Το οικονομικό επιτελείο εξετάζει όλες τις δυνατότητες με τον προϋπολογισμό να βρίσκεται υπό στενή παρακολούθηση προκειμένου να εντοπιστούν τα δημοσιονομικά περιθώρια για νέες παρεμβάσεις.
Το βέβαιο είναι ότι η Ρωσική εισβολή θα φέρει αναθεώρηση ολόκληρου του σχεδιασμού. Η πολυπόθητη αποκλιμάκωση των πληθωριστικών πιέσεων δεν ήρθε και πλέον όλα τα σενάρια είναι στο τραπέζι. Αυτή την στιγμή κανείς δεν μπορεί να είναι βέβαιος για τις επιπτώσεις που θα φέρει ο πόλεμος στην ελληνική οικονομία και ως εκ τούτου είναι άγνωστο και το μέγεθος των κονδυλίων που θα χρειαστούν. Ωστόσο, δεδομένο είναι ότι νοικοκυριά και επιχειρήσεις θα χρειαστούν επιπλέον στήριξη προκειμένου να αντιμετωπισθούν τις επιπτώσεις.
Υψηλόβαθμα στελέχη του οικονομικού επιτελείου επαναλαμβάνουν ότι όλα θα εξεταστούν με βάση τα δημοσιονομικά περιθώρια και τις επιπτώσεις που θα προκαλέσει ο πόλεμος. Είναι ενδεικτικό ότι συχνά αναφέρουν πως ανοιχτό παραμένει και το μέγεθος των παρεμβάσεων στα τιμολόγια, αλλά και η έκτακτη παροχή που σχεδιάζεται να δοθεί πριν το Πάσχα.
Το ύψος της παροχής, τα περιουσιακά και εισοδηματικά κριτήρια, αλλά και ο αριθμός των δικαιούχων δεν έχουν κλειδώσει. Οι υπολογισμοί που είχαν γίνει πριν την Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία θεωρούνται πλέον ξεπερασμένοι και οι όποιες αποφάσεις θα ληφθούν μόλις καταλαγιάσει ο πόλεμος και γίνει ο πρώτος απολογισμός των επιπτώσεων στην πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού.
Αντίστοιχα, οριστικοποιείται το πακέτο μέτρων για την στήριξη τον νοικοκυριών από την άνοδο των τιμών σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο. Πριν την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, είχε ληφθεί απόφαση να υπάρξει μικρή μείωση της επιδότησης καθώς είχε σημειωθεί έστω και μικρή αποκλιμάκωση των τιμών Ωστόσο οι εξελίξεις άλλαξαν τα δεδομένα και φαίνεται πως οι επιδοτήσεις θα διατηρηθούν και τον Μάρτιο στα επίπεδα του Φεβρουαρίου.
Η Ελληνική κυβέρνηση είναι σε επαφή με την Κομισιόν προκειμένου να υπάρχει Ευρωπαϊκό σχέδιο στήριξης των οικονομιών από τις συνέπειες του πολέμου. Στόχος η στήριξη στις ενεργοβόρες επιχειρήσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά αναχώματα προκειμένου να μην υποστεί συμβατικές βλάβες ο προϋπολογισμός.
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θεόδωρος Σκυλακάκης επεσήμανε χθες πως αν υπάρχει μεγάλη διάρκεια στον πόλεμο, θα υπάρχει συνολικά καινούργια πολιτική παρεμβάσεων σε κάποιον βαθμό, κυρίως στον ενεργειακό τομέα. «Αυτή τη στιγμή η διάρκεια του πολέμου είναι τέσσερις ημέρες. Οι τιμές ακόμη στα αποθέματα που έχουμε δεν έχουν επηρεαστεί. Συνολικά αν έχουμε ένα καινούργιο περιβάλλον, θα έχουμε μια καινούργια πολιτική, όχι μόνο ελληνική, και ευρωπαϊκή», ανέφερε χαρακτηριστικά.