Αύριο αναμένεται τελικά να απολογηθούν οι 4 από τους 7 συλληφθέντες για τη φρικτή υπόθεση του γηροκομείου στα Χανιά.
Κανονικά επρόκειτο σήμερα να οδηγηθούν ενώπιον του ανακριτή ο 50χρονος γιατρός, μια 42χρονη και μια 47χρονη νοσηλεύτρια και ένας 42χρονος διοικητικός υπάλληλος εντέλει θα απολογηθούν αύριο μαζί με τους άλλους 3 συλληφθέντες, δηλαδή την 67χρονη ιδιοκτήτρια του γηροκομείου, την 43χρονης κόρης της και έναν 70χρονο ψυχίατρο.
Ο δικηγόρος της ιδιοκτήτριας και της κόρης της κατήγγειλε το γεγονός πως οι συνήγοροι υπεράσπισης δεν έχουν λάβει αντίγραφα της ογκώδους δικογραφίας και του κατηγορητηρίου κι έτσι δεν είναι δυνατόν να υπερασπιστούν τους πελάτες τους
Να θυμίσουμε πως είναι κόλαφος η πολυσέλιδη δικογραφία που υποβλήθηκε στην Δικαιοσύνη από την Ασφάλεια Χανίων για την πολύκροτη υπόθεση κακοποίησης και ύποπτων θανάτων ηλικιωμένων στο γηροκομείο-κολαστήριο των Χανίων.
Τo κατηγορητήριο αφορά σε σύσταση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονία από πρόθεση με ενδεχόμενο δόλο κατά συρροή και δια παραλείψεως.
Η έρευνα
Από την πολύμηνη έρευνα της Ασφάλειας Χανίων από τους πολυάριθμους ύποπτους θανάτους που διερευνήθηκαν, διαπιστώθηκαν 30 ανθρωποκτονίες και 8 απόπειρες. Στην δικογραφία που υποβλήθηκε πρόσφατα και εκδόθηκαν από τον Ανακριτή επτά εντάλματα στις 4 Φεβρουαρίου που εκτελέστηκαν σήμερα, περιλαμβάνονται συνολικά 37 κατηγορούμενοι και για κακουργηματικές πράξεις επτά οι οποίοι και συνελήφθησαν.
Οι επτά συλληφθέντες κατηγορούνται από κοινού για συγκρότηση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση και για ανθρωποκτονίες τελεσθείσες εκ προθέσεως, με ενδεχόμενο δόλο και δια παραλείψεως κατά συρροή και σε απόπειρα, για συνολικά 30 θανάτους ηλικιωμένους που από το 2009 έως το 2020 και 8 απόπειρες.
Με εντάλματα συνελήφθησαν η 43χρονη διαχειρίστρια και νόμιμη εκπρόσωπος του γηροκομείου και η 68χρονη μητέρα της με πρόσθετες κατηγορίες πέρα από τις ανθρωποκτονίες και τις απόπειρες που βαρύνουν και τους επτά, για απάτη από κοινού, κατ’ κατά εξακολούθηση και κατά συρροή με προκληθείσα ζημιά που υπερβαίνει τις 120.000 ευρώ και για ψευδείς βεβαιώσεις και χρήση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών.
Επίσης, οι δύο ιδιώτες γιατροί που συνεργάζονταν με το γηροκομείο, ο ψυχίατρος και ο γενικός ιατρός, ηλικίας 50 και 70 ετών, επιπλέον κατηγορούνται για έκδοση ψευδών ιατρικών βεβαιώσεων, ψευδών καταθέσεων κατά συρροή, παράβαση του κώδικα ιατρικής δεοντολογίας. Οι συλληφθέντες για την υπόθεση αντιμετωπίζουν και κατηγορίες για πλαστές συνταγογραφήσεις ύψους τριών εκατομμυρίων ευρώ, για παραβίαση των κανόνων λειτουργίας μονάδας φροντίδας ηλικιωμένων, αλλά και παραβίασης της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα δικαιώματα του ανθρώπου.
