Mια δυσάρεστη έκπληξη γνώρισαν οι καταναλωτές που πήγαν την 25η Μαρτίου στις ψαροταβέρνες για το πιάτο της επετείου, τον μπακαλιάρο, καθώς διαπίστωσαν ότι οι τιμές στα τηγανητά φαγητά έχουν αλλάξει σημαντικά. Η έλλειψη του ηλιέλαιου και η αύξηση της τιμής του έχει οδηγήσει τους επιχειρηματίες στην απόφαση να ανεβάσουν τις τιμές σε πολύ υψηλά επίπεδα, καθώς από 14 ευρώ που έπαιρναν τα 10 λίτρα, πλέον το αγοράζουν στα 36.
Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα που παρουσίασε το Star στο κεντρικό δελτίο ειδήσεών, όπου η ιδιοκτήτρια μίας ταβέρνας αποκάλυψε πως από 3 ευρώ, έχει πάει την τιμή της τηγανητής πατάτας στα 4 ευρώ. Κοινώς υπήρξε μία αύξηση της τάξεως του 33% ενώ αναμένεται να υπάρξουν και νέες αυξήσεις τις επόμενες μέρες.
Γι’ αυτό και αρκετοί έχουν ήδη αρχίσει να σκέφτονται το ενδεχόμενο να αντικαταστήσουν τις τηγανητές πατάτες με πατάτες φούρνου, πατατοσολάτα και σκορδαλιά.
Ιδιοκτήτες ταβερνών, μάλιστα, καταγγέλλουν ότι συνάδελφοί τους έφτασαν στο σημείο να παρακαλούν για λίγο ηλιέλαιο, προκειμένου να λειτουργήσουν τις επιχειρήσεις τους για το τριήμερο της 25ης Μαρτίου, καθώς η αγορά σημαντικών ποσοτήτων διαγράφηκε από τις επιλογές τους. Χαρακτηριστικά αναφέρουν ότι «στα 6 τηγανίσματα θέλω 3,5 ευρώ για να τηγανίσω μια μερίδα».
Αξίζει να σημειωθεί ότι στις περισσότερες περιοχές της Αττικής η τιμή στο σουβλάκι, και συγκεκριμένα στο τυλιχτό, έχει συγκρατηθεί κάτω από τα 2,8 ευρώ. Άλλοι επαγγελματίες υποστηρίζουν ότι το τυλιχτό σουβλάκι έχει ήδη «καβαλήσει» τα 3 ευρώ.