Κατηγορίες: Επικαιρότητα

Από που προέρχονται τα 5,5 δισ. ευρώ του πακέτου της ΔΕΘ

Η καθαρή αύξηση του ΑΕΠ κατά περίπου 10 δισ. ευρώ (5,5% του ΑΕΠ) για το 2022, η οποία αυξάνει τα φορολογικά έσοδα του προϋπολογισμού κατά 3,3 δισ. ευρώ, αποτελεί τη βάση χρηματοδότησης για το πακέτο μέτρων με άμεσο δημοσιονομικό κόστος που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός από τη ΔΕΘ για φέτος και το 2023.

Τα 5,5 δισ. ευρώ του συνολικού πακέτου συμπληρώνονται από 400 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων που θα αλλάξουν χρήση και από το 1,7 δισ. ευρώ πλεόνασμα εσόδων που αναμένονται λόγω του θετικού carry over στις αρχές του 2023 από την καλή πορεία του 2022, αλλά και τη μείωση των μέτρων στήριξης κατά της ακρίβειας, τα οποία θα γίνουν κλιμακωτά και θα συνδεθούν και με την εξοικονόμηση ενέργειας.

Το κόστος των μέτρων μέχρι και το τέλος του χρόνου θα φτάσει τα 2,9 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα αποτυπωθεί στον συμπληρωματικό προϋπολογισμό που θα κατατεθεί σήμερα στη Βουλή, και θα επεκτείνει το σκέλος των πιστώσεων του τακτικού προϋπολογισμού κατά 2,5 δισ. ευρώ και το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων κατά 400 εκατ. ευρώ. 

Τα μέτρα του 2022 

Μέσα στους επόμενους μήνες θα υλοποιηθεί το πακέτο των μέτρων στήριξης κατά των ανατιμήσεων των ενεργειακών προϊόντων και των τροφίμων, το οποίο θα έχει κόστος περίπου στο 1,5 δισ. ευρώ. Τούτο, δε, χωρίς να περιλαμβάνεται στο ποσό αυτό η επιδότηση των τιμολογίων του ηλεκτρικού ρεύματος, η οποία θα συνεχίσει να είναι οριζόντια μεν αλλά κλιμακωτή συνδέοντας τις επιδοτήσεις με κίνητρα για την εξοικονόμηση ενέργειας. Έτσι, στο πρόσθετο πακέτο Σεπτεμβρίου – Οκτωβρίου – Δεκεμβρίου περιλαμβάνονται μέτρα όπως:

– Η έκτακτη ενίσχυση με 250 ευρώ για 2,3 εκατομμύρια οικονομικά ευάλωτα νοικοκυριά, με κόστος 575 εκατ. ευρώ. 

– Το αυξημένο επίδομα θέρμανσης, που θα φτάσει τα 300 εκατ. ευρώ.

– Η νέα επιδότηση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης, με κόστος περίπου 250 εκατ. ευρώ (το συγκεκριμένο μέτρο αντικατέστησε το fuel pass 3).

– Η επιδότηση ύψους 150 εκατ. ευρώ για λιπάσματα και ζωοτροφές σε αγρότες και κτηνοτρόφους.

– H επέκταση του προγράμματος ανακυκλώνω συσκευή κατά 200.000 δικαιούχους, με χρηματοδότηση ύψους 140 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. 

– Η αύξηση του επιδόματος στέγασης για φοιτητές, από τα 1.000 στα 1.500 ευρώ ή τα 2.000 ευρώ σε περιπτώσεις συγκατοίκησης, με κόστος 70 εκατ. ευρώ.

Οι παρεμβάσεις του 2023 

Οι παρεμβάσεις οι οποίες ανακοινώθηκαν για το 2023 θα έχουν κόστος περίπου 2 δισ. ευρώ. Με δεδομένο ότι παραμένει ο στόχος ότι η οικονομία θα πρέπει να παρουσιάσει πρωτογενές πλεόνασμα περίπου 1% του ΑΕΠ, σημαίνει ότι από το 2023 θα πρέπει να υπάρχει πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος ύψους 7,7 δισ. ευρώ (4% του ΑΕΠ) ώστε το έλλειμμα του 2% του ΑΕΠ για φέτος να γίνει πλεόνασμα 1% του ΑΕΠ τον επόμενο χρόνο και να υπάρχει και δημοσιονομικό περιθώριο άλλο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή περίπου 2 δισ. ευρώ, για μόνιμες παρεμβάσεις σε μισθούς και συντάξεις. 

Μέτρα σταδιακής εφαρμογής 

Το πακέτο μέτρων για τη στέγαση των νέων ζευγαριών, ύψους 1,5 δισ. ευρώ, το οποίο συμπληρώθηκε και με την κατασκευή 8.150 θέσεων σε φοιτητικές εστίες, που θα χρηματοδοτηθεί με 250 εκατ. ευρώ από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, είναι προγράμματα που θα ξεκινήσουν μεν από φέτος αλλά ο ορίζοντας υλοποίησης του επεκτείνεται πέρα από το τέλος του 2023. Συνεπώς το κόστος θα μοιραστεί σε τρία χρόνια.

Το ίδιο και το πρόγραμμα των 250.000 μικρών φωτοβολταϊκών που θα επιδοτηθούν με χρήματα του ΠΔΕ, που θα ξεκινήσουν από φέτος τα υπουργεία Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Πηγή: capital.gr

Share
Ετικέτες: ΠΑΚΕΤΟ ΔΕΘ

Πρόσφατα άρθρα

10.587 προσλήψεις με voucher και κοινωφελή ΟΑΕΔ σε μουσεία και τουρισμό

Εως τις 30 Ιουλίου θα διαρκέσει η περίοδος υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα απασχόλησης 8.000…

08/07/2014

«Έκλεισαν» τα ταμεία του Ευαγγελισμού οι εργαζόμενοι

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων Ηλίας Σιώρας, σήμερα όσοι προσέρχονταν στα επείγοντα, είτε…

08/07/2014

O εκπαιδευτικός όμιλος dp studies, 20 χρόνια πρωτοπόρος στην Ιδιωτική Εκπαίδευση

Προπτυχιακά   Το Πανεπιστήμιο FREDERICK της Κύπρου παρέχει σήμερα μια σειρά προπτυχιακών δια ζώσης (όπως…

08/07/2014

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI

Σφορδή επίθεση Κεγκέρογλου στον ΠτΔ για τα περι «καταστροφικού» PSI Επίθεση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας…

08/07/2014

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου

Νέα τμήματα από το Κέντρο Διά Βίου Μάθησης του Δήμου Ηρακλείου Ο Δήμος Ηρακλείου, η…

08/07/2014

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών

Υπουργείο Παιδείας: 271 νέες προσλήψεις αναπληρωτών Το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων ανακοινώνει ότι για…

08/07/2014

Συνεχίζοντας σε αυτό τον ιστότοπο αποδέχεστε την χρήση των cookies στη συσκευή σας όπως περιγράφεται στην πολιτική cookies.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