Για τη σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν λόγω κορωνοϊού και την επιστροφή των μαθητών στα σχολεία μίλησε ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ
Όπως ανέφερε στον ΑΝΤ1, ο αντιπρόεδρος του ΕΟΔΥ και καθηγητή Κλινικής Φαρμακολογίας, Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, οι τρεις άξονες που θα κινηθεί η διαδικασία αποκλιμάκωσης είναι οι εξής: η σταδιακή επαναφορά της οικονομικής και της κοινωνικής δραστηριότητας, δεύτερον η προστασία των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, δηλαδή των ηλικιωμένων και εκείνων που έχουν σημαντικά προβλήματα υγείας, και τρίτον η προστασία του συστήματος Υγείας προκειμένου να μπορέσει να ανταποκριθεί σε κλιμάκωση των κρουσμάτων.
Ποιοι μαθητές δεν πρέπει να πάνε σχολείο
Σε ερώτηση για το τι θα γίνει με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία στην περίπτωση που υπάρχει στο σπίτι άτομο που ανήκει σε ευπαθή ομάδα, απάντησε ότι δεν είναι απαραίτητο αυτά τα παιδιά να μην πάνε στο σχολείο. «Μπορεί να γίνει και αντιστρόφως, τα παιδιά να πάνε στο σχολείο και να απομακρυνθούν οι ευπαθείς ή να προστατευθούν με κάποιο τρόπο», είπε τονίζοντας ότι μία τέτοια κατάσταση δεν ισχύει για όλες τις οικογένειες.
Μάσκες και πλύσιμο χεριών
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα μέτρα υγιεινής που ακολουθήσαμε όλο αυτό το διάστημα όπως οι μάσκες, οι αποστάσεις και το πλύσιμο των χεριών, θα συνεχίσουμε να τα τηρούμε στην επόμενη φάση. Θα δοθούν οδηγίες για όλα αυτά καμία οδηγία δεν μπορεί να αντικαταστήσει και να υποκαταστήσει την κοινή λογική η οποία ενισχύθηκε και διαμορφώθηκε με την άσκηση που είχαμε όλο αυτό το διάστημα.
Πώς θα αποκτήσουμε ανοσία
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η« διαδικασία αποκλιμάκωσης δεν σημαίνει ότι δεν θα έχουμε κανένα κρούσμα, θα έχουμε μερικά κρούσματα και σε ένα αυτό θα το επιδιώξουμε κιόλας για να δημιουργηθεί και ανοσία στον πληθυσμό, αλλά θέλουμε ο αριθμός των κρουσμάτων να είναι ελεγχόμενος, να μην προσβληθούν οι ευπαθείς ομάδες οι οποίες κινδυνεύουν περισσότερο και να μπορεί το σύστημα Υγείας να τα αντιμετωπίσει». «Το να διαχυθεί σταδιακά μέσα στην κοινωνία ώστε όλοι μας κάποια στιγμή να αποκτήσουμε ανοσία απέναντί του αυτός είναι ένας μηχανισμός τον οποίο πρέπει να έχουμε υπόψιν μας και έτσι θα κινηθούν οι περισσότερες χώρες», πρόσθεσε και χαρακτήρισε τη νόσο που προκαλεί ο κορωνοϊός ως ύπουλη και όχι φονική γιατί η θνητότητα είναι στο 1% με 1,5%.
Όπως σημείωσε, το φορτίο του ιού που κυκλοφορεί αυτή τη στιγμή στην χώρα είναι περιορισμένο για αυτόν τον λόγιο και τα κρούσματα είναι λίγα όπως και οι διασωληνώσεις και οι θάνατοι.
Επίσης, εξήγησε ότι θα γίνεται η επιτήρηση της επιδημίας και θα λαμβάνονται ανάλογα μέτρα, ενώ για τις ευπαθείς ομάδες τόνισε θα εξαρτάται από τη φύση της εργασίας του η επιστροφή στην κανονικότητα.
Τέλος, κατέληξε ότι το λογικό διάστημα επιτήρησης των μέτρων είναι οι δέκα ημέρες.