Τα οχήματα που θα επιτρέπεται να εισέρχονται στον δακτύλιο κάθε ημέρα είναι όλα τα ηλεκτρικά οχήματα, τα οχήματα φυσικού αερίου, τα υβριδικά, τα οχήματα με κινητήρα euro 6 (με την προϋπόθεση να εκπέμπουν κάτω από 100 – 120 γραμμάρια Co2), καθώς επίσης και όσα ΙΧ διαθέτουν εκ του κατασκευαστή κινητήρα υγραερίου, σύμφωνα με πληροφορίες.
Οι αποφάσεις ελήφθησαν σε διευρυμένη κυβερνητική σύσκεψη, σχετικά με την επαναφορά του δακτυλίου στην Αθήνα από τις 25 Οκτωβρίου.
Πληροφορίες αναφέρουν επίσης ότι αποφασίστηκε οι άδειες δακτυλίου που χορηγούνται από την Αστυνομία να μειωθούν κατά 50%, καθώς σήμερα υπολογίζεται ότι αυτές ανέρχονται σε δεκάδες χιλιάδες.
Σύμφωνα με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής, το υπουργείο έχει ξεκινήσει μελέτη για να επαναπροσδιοριστούν τα γεωγραφικά όρια του δακτυλίου, καθώς χρειάζεται αναπροσαρμογή ο σχεδιασμός του και ενδεχομένως να «ανοίξει» ο κύκλος του.
Ο συνολικός αριθμός των ΙΧ που κυκλοφορούν στην Αττική ανέρχεται σε 2,3 εκατ. εκ των οποίων ηλεκτρικά, φυσικού αερίου και υβριδικά είναι τα 7.654. Παράλληλα εκτιμάται ότι με κινητήρες euro 6 (χαμηλών ρύπων) είναι κάτω από 300.000.
Παρόντες στη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη ήταν ο δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου υποδομών – Μεταφορών, Περιβάλλοντος, Προστασίας του Πολίτη και εκπρόσωπος του Συλλόγου Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων.
Τα όρια του Δακτυλίου
Η ισχύς του δακτυλίου ανεστάλη από την άνοιξη του 2020 προκειμένου να επιτραπεί μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση των Ι.Χ. για να αποφεύγεται ο συνωστισμός στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Η αναστολή έκτοτε ανανεώνεται μαζί με τα υπόλοιπα μέτρα για τον κορωνοϊό.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις για τον μικρό Δακτύλιο, από Δευτέρα έως και Παρασκευή επιτρέπεται εντός των ορίων του μόνο η εκ περιτροπής κυκλοφορία των επιβατηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των φορτηγών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, με βάση το τελευταίο ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους, ως εξής:
Τις άρτιες (ζυγές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 0, 2, 4, 6 και 8 (δηλαδή σε ζυγό αριθμό).
Τις περιττές (μονές) ημερομηνίες κυκλοφορούν τα επιβατηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης και τα φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστο επιτρεπόμενο βάρος μέχρι 2,2 τόνους, που ο αριθμός κυκλοφορίας τους τελειώνει σε 1, 3, 5, 7 και 9 (δηλαδή σε μονό αριθμό).
Όρια εφαρμογής του μικρού δακτυλίου είναι οι εξής λεωφόροι και οδοί:
Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπ. Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Αμβρ. Φραντζή – Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη – 28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Αλεξάνδρας.
Τα όρια του μικρού δακτυλίου σημειώνονται με ειδικές πινακίδες με την ένδειξη «Δ» σε κίτρινο φόντο, οι οποίες βρίσκονται σε κάθε εισερχόμενο δρόμο στο δακτύλιο.
Το μέτρο του δακτυλίου συνήθως αρχίζει να ισχύει κάθε έτος κατά τους μήνες Σεπτέμβριο με Οκτώβριο και διακόπτεται κατά το μήνα Ιούλιο του επόμενου έτους.
Το μέτρο δεν ισχύει τα Σαββατοκύριακα, τις επίσημες αργίες και τις ημέρες που πραγματοποιείται απεργία των εργαζομένων στα μέσα μαζικής μεταφοράς.