Επέκταση της αναστολής των δόσεων εξυπηρετούμενων δανείων βλέπουν αναλυτές και οίκοι, μετά και την επιδείνωση της κατάστασης με την πανδημία η οποία οδήγησε σε δεύτερο lockdown τη χώρα, ενώ αναμένουν παράλληλα και αυξημένες ροές νέων κόκκινων δανείων το 2021. Η αρνητική επίπτωση που θα φέρνουν οι νέοι αυστηροί περιορισμοί στην πορεία της ελληνικής οικονομίας στο δ΄ τρίμηνο, βαθαίνοντας την ύφεση για το 2020, αναμένεται να επηρεάσει σημαντικά τον τραπεζικό κλάδο, ενώ θα έχει αντίκτυπο και στη συμπεριφορά των δανειοληπτών, παρά το γεγονός ότι τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης ενισχύονται.
Το ζήτημα της τύχης των δανείων, που έχουν τεθεί σε αναστολή πληρωμών, εδώ και καιρό αποτελούσε τη μεγάλη ανησυχία των διεθνών οίκων, καθώς η λήξη του μορατόριουμ αναμενόταν ότι αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέες εισροές NPEs. Οι ελληνικές τράπεζες έχουν εμφανιστεί καθησυχαστικές εκτιμώντας πως, από το σύνολο των περίπου 25 δισ. ευρώ εξυπηρετούμενων δανείων σε αναστολή, τα 5 δισ. ευρώ αναμένεται να «σκάσουν», ένα μέγεθος το οποίο είναι διαχειρίσιμο. Μετά και την επιβολή του νέου lockdown ωστόσο, αυτές οι εκτιμήσεις αναγκαστικά θα αναθεωρηθούν.
Αν και είναι πολύ δύσκολο να εκτιμηθεί το ακριβές μέγεθος των νέων NPEs καθώς τα πάντα θα εξαρτηθούν από την πορεία της οικονομίας και το πότε τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα ολοκληρωθούν (όπως μορατόρια, πρόγραμμα «Γέφυρα», δάνεια με εγγύηση Δημοσίου κ.λπ.), αναλυτές επισημαίνουν πως ο κίνδυνος περισσότερων εισροών είναι αυξημένος.
Οπως σημειώνει στην «Κ» ο κ. Αλεξ Μπουλουγούρης, συνεπικεφαλής έρευνας της Wood, αν και είναι πρώιμη η όποια εκτίμηση, σίγουρα θα υπάρχει αρνητικός αντίκτυπος στα NPΕs και πιθανόν οι νέες εισροές να κινηθούν μακριά από τα 5 δισ. που εκτιμούν οι τράπεζες και πιο κοντά στο σενάριο της ΤτΕ, η οποία τα έχει τοποθετήσει έως και στα 10 δισ. ευρώ.
Η εξέλιξη αυτή, όπως τονίζει, θα επιβαρύνει την κερδοφορία των τραπεζών λόγω των επιπλέον προβλέψεων που θα χρειαστεί να εγγράψουν, πέραν αυτών που ήδη έχουν γράψει λόγω COVID-19. Πάντως, όπως εκτιμά, σε επίπεδο κεφαλαιακής επάρκειας, οι τράπεζες εμφανίζονται ικανές να απορροφήσουν τις ενδεχόμενες προβλέψεις που θα δημιουργηθούν από το νέο lockdown, κάτι στο οποίο βοηθάει και η αγορά ακινήτων, η οποία φαίνεται μέχρι στιγμής ανθεκτική.
Fitch
Ανησυχία για τις επιπτώσεις της νέας καραντίνας στον ελληνικό τραπεζικό κλάδο εκφράζει ο οίκος αξιολόγησης Fitch. Μιλώντας στην «Κ», ο επικεφαλής αξιολογήσεων του οίκου για τον χρηματοπιστωτικό κλάδο, Πάου Λαμπρό, τονίζει πως η νέα σημαντική έξαρση των κρουσμάτων στη χώρα και η επιστροφή των «σκληρών» περιοριστικών μέτρων θα ανανεώσουν τις πιέσεις για τους κλάδους που πλήττονται περισσότερο από την πανδημία, και η Fitch αναμένει έτσι πως θα υπάρξουν αυξημένες εισροές κόκκινων δανείων στο επόμενο έτος.
Πάντως, όπως επισημαίνει, τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης θα συνεχίσουν να μετριάζουν τον αντίκτυπο στους δανειολήπτες, και σε αυτό το πλαίσιο αναμένει ότι θα υπάρξει μερική επέκταση του μορατόριουμ μετά το τέλος του 2020, κάτι το οποίο θα μετριάσει επίσης τη βραχυπρόθεσμη επιδείνωση της ποιότητας του ενεργητικού του κλάδου. Αξίζει να σημειωθεί πως την εκτίμησή τους για πιθανή παράταση στα μορατόριουμ (τα οποία και λήγουν στο τέλος του έτους) έως και στο α΄ τρίμηνο του 2021 ή το α΄ εξάμηνο του επόμενου έτους, ειδικά για κλάδους όπως ο τουρισμός, εκφράζουν στην «Κ» παράγοντες της αγοράς και αναλυτές. Πάντως απόφαση για παράταση θέλει και τη σύμφωνη γνώμη του SSM.
Ο κ. Λαμπρό σημειώνει παράλληλα πως οι προοπτικές για την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών εξαρτώνται επίσης σε μεγάλο βαθμό από τις προγραμματισμένες τιτλοποιήσεις μέσω του «Ηρακλή». Εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές και οι προγραμματισμένες συναλλαγές εκτελεστούν επιτυχώς, ο δείκτης NPE μπορεί να μειωθεί κάτω από το 30% στα τέλη του 2021, ακόμη και λαμβάνοντας υπόψη τις νέες εισροές νέων NPEs λόγω της πανδημίας, από το τρέχον 37%.
Παράλληλα, τα πιθανά οφέλη από το Ταμείο Ανάκαμψης, η εφαρμογή του νέου πτωχευτικού πλαισίου και η πρόταση της ΤτΕ για τη δημιουργία bad bank θα μπορούσαν επίσης να ωφελήσουν την ποιότητα του ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών, όπως επισημαίνει.
Πηγή: kathimerini.gr