώρας πρέπει να σταματήσει την τελευταία Κυριακή του Μαρτίου 2021 για τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που θέλουν να διατηρήσουν μόνιμα τη θερινή ώρα, και την τελευταία Κυριακή του Οκτωβρίου 2021 για τα κράτη-μέλη που επιθυμούν τη χειμερινή ώρα.
Αν και η απόφαση έπρεπε να τεθεί σε ισχύ το 2021, η πανδημία του κορονοϊού καθυστέρησε την εφαρμογή της, καθώς δεν αποτέλεσε προτεραιότητα στην ατζέντα των κρατών – μελών, σύμφωνα με το abcnews.go.com. Η τύχη της θερινής ώρας στην Ευρώπη παραμένει ασαφής.
Παράλληλα δεν υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για το ποια ώρα θα υιοθετήσουν.
«Συμφωνούμε για την αλλαγή της ώρας, αλλά έχουμε κολλήσει στο αν θα παραμείνουμε τη θερινή ή τη χειμερινή ώρα», είπε η Karima Delli, Γαλλίδα βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στον γαλλικό τηλεοπτικό σταθμό BFM TV το 2019 . «Έχουμε πραγματικό πρόβλημα».