«Σαν επιφύλαξη, κρατάω κάποιες δεσμεύεις που έγιναν στην αρχή από τον πλευρά του Υπουργού Υγείας και αυτή την στιγμή δεν φαίνονται να ξεκαθαρίζονται στο νομοσχέδιο, πιστεύουμε αυτό να γίνει στην πορεία. Μια δέσμευσή του ήταν ότι η επιλογή του ιατρού θα είναι ελεύθερη, θα υπάρχει η δυνατότητα σε όλους τους πολίτες να έχουν δωρεάν κάλυψη από προσωπικό γιατρό. Αυτό που είχε ειπωθεί στην συνάντησή μας, είναι ότι εφόσον είναι αναφαίρετο δικαίωμα του πολίτη η ελεύθερη επιλογή γιατρού να μπορούν να επιλέξουν και μη συμβεβλημένους γιατρούς εφόσον καλύπτουν οι ίδιοι οι ασθενείς το κόστος, χωρίς να επιβαρύνεται το κράτος. Οπότε τον ρόλο του προσωπικού γιατρού θα τον αναλαμβάνει ο γιατρός που έχει επιλέξει ο ασθενής» προσέθεσε ο κ. Τούλης.
Σε σχέση με τα μισθολογικά κίνητρα, η πρόταση της Ένωσης προς το Υπουργείο «για την περίπτωση που μιλάμε για την κατά κεφαλήν ετήσια αποζημίωση ανά ασθενή είναι τα 80 ευρώ και μάλιστα θεωρούμε ότι ο αριθμός των 2000 ασθενών ανά γιατρό είναι μεγάλος» τόνισε ο πρόεδρός της, αντιπροτείνοντας ένα όριο 1500 ασθενών. Ο λόγος, εξήγησε που καθορίζουν αυτό το ποσό είναι ότι ο γιατρός δεν μπορεί να κάνει και τον γραμματέα αν θέλει να ασχοληθεί σοβαρά με τον ασθενή, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δηλαδή να έχει την δυνατότητα να καλύπτει και την γραμματειακή του υποστήριξη. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση απαιτεί πολύ χρόνο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως και η συμπλήρωση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς, η οποία δεν είναι τόσο απλή, θέλει χρόνο και μιλάμε για έναν αριθμό 1500 ασθενών. Εάν θέλουμε να καλύπτουμε έναν μεγάλο αριθμό ασθενών, θεωρούμε ότι το ποσό- το οποίο φημολογείται, γιατί δεν είναι επίσημο- των 4000 ευρώ είναι χαμηλό. Μπορεί να φαίνεται υψηλό αλλά σκεφτείτε ότι περιλαμβάνει μέσα και την γραμματειακή υποστήριξη και τα έξοδα ιατρείου όταν αφορά τους ιδιώτες, την εφορία και αυτό που μένει τελικά είναι ένας μέσος μισθός των 800 ευρώ, με ένα έργο όμως το οποίο είναι πολύ υπεύθυνο και πολύ μεγάλο» επισήμανε ο κ. Τούλης.
Για να εφαρμοστεί σωστά ένα σύστημα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας χρειάζεται ένας ορίζοντας 7-10 χρόνων, είναι μια μακροχρόνια διαδικασία, υποστήριξε ο πρόεδρος της Ένωσης, θεωρώντας ο ίδιος ότι το μισθολογικό θέμα δεν έχει κλείσει. Επιπλέον ανέφερε ότι υπάρχει το άρθρο 47 μέσα, που μιλάει για κάλυψη θέσεων της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας σε δημόσιους φορείς από γιατρούς που θα έχουν σύμβαση ή γιατρούς που έχουν γενικά το δικαίωμα της συνταγογράφησης. «Αυτό που έχουμε επισημάνει στον Υπουργό είναι ότι μπορούμε μεν να βοηθήσουμε για μια έκτακτη ανάγκη αλλά δεν μπορούμε να καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες του δημοσίου με την επίταξη ιδιωτών ή με υποχρεωτική συνεργασία με τους ιδιώτες» σημείωσε.