Ανακοίνωση για το θάνατο των δύο βρεφών της ίδιας οικογένειας στην Κάτω Αχαΐα τα οποία έφυγαν από τη ζωή σε διάστημα 15 μηνών εξέδωσε χθες βράδυ το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Το «Χαμόγελο του Παιδιού» αναφέρει ότι το διάστημα 2017-2020 είχε λάβει ανώνυμες αναφορές για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας.
Όπως σε όλα τα παρόμοια συμβάντα, ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Μάλιστα μία εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
Επίσης, τον Αύγουστο του 2015 ο οργανισμός είχε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
«Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας», αναφέρει χαρακτηριστικά το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Τι έχει συμβεί
Υπενθυμίζεται ότι τα δυο κοριτσάκια 20 ημερών και δυο μηνών, αντίστοιχα, άφησαν την τελευταία τους πνοή σε διάστημα 15 μηνών.
Το κοριτσάκι μόλις δύο μηνών έφυγε από τη ζωή την περασμένη εβδομάδα μετά από πολυήμερη νοσηλεία στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία». Το κοριτσάκι, νοσηλεύθηκε αρχικά έπειτα από εκδήλωση σπασμών στο Καραμανδάνειο Νοσοκομείο Παίδων στην Πάτρα, και έπειτα από τρεις ημέρες διεκομίσθη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» στην Αθήνα.
Τον Ιούλιο του 2022 το μόλις 20 ημερών μωρό της ίδιας μητέρας είχε χάσει τη ζωή του κάτω υπό αδιευκρίνιστες συνθήκες.
Η ιατροδικαστική εξέταση δείχνει θάνατο άγνωστης αιτιολογίας και έχει παραγγελθεί η διενέργεια ιστολογικών εξετάσεων ακριβώς, όπως το πρώτο παιδί που γεννήθηκε την 1η Ιουλίου 2022 και στις 19 του ίδιου μήνα έφυγε από τη ζωή.
Σαν τραγικό παιχνίδι της μοίρας έφυγε από τη ζωή κι ένα αδερφάκι της 23χρονης σήμερα μητέρας, όταν η ίδια ήταν μόνο 14 ετών.
Το κοριτσάκι ηλικίας 1,5 ετών και είχε εκδηλώσει επεισόδιο με σπασμούς και είχε μεταφερθεί στο «Αγία Σοφία», ωστόσο λίγες ημέρες αφότου έλαβε εξιτήριο βρέθηκε νεκρό στην κούνια του.
Οι γιατροί εκτιμούν ότι ίσως οι θάνατοι οφείλονται σε κάποιον γονιδιακό παράγοντα.
Οι δηλώσεις της μητέρας
Η μητέρα μιλώντας στον Alpha δήλωσε για το θάνατο του πρώτου παιδιού ανέφερε πως ήταν δίπλα στο βρέφος, το οποίο κοιμόταν στην κούνια του και περιέγραψε τους περίεργους ήχους που άκουσε να βγάζει.
«Έκανε διάφορους ήχους. Μας είπαν αναρρόφηση», είπε χαρακτηριστικά.
Μιλώντας για όσα συνέβησαν από τη γέννηση του πρώτου παιδιού όπως είπε «ήταν όλα φυσιολογικά, είχε κάτσει κάποιες ημέρες στη θερμοκοιτίδα» και μετά από τέσσερις ημέρες πήγαν σπίτι.
Όπως είπε το παιδί δεν είχε δείξει κάποια δείγματα που να την προβληματίσουν ότι είναι άρρωστο. «Μου είχαν πει να κάνουμε εγκεφαλογράφημα, αλλά δεν προλάβαμε, εκείνη την ημέρα πέθανε».
«Το μωρό κοιμόταν στο δωμάτιο ήμασταν οι δυο μας. Έκανε έναν παράξενο ήχο και καλέσαμε ασθενοφόρο. Πνιγόταν κάπως αλλά δεν είχε αλλάξει χρώμα. Πήγαμε στο κέντρο Υγείας της Αχαγιάς και μας είπαν ότι το παιδάκι χάθηκε», εξιστόρησε.
