Η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης παραμένει πτωτική στο 1,10 ευρώ το λίτρο και στην ίδια καθοδική τροχιά και τα καύσιμα κίνησης. Αντίθετα έχουμε εκτίναξη της τιμής χονδρικής ρεύματος, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τι σημαίνει αυτό για τους λογαριασμούς ρεύματος;
Συνεχής η αποκλιμάκωση από την πρώτη μάλιστα κιόλας ημέρα της φετινής σεζόν για τη τιμή χονδρικής του πετρελαίου θέρμανσης στα διυλιστήρια, η οποία σταδιακά μετακυλίεται και στις τιμές λιανικής. Η πτώση έχει ξεπεράσει ήδη τα 21 λεπτά και εκτιμάται ότι από σήμερα θα το δούμε και στη λιανική τιμή.
Μάλιστα η τιμή έχει επιστρέψει στα ίδια επίπεδα με πέρυσι ενδεχομένως και λίγο χαμηλότερα. Στα 81 λεπτά από 82 ακριβώς πριν από ένα χρόνο.
Το χθεσινό δελτίο τιμών σε επίπεδο λιανικής είναι στα 1,19 για πρώτη φορά από την έναρξη της φετινής σεζόν από 1,16 που ήταν πέρυσι. Οι έμποροι πετρελαιοειδών υποστηρίζουν ότι αυτή τη πτωτική τάση στη λιανική θα συνεχιστεί και τα επόμενα 24ωρα καθώς ήδη πολλά πρατήρια στην Αττική διαθέτουν το καύσιμο στα 1,10 -1,13 ευρώ ανά λίτρο.
Είναι σημαντικό όμως να αναφέρουμε ότι καταληκτική ημερομηνία για την επιδότηση από την πλευρά των διυλιστηρίων είναι το τέλος του μήνα. Μένει να φανεί αν θα υπάρξει νέα παράταση γιατί σε διαφορετική περίπτωση θα έχουμε απότομη άνοδο της τιμής κατά 7,5 λεπτά το λίτρο σε επίπεδο λιανικής.
Αντίστοιχη είναι η πορεία και στα καύσιμα κίνησης τόσο η μέση τιμή της βενζίνης όσο και η μέση τιμή του πετρελαίου κίνησης βρίσκεται πολύ κάτω από τα 1,9 ευρώ ανά λίτρο όταν πριν από ένα μήνα είχε ξεπεράσει η μεν βενζίνη τα 2 ευρώ το δε κίνησης πάνω από τα 2,1.
Στο ρεύμα η τιμή χονδρικής έχει καταγράψει τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Ευρώπη αντιστρόφως ανάλογη πορεία με τον υδράργυρο.
Η πτώση του υδραργύρου οδήγησε σε άνοδο των τιμών ρεύματος στα επίπεδα των 350-400 ευρώ/MWh σε όλη την Ευρώπη. Στην Ελλάδα η μέση τιμή διαμορφώνεται για σήμερα στα 357 ευρώ/MWh, έναντι 319 ευρώ/MWh που ήταν χθες.
Στο μείγμα ηλεκτροπαραγωγής κυριαρχεί το φυσικό αέριο (με ποσοστό 41%), ακολουθούν οι ΑΠΕ με 25,4% (με υψηλό αιολικό δυναμικό), 13,7% οι εισαγωγές, 6,6% ο λιγνίτης και 6% τα υδροηλεκτρικά.
Οι αιτίες της εκτίναξης εκτός από την έλευση του χειμώνα που ανεβάζει τη ζήτηση, είναι η μειωμένη συνεισφορά των ΑΠΕ και φυσικά η ρωσοουκρανική κρίση που διατηρεί σε εξαιρετικά μειωμένα επίπεδα τις ρωσικές προμήθειες ενώ αναλυτές αποδίδουν το άλμα και στο «μετέωρο βήμα» της Ε.Ε. ως προς τη λήψη αποφάσεων για τον περιορισμό του ενεργειακού κόστους.
Ωστόσο η αβεβαιότητα αυτή δεν αποτυπώνεται και στη τιμή του φυσικού αερίου στο Άμστερνταμ καθώς η τιμή καταγράφει σταθεροποιητικές τάσεις στα 125 ευρώ/MWh, γιατί σε διαφορετική περίπτωση η ανοδική πίεση στις τιμές πιθανότατα θα ήταν ακόμα πιο μεγάλη.
Να κλείσουμε σημειώνοντας ότι το θετικό είναι ότι πριν το κλείσιμο του Νοεμβρίου, η μέση τιμή για το μήνα διαμορφώνεται στα 222 ευρώ/MWh κάτι που σημαίνει ότι εκτός δραματικού απροόπτου θα κλείσει σε οριακά χαμηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο (που έκλεισε στα 232 ευρώ/MWh), με την πτωτική τάση να συντηρείται –έστω επιβραδυνόμενη- για τέταρτο συνεχόμενο μήνα.
Το αρνητικό είναι ότι στη προθεσμιακή αγορά, το ελληνικό συμβόλαιο για το Δεκέμβριο διαπραγματεύεται στα 290 ευρώ/MWh κάτι που σημαίνει ότι οι traders προεξοφλούν υψηλότερες τιμές τον επόμενο μήνα.
Σημειώνεται τέλος ότι στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές αγορές η τιμή είναι 373 ευρώ/MWh για τη Γαλλία, 371 ευρώ για τη Γερμανία, 358 ευρώ στη Βουλγαρία και 369 ευρώ στην Ιταλία.
Πηγή: ertmews.gr