Σοκ προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat για τον πληθωρισμό τόσο της ευρωζώνης όσο και της Ελλάδας, καθότι σημειώθηκε νέο ρεκόρ.
Ειδικότερα 8,6% διαμορφώθηκε τον Ιούνιο ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη από 8,1% τον Μάιο, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα η επίσημη στατιστική αρχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
H εικόνα στην Ελλάδα
Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας Eurostat, ο πληθωρισμός για την Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 12% τον Ιούνιο από 10,5% τον Μάιο και 9,1% τον Απρίλιο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η ΕΛΣΤΑΤ αναμένεται να ανακοινώσει τον εθνικό δείκτη τιμών στις 8 Ιουλίου.
Έρχονται χειρότερα
Όπως συμβαίνει παραδοσιακά, το ποσοστό αναμένεται να είναι μεγαλύτερο από αυτό το οποίο καταγράφει η Eurostat, ως εναρμονισμένο δείκτη, κάτι το οποίο συνεπάγεται ότι η ακρίβεια στην Ελλάδα εντείνεται ολοένα και περισσότερο.
Πάντως, η Ελλάδα είχε να καταγράψει πληθωρισμό της τάξης του 12% από τον Δεκέμρβιο του 1993, κάτι το οποίο συνιστά υψηλό σχεδόν 29 ετών.
Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, στην έκθεσή της για τη νομισματική της πολιτική, η Τράπεζα της Ελλάδος αναθεώρησε πτωτική την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη στο 3,2% (1,8% στο δυσμενές σενάριο) και αναμένει ο πληθωρισμός στο σύνολο της τρέχουσας χρονιάς να διαμορφωθεί στο 7,6%.
Σχετικά με το τι έπαιξε ρόλο στη νέα μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού στην ευρωζώνη, η ενέργεια έχει τον υψηλότερο ετήσιο ρυθμό τον Ιούνιο (41,9%, έναντι 39,1% τον Μάιο) και ακολουθούν τα τρόφιμα, το αλκοόλ και ο καπνός (8,9%, έναντι 7,5% τον Μάιο), τα μη ενεργειακά βιομηχανικά αγαθά (4,3%, έναντι 4,2% τον Μάιο) και οι υπηρεσίες (3,4%, έναντι 3,5% τον Μάιο).
“Πονοκέφαλος” στην ΕΚΤ
Πάντως, η νέα άνοδος το πληθωρισμού προκαλεί «πονοκέφαλο» στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία εντός του Ιουλίου αναμένεται να ανακοινώσει την πρώτη αύξηση επιτοκίων από το 2011. Σύμφωνα με τους αναλυτές, η συγκεκριμένη αύξηση θα είναι της τάξης των 0,25 μονάδων βάσης, ενώ αντίστοιχη κίνηση αναμένεται και τον Σεπτέμβριο.
Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα (εφόσον δεν υπάρξει κάποια έκπληξη), στο τέλος του τρίτου τριμήνου το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ να βρίσκεται στο 0,5% (από 0% σήμερα) και το επιτόκιο καταθέσεων στο 0% (από -0,5% σήμερα), βάζοντας τέλος στην εποχή των αρνητικών επιτοκίων.