Κατόπιν των ίδιων ενταλμάτων συνελήφθησαν επίσης οι δύο νοσηλεύτριες της δομής και υπεύθυνες βάρδιας ηλικίας 44 και 47 ετών και ο 42χρονος γραμματέας του γηροκομείου.
Στην δικογραφία περιλαμβάνονται ακόμη 30 κατηγορούμενοι για πλήθος αδικημάτων, ψευδείς καταθέσεις, απάτες κλπ. που αφορούν πλήθος επαγγελματιών, όπως γιατροί, νοσηλευτές, άλλοι εργαζόμενοι κλπ.
Για τους επτά που οδηγήθηκαν την Τετάρτη στον Εισαγγελέα και πήραν προθεσμία (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ) , οι οποίοι και αποτελούν τον κορμό της εγκληματικής οργάνωσης πραγματοποιήθηκαν και σχετικές κατ’ οίκον έρευνες όπου βρέθηκε και κατασχέθηκαν χρήματα και πλήθος χρυσαφικών που εξετάζεται αν ανήκαν στου νεκρούς ηλικιωμένους, ενώ το περιεχόμενο της δικογραφίας προκαλεί ανατριχίλα αφού υπάρχουν λεπτομερείς καταθέσεις που περιγράφουν υποσιτισμούς, έλλειψη φροντίδας των ηλικιωμένων κλπ.
Δαπανούσαν μόλις 0,55 λεπτά την ημέρα για τη “φροντίδα” και “σίτιση” των ηλικιωμένων
Από τα στοιχεία της δικογραφίας προκύπτει, σύμφωνα με το news247.gr, ότι οι υπεύθυνοι της δομής δαπανούσαν μόλις 0.55 λεπτά την ημέρα για την «σίτιση» και την «φροντίδα» των ηλικιωμένων και το modus operandi που ακολουθούσαν βασιζόταν στην μεγάλη λίστα αναμονής που είχαν και έτσι ουσιαστικά «ξεπάστρευαν» σύντομα τους τροφίμους για να ακολουθήσουν οι επόμενοι και να συνεχιστεί η ροή του χρήματος.
Τους υποσίτιζαν, τους έδιναν επίτηδες χαλασμένες και επικίνδυνες προς κατανάλωση τροφές, τους έδιναν βαριά ηρεμιστικά με μη επαρκώς δικαιολογημένες ιατρικές πράξεις και τους έδεναν με ζώνες, δεν τους έπλεναν, δεν τους άλλαζαν συχνά τα σεντόνια και τα ρούχα και τους εγκατέλειπαν στις ακαθαρσίες τους και όλα αυτά οδηγούσαν στον μαρασμό τους και σύντομα στον θάνατό τους.
Αυτά προκύπτουν όλα από την σχετική έρευνα και δικογραφία που δείχνουν ότι στην πραγματικότητα αυτό το γηροκομείο λειτουργούσε σαν κρεματόριο.
Πρόσθετα, από τους υπόλοιπους 30 κατηγορούμενους συμπεριλαμβάνονται δύο συμβολαιογράφοι και δύο μεσίτες που εμπλέκονται σε απάτες που έγιναν με αγοραπωλησίες ακινήτων ηλικιωμένων σε Καστέλι Κισάμου και Χανιά και αφορά στην απάτη των 120.00 ευρώ, καθώς επίσης 12 υπάλληλοι της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων που δεν ήλεγχαν ως όφειλαν την συγκεκριμένη δομή.
Τονίζεται δε, από τις Αρχές ότι ενδεχομένως να ευθύνονται και για άλλους θανάτους για τους οποίους δεν βρέθηκε επαρκές αποδεικτικό υλικό το οποίο μπορεί να προκύψει όμως στη συνέχεια ενώ ανάμεσα στους θανάτους ήταν και εκείνος του πατέρα της γυναίκας που προχώρησε στην πρώτη καταγγελία και άνοιξε τον δρόμο για την διερεύνηση της πολύκροτης αυτής υπόθεσης.
