Μέσα σε 22 χρόνια καταγράφηκαν στην Κρήτη 95 έντονα καιρικά φαινόμενα που προκάλεσαν τον θάνατο 25 ανθρώπων, και πλήθος κοινωνικών και οικονομικών επιπτώσεων. Από τα θύματα αυτά, στο ίδιο χρονικό διάστημα 12 έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια πλημμύρας. Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει η ερευνητική ομάδα του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών/meteo.gr με επικεφαλής τον Διευθυντή Ερευνών Κώστα Λαγουβάρδο και τις συνεργάτιδες του Κ. Παπαγιαννάκη και Β. Κοτρώνη.
Η έρευνα αυτή του Εθνικού Αστεροσκοπείου έγινε με αφορμή τις πρόσφατες πλημμύρες στους δήμους Μαλεβιζίου και Σητείας που κόστισαν τη ζωή σε δύο ανθρώπους. Πιο συγκεκριμένα, οι επιστήμονες του Εθνικού Αστεροσκοπείου επισημαίνουν:
«Με αφορμή την πρόσφατη καταστροφική πλημμύρα στην Κρήτη, έχει ενδιαφέρον να εξετάσουμε τι έχει συμβεί στο νησί τα τελευταία 22 χρόνια. Για το λόγο αυτό ανατρέχουμε στη λεπτομερή βάση δεδομένων που διατηρεί το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών/meteo.gr για το σύνολο των καιρικών καταστροφών στη χώρα μας.
Στην Ελλάδα, την περίοδο 2000-2022, καταγράφηκαν συνολικά 540 καιρικά γεγονότα με αρνητικές κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, με 260 ανθρώπινες απώλειες αλλά και υλικές ζημιές και καταστροφές υποδομών, προβλήματα σε μετακινήσεις, κλπ.
Όσον αφορά στην Κρήτη, μέσα σε αυτή την περίοδο έχουν καταγραφεί 95 καιρικά γεγονότα με κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις. Τα σημεία όπου έχουν εκδηλωθεί τα 95 αυτά γεγονότα παρουσιάζονται στο χάρτη που ακολουθεί (μέσω της διαδραστικής εφαρμογής που έχουμε αναπτύξει Πιο συγκεκριμένα:
* Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων επηρεάστηκε σε 58 από αυτά. Τα 32 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
* Η Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνου επηρεάστηκε σε 19 από αυτά. Τα 13 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
* Η Περιφερειακή Ενότητα Ηρακλείου επηρεάστηκε σε 48 από αυτά. Τα 32 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
* Η Περιφερειακή Ενότητα Λασιθίου επηρεάστηκε σε 21 από αυτά. Τα 11 γεγονότα αφορούσαν πλημμύρες.
* Το σύνολο καιρικών γεγονότων της περιόδου 2000-2022 κόστισαν τη ζωή σε 25 ανθρώπους στην Κρήτη. Οι πλημμύρες ευθύνονται για την απώλεια 12 ανθρώπων μέσα σε αυτό το διάστημα, εκ των οποίων οι 6 έχουν συμβεί τα τελευταία 4 χρόνια.
Η συνεχής ενημέρωση της βάσης δεδομένων των έντονων καιρικών φαινομένων σε όλη τη χώρα επιτρέπει τον εντοπισμό των πιο ευάλωτων περιοχών και βοηθά σημαντικά στην καλύτερη προετοιμασία απέναντι στα φαινόμενα αυτά».