Το lockdown θα μειώσει τα κρούσματα κορωνοϊού στην Ελλάδα, αλλά δεν θα τα μηδενίσει. Αυτό δήλωσε μεταξύ άλλων ο Μανώλης Δερμιτζάκης.
Μιλώντας στον τ/σ ΣΚΑΪ, ο καθηγητής γενετικής στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Γενεύης υποστήριξε πως χρειάζονται και μέτρα διαφορετικού χαρακτήρα.
Παράλληλα, τόνισε πως τα μέτρα ήρθαν καθυστερημένα και γι’ αυτό οδηγούμαστε στο lockdown:
Το lockdown δεν έρχεται καθυστερημένα. Αυτά που ήρθαν καθυστερημένα ήταν τα μέτρα που θα μας έκαναν να αποφύγουμε το lockdown. Καταλάβαμε σε αυτή την κρίση ότι οι συστάσεις είναι δύσκολο κοινωνικά να έχουν αποτέλεσμα ακόμη και στους πιο υπεύθυνους λαούς, ακόμη και η Ελβετία που είναι από τους πιο συστηματικούς λαούς. Αυτό δεν δουλεύει. Χρειάζονται μέτρα που να έχουν συγκεκριμένες κυρώσεις από πίσω και χρειάζεται να είναι ξεκάθαρο ποια είναι η θέση της κυβέρνησης και η θέση των ειδικών».
Καινούργιο σχέδιο
Επιπλέον, σημείωσε πως χρειάζεται ένα νέο σχέδιο για την επόμενη ημέρα.
«Πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα βγούμε από το lockdown μέχρι και τον Φεβρουάριο, θα πρέπει να έχουμε μία δέσμη μέτρων τα οποία να είναι αυστηρά. Εγώ θα έβαζα μίνιμουμ μάσκα παντού και απαγόρευση κυκλοφορίας μετά τις 12, ώστε να περιοριστούν οι συναθροίσεις στις πλατείες. Θα πρέπει να ξέρουμε ποιο είναι το σχέδιο για μετά. Το lockdown πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε ως ένα τρόπο ανασύνταξης για το τι θέλουμε να κάνουμε. Πρέπει να γίνει ένα λεπτομερές σχέδιο για το τι θα γίνει την επόμενη μέρα του lockdown», υπογράμμισε και προσέθεσε:
«Οι τρεις βδομάδες των μέτρων θα φέρουν αποκλιμάκωση, αλλά δεν φτάνουν για να μηδενιστούν τα κρούσματα. Χαμηλούς τριψήφιους αριθμούς πιστεύω θα δούμε. Μην περιμένετε να δούμε 40-50 κρούσματα. Μέσα σε δύο βδομάδες θα πρέπει να δούμε μεγάλη μείωση, γιατί ουσιαστικά μπλοκάρουμε πολλές εστίες μετάδοσης. Πρέπει να προσέξουμε λίγο τα σχολεία, τα δημοτικά. Γυμνάσια και λύκεια πιστεύω ότι πρέπει να κλείσουν, αλλά στα δημοτικά είναι δύσκολο. Είναι και θέμα κοινωνικό και θέμα ψυχολογίας για τα παιδιά μέχρι 12 χρονών».