Τον τρόπο λειτουργίας των ΜΕΘ ανέλυσαν ειδικοί σε συνέντευξη Τύπου στο νέο αμφιθέατρο του νοσοκομείου «Ευαγγελισμός» τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι είναι απογοητευτικό και προσβλητικό να ακούγεται ότι γίνεται επιλογή ασθενών.
Mετά από το θέμα που προέκυψε από τις καταγγελίες για διάκριση ασθενών και μετά από αίτημα του ΔΣ της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας μέλη της έγιναν δεκτά από τον κ. Πλεύρη και κ. Σκέρτσο από τους οποίους πήραμε τη διαβεβαίωση για την ύπαρξη εμπιστοσύνης στο έργο μας τόνισε η καθηγήτρια Πνευμονολογίας & Εντατικής Θεραπείας, ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου, σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου.
Οι εντατικολόγοι είπαν στο πλαίσιο της σημερινής ενημέρωσης ότι υπάρχει μια ηλεκτρονική πλατφόρμα τα τελευταία δυο χρόνια στη χώρα μέσα από την οποία το ΕΚΑΒ, το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας και τα νοσοκομεία ξέρουν ανά πάσα στιγμή που υπάρχει διαθέσιμη κλίνη, όμως ένας που δεν ξέρει να «διαβάσει» το σύστημα θα αντλήσει λάθος στοιχεία. Για παράδειγμα μπορεί να βλέπουν 30 κρεβάτια αλλά να είναι 5 γιατί αθροίζουν κρεβάτια από άλλες μονάδες που δεν έχουν σχέση με τις μονάδες που νοσηλεύεται το γενικό περιστατικό ή το περιστατικό Covid. Ακόμα όπως είπε η Μαρία Θεοδωρακοπούλου, Διευθύντρια ΜΕΘ ΠΓΝ «Αττικόν» πρόκειται για ένα δυναμικό φαινόμενο καθώς για παράδειγμα στις 17:10 μπορεί να φαίνεται ότι υπάρχουν 2 ελεύθερα κρεβάτια και δέκα λεπτά αργότερα αυτά να μην υπάρχουν. Επίσης αναφέρθηκε ότι ένας ασθενής μπορεί να έχει κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και το νοσοκομείο να έχει κλίνη αλλά να μην μπορεί να καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του ασθενή.
Η κ. Κοτανίδου σημείωσε ότι όταν οι κλίνες ΜΕΘ δεν επαρκούν η διαδικασία που ακολουθείται γίνεται βάσει κριτηρίων προτεραιοποίησης που έχουν θεσπισθεί από το Κεντρικό Συμβούλιο Υγείας και είναι καταγεγραμμένα σε πέντε σελίδες. Το πρώτο κριτήριο είναι η αναπνευστική ανεπάρκεια και η αιμοδυναμική αστάθεια, δεν είναι η ηλικία ενώ το τελευταίο κριτήριο είναι να είναι κάποιος εγκεφαλικά νεκρός όπου στόχος είναι να βρεθούν όργανα.
Εξήγησε ότι μέχρι να βρεθεί κρεβάτι ο ασθενής μπαίνει σε λίστα αναμονής και του προσφέρεται σε άλλο θάλαμο η καλύτερη δυνατή θεραπεία ενώ πρόσθεσε ότι η ιδανική αντιμετώπιση φυσικά θα ήταν στο ελεγχόμενο περιβάλλον μιας ΜΕΘ.
Η πανδημία τόνισε ότι ανέδειξε την ανάγκη για αύξηση και στελέχωση των ΜΕΘ. Είπε ακόμα ότι έγιναν βήματα το τελευταίο διάστημα καθώς οι ΜΕΘ αυξήθηκαν ενώ έγιναν προσλήψεις και μετακινήσεις προσωπικού όμως το το προσωπικό δεν έχει την απαραίτητη εξειδίκευση ενώ υπογράμμισε ότι το τρέχον πρόβλημα είναι αυτό των ανθρώπινων πόρων. Όπως είπε το αίτημά μας για στελέχωση με εκπαιδευμένο προσωπικό είναι πιο επίκαιρο από ποτέ.