Την ώρα που γίνεται ήδη πολύς λόγος για τα προνόμια των εμβολιασμένων και τις αλλαγές στους χώρους εστίασης και στα ταξίδια με πλοίο, ο Νίκος Χαρδαλιάς προανήγγειλε περαιτέρω περιορισμούς και «δυσκολίες» για τους ανεμβολίαστους.
Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ξεκαθάρισε ότι δεν θα ληφθούν ξανά οριζόντια περιοριστικά μέτρα, ούτε θα υπάρξει γενικό lockdown. Αντίθετα, αν χρειαστεί, θα εφαρμόζονται lockdown «τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα» μόνο για τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομικά μέτρα στήριξης.
Αναλυτικά, ο κ. Χαρδαλιάς είπε:
«Επίσης, να ξεκαθαρίσουμε ότι οριζόντια περιοριστικά μέτρα προφανώς δεν πρόκειται να ληφθούν ξανά. Η οικονομία και η κοινωνία δεν πρόκειται να ξανακλείσουν για να προστατευθούν οι ανεμβολίαστοι που έχουν καθολική, δωρεάν και εύκολη πρόσβαση στα εμβόλια. Τα όποια περιοριστικά μέτρα δημόσιας υγείας θα είναι τοπικού ή σημειακού χαρακτήρα, θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους και δεν θα συνοδεύονται από οικονομική στήριξη. Ταυτόχρονα, οι εμβολιασμένοι θα ανακτούν σταδιακά την κανονικότητα της προ-πανδημικής ζωής τους μαζί με τα δικαιώματα που περιορίστηκαν τους προηγούμενους μήνες, όπως ήδη συμβαίνει.»
Στα 20 ερωτήματα και απαντήσεις για τη νέα κανονικότητα, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ήταν κάθετος ότι η διάκριση των πολιτών σε εμβολιασμένους και μη δεν αποτελεί πολιτική διχασμού της κοινωνίας.
«Γίνεται το αυτονόητο τόσο για ένα κράτος δικαίου, όσο και υγειονομικά: οι εμβολιασμένοι πολίτες επανέρχονται στην κανονικότητα, απολαμβάνοντας τα δικαιώματα που έχουν στερηθεί επί 16 μήνες. Διατηρούνται παράλληλα οι κανόνες δημόσιας υγείας για τους ανεμβολίαστους», σημείωσε.
Μάλιστα, σε ερώτηση δημοσιογράφου περί πολιτών δύο ταχυτήτων, σχολίασε: « Οι εμβολιασμένοι δεν κινδυνεύουν άρα δεν έχουν περιορισμούς. Δεν υπάρχει ζήτημα τιμωρητικού χαρακτήρα για τους ανεμβολίαστους. Πρέπει να εμπιστευτούν τους επιστήμονες οι πολίτες. Ας ξεφύγουμε από θεωρίες συνωμοσίας, έχουμε θέση ευθύνης απέναντι στους συμπολίτες μας».
Αναφερόμενος στα διάφορα επιμέρους ζητήματα που έχουν προκύψει με τα αμιγή και τα μεικτά καταστήματα, ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε: «Ναι, η απάντηση είναι ότι η ψυχαγωγία, που συνδέεται με αυξημένη κινητικότητα, θα είναι πιο εύκολη για τους εμβολιασμένους και πιο δύσκολη για τους ανεμβολίαστους πολίτες».
Δεν είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός
Πάντως, παρά τις παραπάνω εξαγγελίες, η κυβέρνηση επιμένει ότι ο εμβολιασμός κατά του κοροναϊού δεν είναι υποχρεωτικός.
«Κατά συνέπεια δεν θα μπορούσε η Πολιτεία να κάνει τέτοιο διαχωρισμό, να επιβάλει αυτή τη διάκριση. Εξαιρουμένων, λοιπόν, των γηπέδων, λόγω της ιδιαιτερότητας τους (κοντινές επαφές , φωνές άρα εύκολη διασπορά του ιού) σε όλους τους υπόλοιπους χώρους θα είναι επιλογή του ίδιου του ιδιοκτήτη/επιχειρηματία αν θα καταστήσει τον χώρο του αμιγή ή μικτό», ανέφερε ο Νίκος Χαρδαλιάς.