Όσον αφορά το δεύτερο παιδί όπως είπε γέννησε φυσιολογικά και κανονικά πήγε στο σπίτι. Όπως εξήγησε όλα ήταν φυσιολογικά αλλά αναφέρθηκε στο ιστορικό που υπήρχε από το πρώτο παιδί. Έτσι έγιναν εξετάσεις και της είπαν ότι όλα ήταν καλά και δεν βρέθηκε κάτι.
«Μετά από λίγο καιρό μας είπαν ότι έκανε αυτόν τον σπασμό και πήγαμε στο Καραμανδάνειο. Από το Καραμανδάνειο μας πήγαν στο Παίδων, όπου μείναμε 1,5 μήνα και δεν πήραμε ποτέ απάντηση. Κάναμε μόνο εξετάσεις», είπε χαρακτηριστικά.
«Το έβαλαν σε ήρεμη καταστολή και την επόμενη ημέρα έκανε σπασμούς. Μας είπαν ότι υπάρχει κάτι σοβαρό, αλλά δεν μας είπαν τι είναι. Τρεις ημέρες μας είπαν ότι μάλλον έχει επιληψία και αύξησαν τη δοσολογία του φαρμάκου και την επόμενη ημέρα το παιδί έφευγε. Της έβαλαν κάποιο μηχάνημα που χτυπούσε όταν έκανε σπασμούς και χτύπησε», προσέθεσε.
«Είχε ένα σύμπτωμα στο σπίτι. Γύρναγαν τα μάτια της και έκλαιγε. Πήγαμε στο Κέντρο Υγείας Αχαγιάς και το παιδί συνήλθε. Μας είπαν δεν είναι κάτι, είχε σωστούς σφυγμούς, αλλά επειδή ήταν νεογνό μας έστειλαν στο Καραμανδάνειο», είπε αρχικά η μητέρα μιλώντας στον Alpha.
«Ήμασταν 1,5 μήνα στο νοσοκομείο. Κάναμε όλες τις εξετάσεις. Κάθε μέρα ρώταγα τι έχει το παιδί, δεν μου απαντούσαν. Εκεί που γελάγαμε και παίζαμε, ξαφνικά χανόταν, γύρναγε τα μάτια της και έμενε λιπόθυμη. Φώναζα κατευθείαν το γιατρό», είπε ακόμα η 23χρονη μητέρα.
Αναλυτικά η ανακοίνωση από το «Χαμόγελο του Παιδιού»:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού, σε συνέχεια όσων έλαβαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με περιστατικό που αφορά τον θάνατο δύο παιδιών, με ένα χρόνο διάστημα μεταξύ τους, στην περιοχή της Αχαΐας, έλαβε ανώνυμες αναφορές, στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056, το διάστημα 2017-2020, για τις συνθήκες διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, οι οποίες υποδείκνυαν σαφώς την ευάλωτη θέση της.
Όπως πραγματοποιούμε σε κάθε ανάλογο περιστατικό ενημερώθηκαν άμεσα οι αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές για να κινητοποιηθούν όλες οι διαδικασίες για την προστασία των παιδιών. Να σημειωθεί πως, μια εκ των αναφορών εστάλη με την με ένδειξη «Κατεπείγουσα».
Επιπλέον, τον Αύγουστο του 2015 είχαμε δεχτεί κλήση στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 από το Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής για την εξαφάνιση της τότε ανήλικης μητέρας, ωστόσο πριν προχωρήσουμε στη δημοσιότητα της εξαφάνισης, η ανήλικη επέστρεψε στο σπίτι της.
Τον Δεκέμβριο του 2020, μας εμπιστεύθηκε μέλος της οικογένειας που επισκέφθηκε το χώρο μας. Ακολούθησαν διαδικασίες από το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής, ακολουθώντας τις εντολές του εισαγγελέα.
Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού
Το 2023, η μητέρα επικοινώνησε με το Τμήμα Υγείας του Οργανισμού για παροχή κατευθύνσεων για διαδικαστικά θέματα που αφορούσαν το βρέφος, το οποίο νοσηλευόταν σε Νοσοκομείο της Αθήνας. Εντός των επόμενων ημερών ενημερωθήκαμε πως το βρέφος απεβίωσε. Κατά την ίδια περίοδο, Κοινωνικές Υπηρεσίες της περιοχής που ασχολούνταν με την υπόθεση, επικοινώνησαν με τον Οργανισμό και αναφέρθηκε το γεγονός πως πριν από ένα έτος, είχε αποβιώσει το βρέφος της πρώτης εγκυμοσύνης της μητέρας με παρόμοιο τρόπο, πράγμα που προβληματίζει αρκετά την υπηρεσία. Έκτοτε, οι Αρμόδιες Αστυνομικές και Εισαγγελικές Αρχές διερευνούν τα αίτια θανάτου των δύο βρεφών της μητέρας.
Για ακόμη μια φορά, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει ότι αρμόδιοι για κάθε περιστατικό κακοποίησης/παραμέλησης παιδιού είναι οι Εισαγγελικές και Αστυνομικές Αρχές που οφείλουν να διερευνήσουν την κάθε υπόθεση.
Κάθε αναφορά πρέπει να αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, και δεν αποτελεί υπόθεση ενός.
Στην συγκεκριμένη περίπτωση, δημιουργούνται ερωτηματικά αναφορικά με τον συντονισμό των αρμόδιων Αστυνομικών και Εισαγγελικών Αρχών αλλά και των Κοινωνικών υπηρεσιών που ασχολήθηκαν με την διερεύνηση των συνθηκών διαβίωσης της οικογένειας της μητέρας, καθώς η μητέρα ήταν εμφανές πως βρισκόταν σε ευάλωτο οικογενειακό περιβάλλον, από την παιδική της κιόλας ηλικία, καθώς και για την υποστήριξη που έλαβε στο ρόλο της ως νέα μητέρα.
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» τονίζει πως πρέπει να συνεργαστούμε ως κοινωνία για να διασφαλίσουμε ότι τα παιδιά, αλλά και σε πολλές περιπτώσεις και το οικογενειακό τους περιβάλλον, λαμβάνουν τη φροντίδα και την προσοχή που χρειάζονται.
Για μία ακόμα φορά θα θέλαμε να ενημερώσουμε ότι:
«Το Χαμόγελο του Παιδιού» λειτουργεί την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά SOS 1056 η οποία:
Λαμβάνει οποιαδήποτε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη
Είναι Διαθέσιμη πανελλαδικά, 24ώρες το 24ωρο, 365 ημέρες τον χρόνο.
Κάθε αναφορά, επώνυμη ή ανώνυμη, λαμβάνεται στη Γραμμή 1056 αποκλειστικά από εξειδικευμένους Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους, οι οποίοι παρέχουν δωρεάν και με σεβασμό στο απόρρητο την απαραίτητη ψυχοσυναισθηματική υποστήριξη σε κάθε παιδί και ενήλικα που αναζητά διέξοδο και βοήθεια.
Κάθε αναφορά αξιολογείται από εξειδικευμένη ομάδα, δεν είναι υπόθεση ενός.
Εφόσον κριθεί ότι η πληροφορία που λαμβάνεται είναι βάσιμη, ή μπορεί να είναι βάσιμη, διαβιβάζεται στον αρμόδιο Εισαγγελέα της περιοχής που έχουμε λάβει την αναφορά.
Ο Εισαγγελέας είναι αυτός ο οποίος δίνει εντολή στην Κοινωνική Υπηρεσία της περιοχής του Δήμου και στην Αστυνομία για να προχωρήσει σε διερεύνηση της υπόθεσης.
Για οποιοδήποτε περιστατικό αφορά σε παιδί σε κίνδυνο καλέστε στην «Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα παιδιά SOS 1056» ή αξιοποιήστε το Chat 1056 με την αποστολή γραπτού μηνύματος.
Για συμβουλευτική υποστήριξη σε παιδιά και ενήλικες καλέστε την «Ευρωπαϊκή Γραμμή Υποστήριξης Παιδιών 116111» Οι Γραμμές λειτουργούν με εξειδικευμένο προσωπικό, καθημερινά, πανελλαδικά, 24ώρες τη μέρα».