«Οι ηλικιωμένοι έμπαιναν περπατώντας κι έβγαιναν με τέσσερις»
Τρομακτικές αποκαλύψεις για τη δράση της εγκληματικής οργάνωσης που κατηγορείται για δεκάδες ανθρωποκτονίες ηλικιωμένων. «Ήταν ένα δέρμα πάνω σε κόκκαλα», είπε συγγενής θύματος από το γηροκομείο στα Χανιά, ενώ άλλος συγγενής δήλωσε πως είχαν αφήσει την συγγενή του να πεθαίνει επί τρεις μέρες συνεχόμενα!
Όλες οι αποκλειστικές μαρτυρίες στην κάμερα του Live News, πριν από 10 μήνες, η κραυγή των συγγενών, ηλικιωμένων που είχαν φιλοξενηθεί στο γηροκομείο κολαστήριο στα Χανιά, έρχονται σήμερα να επιβεβαιωθούν απόλυτα. Η μητέρα και κόρη, ιδιοκτήτριες της δομής, δύο γιατροί και νοσηλεύτριες και ένας διοικητικός υπάλληλος, συνελήφθησαν και κατηγορούνται για τον θάνατο 30 ηλικιωμένων και για απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8.
Συνολικά 7 συλλήψεις μέχρι στιγμής, σε μια υπόθεση που φέρονται να εμπλέκονται τουλάχιστον 36 πρόσωπα.
Τους τάιζαν εντόσθια ζώων στο γηροκομείο στα Χανιά
«Πριν από δύο εβδομάδες η ίδια μονάδα ενεπλάκη σε καταγγελθέν κακούργημα για αρπαγή ηλικιωμένου», δήλωσε η δικηγόρος και κόρη ενός εκ των θυμάτων Μαρία Παπαδάκη.
Οι φρικτές λεπτομέρειες που αποκαλύπτονται για τα όσα βίωναν οι ηλικιωμένοι και ανήμποροι άνθρωποι μέσα στο γηροκομείο, είναι αδύνατο να τις χωρέσει ο ανθρώπινος νους.
Η ποσότητα τροφής στους ηλικιωμένους σε καθημερινή βάση ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη. Το κρέας ήταν σπάνιο, η αλεσμένη τροφή που τους έδιναν αντιστοιχούσε σε δύο με τρεις κουταλιές και μάλιστα τόσο γρήγορα που τους έπνιγαν και το γάλα το αραίωναν με νερό. Συχνά τους έδιναν αποφάγια από προηγούμενα γεύματα και επικίνδυνες τροφές, όπως εντόσθια ζώων που έπαιρναν δωρεάν από σφαγεία.
Όταν πρωτοπήγαιναν στο γηροκομείο οι ηλικιωμένοι, τους αφαιρούσαν τα ρούχα τους και τους έντυναν με ευτελείς ρόμπες τις οποίες έπλεναν σπάνια. Μια φορά στις δυο εβδομάδες που τους έκαναν μπάνιο, χρησιμοποιούσαν ίδιες πετσέτες, ξυραφάκια και σαπούνια για όλους, ενώ όχι μόνο δεν άλλαζαν πάνες στους μη αυτοεξυπηρετούμενους, αλλά πολλές φορές, μετά το μπάνιο, τους ξαναέβαζαν την ίδια ακάθαρτη πάνα. Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ηλικιωμένοι έπεφταν και θύματα σωματικής βίας από τους υπαλλήλους εν γνώσει της διοίκησης.
Τους έδεναν και τους νάρκωναν
Σκοπός της εγκληματικής οργάνωσης φαίνεται ότι ήταν να αποσπούν από 900 έως 1200 ευρώ τον μήνα από τον κάθε φιλοξενούμενο και να πλουτίζουν, καθώς σύμφωνα με τα οικονομικά στοιχεία που κατέθεταν, για τον κάθε έναν ηλικιωμένο, αντιστοιχούσε το ποσό των 55 λεπτών του ευρώ για την καθημερινή του σίτιση! Την ώρα που τους είχαν δεμένους και ναρκωμένους, για να μην μπορούν να αντιδράσουν…
Αυτούς που υστερούσαν νοητικά εξαιτίας παθολογικών ή ψυχιατρικών αιτιών, τους ακινητοποιούσαν πλήρως, όλο το 24ωρο, είτε σε κρεβάτια είτε σε αναπηρικά αμαξίδια, δένοντάς τους με ιμάντες μόνιμα, στους καρπούς των χεριών και στους αστραγάλους. Σε όσους δεν είχαν θέματα υγείας, τους χορηγούσαν ισχυρά ηρεμιστικά, με αποτέλεσμα σταδιακά να χάνουν την επαφή τους με το περιβάλλον.
Κατηγορούμενος είναι και ο γιατρός του γηροκομείου, ο οποίος φέρεται να εξέδιδε ψεύτικα πιστοποιητικά θανάτου, αποδίδοντας τον θάνατο των ηλικιωμένων σε… ανακοπή, αιτία συνήθη, την οποία ουδείς θα ερευνούσε παραπάνω.
Στο σπίτι της ιδιοκτήριας του γηροκομείου βρέθηκαν 105.000 ευρώ σε μετρητά και πάρα πολλά κοσμήματα τεράστιας αξίας, μεταξύ των οποίων και δεκάδες… βέρες… Ανθρώπων οι οποίοι, σύμφωνα με την έρευνα, βασανίστηκαν φρικτά και θανατώθηκαν…
Σύμφωνα με μαρτυρίες πρώην εργαζομένων, η κάμερα στην κεντρική είσοδο του γηροκομείου προετοίμαζε και έδινε τον κατάλληλο χρόνο που χρειαζόταν προκειμένου να καλύψουν τα σημάδια σε χέρια και πόδια των ηλικιωμένων, χρησιμοποιώντας ρούχα και σεντόνια.
Μετά από επικοινωνία με την Αντιπεριφέρεια Χανίων, κλιμάκιο από την υπηρεσία επισκέφτηκε την μονάδα για να ελέγξει την κατάσταση και εντόπισαν πως όσα κενά υπήρχαν από τους γιατρούς που έλειπαν έχουν καλυφθεί.
Οι συγγενείς των θυμάτων πλήρωναν 900 με 1.200 ευρώ το μήνα για τη διαμονή και τη φροντίδα των οικογενειακών τους προσώπων, ενώ το γηροκομείο ξόδευε μόλις 0,55 ευρώ για το φαγητό των ηλικιωμένων…
Η δικηγόρος Μαρία Παπαδάκη εξήγησε στο LIVE NEWS πως όταν έχασε τον πατέρα της άρχισε να υποπτεύεται πως κάτι δεν πήγαινε καλά με το γηροκομείο και αυτό την οδήγησε να ξεμπλέξει το κουβάρι της υπόθεσης.
«Ο πατέρας μου έμεινε μόλις τρεις ημέρες, Την πρώτη ημέρα απαγορεύτηκε το επισκεπτήριο, την δεύτερη αντιλήφθηκα ότι κάτι δεν πήγαινε καλά. Την τρίτη ημέρα πήγα και τον πήρα. Δεδομένου των συνθηκών διαμονής και φροντίδας είχε ήδη κολλήσει το μικρόβιο που του στοίχισε τη ζωή. Ουδέποτε ανέκαμψε και πέθανε 1,5 μήνα μετά. Ο χαμός του ήταν η αφορμή να ξεσκεπαστεί όλο αυτό», δήλωσε.
«Στα καταγγελόμενα θα ήθελα να τονίσω και τη συστηματική άρνηση διαμετακομιδής στο νοσοκομείο. Ήταν η πάγια τακτική της δομής στον πατέρα μου και σε δεκάδες περιστατικά… Στόχος τους ήταν οι άνθρωποι να μπαίνουν περπατώντας και να βγαίνουν με τους τέσσερις, γιατί οι γιατροί των νοσοκομείων θα αντιλαμβάνονταν τις συνθήκες σε αυτή τη δομή», είπε.